UVNITŘ PŘEHLED DOSTUPNÝCH PŘÍSTROJŮ –  Chcete sledovat pozemní televizní vysílání na notebooku či mobilu zdarma? Pak potřebujete tuner pro USB.

Výběr standardního set-top boxu je oproti této kategorii hračkou. V případě nákupu tuneru DVB-T2 pro rozhraní USB, nebo microUSB, je totiž potenciálních problémů podstatně více a spolehlivých údajů výrazně méně.

Jedna věc je přijímat pozemní televizní signál na klasickém stolním set-top boxu, což je v podstatě většinou jednoúčelové zařízení obohacené typicky o pár dodatečných funkcí a druhou věcí je mít zařízení do proměnlivého prostředí závisející – softwarově i hardwarově – na něčem dalším. Právě takové jsou tunery do rozhraní USB, které tudíž musí být výrazně univerzálnější. Možná i to je jeden z důvodů proč je takovýchto zařízení na českém trhu vysloveně pomálu.

V tabulce, kterou najdete ke stažení na konci článku jsou pak uvedeny pouze univerzální USB tunery. Specialitky typu rozšíření jen pro určité set-top boxy, jako například Formuler USB TV Tuner T2, uváděny nejsou. Všechny zmiňované tunery pro rozhraní USB jsou také určeny pouze pro příjem volných kanálů.

ČTĚTE TAKÉ:

Co byste měli vědět o tunerech pro USB

  • Podle zařízení, která jsme měli k dispozici, je funkčnost proměnlivá a najít kvalitní a vyhovující USB tuner pro vaše podmínky nebude jednoduché.
  • Problémy s funkčností zařízení rostou v případě kombinace s Androidem.
  • U CRA není pro příjem zemského DVB-T2/HEVC certifikován jediný přístroj tohoto typu.
  • Pamatujte, že funkci USB tuneru neovlivňuje jen zabudovaný firmware, ale také hardware a software na kterém ho provozujete.
  • Lokalizace do češtiny se většinou nekoná, nebo je vysloveně jen částečná.

Almu mini TV využijete s Androidem, MacOS i Windows. Předností je standardní USB 2.0, kompletní sada adaptérů pro mobil i plný anténní konektor.

Trh je zatím chudší

Obecně vzato univerzálních USB tunerů pro DVB-T2/HEVC zatím na domácím trhu příliš mnoho není. Z nabídky, kterou mapujeme pravidelnými obecnými přehledy set-top boxů, ještě navíc před nedávnem zmizel Edision EDI-Combo T2/C USB určený pro počítače s Windows. Nezapomeňte ale také, že žijeme v přechodovém období, takže se ještě také doprodávají USB tunery nekompatibilní s DVB-T2/HEVC. Jde například o Evolveo Mars či řadu Hauppauge WinTV u níž se navíc vůbec nepodařilo zjistit, zda jsou alespoň některé výrobky kompatibilní s T2/HEVC či nikoli. Například na conrad.cz byly v době přípravy tohoto článku k nalezení zcela rozporuplné informace. Proto je raději v přehledu vůbec neuvádíme (to samé platí o AVerMedia AVerTV Mobile for Android).

Z tabulky ke stažení připojené na konci článku pak vidíte, že se nakonec povedlo najít pouze osm USB tunerů u nichž by mělo být české DVB-T2 alespoň nějak ověřeno, resp. ověřeno.

Kompletní dodávka tuneru pro microUSB, Maxxo T2 HEVC Mobile HD TV, který při testu na DVB-T/T2 příjemně překvapil.

Na co si dát při nákupu pozor

V této kategorii tunerů je třeba být při výběru zařízení výrazně opatrnější, než u ostatních přijímačů. První věcí je kompatibilita s nově zaváděným pozemním standardem DVB-T2/HEVC (H.265), což je u USB tunerů hůře ověřitelné, nemluvě o stále trvajících doprodejích zastaralých zařízení. Asi nemusíme zdůrazňovat, že tuner DVB-T2/H.264 vám bude pro budoucí české pozemní televizní vysílání zcela k ničemu a že se aktualizovat nedá.

Druhou věcí, kterou je třeba v případě USB tunerů taktéž důkladně ověřit, je kompatibilita s vaším hardwarem a softwarem na kterém ho budete provozovat. Včetně verze operačního systému. V minulosti se nám už několikrát stalo, že nejen při zkoušení někde blízko minimálních požadavků na zařízení hardware, byl s USB tunerem problém, resp. bylo problém s příjmem DVB-T2 či kanálů v HD. Pamatujte také, že pokud je ještě navíc tuner kompatibilní i s Androidem, mohou se potíže umocnit. Může se také lehce stát, že výrobek na jednom operačním systému pojede, zatímco na druhém nikoli a čekání na aktualizaci se nemusí vyplatit.

U USB tuneru s konektory microUSB (USB-C) určených především pro zařízení s Androidem je tu ještě věc zvaná USB (OTG), tedy On-The-Go určená k připojení dalších zařízení. Ta je rovněž vyžadována a ne každý mobil či tablet ji podporuje. Více informací najdete na digirevue.cz.

Geniatech EyeTV T2 lite je určen pro počítače s MacOS a Windows. Prodává se i u nás za 2190 Kč, ale na oficiálních stránkách je uvedeno „DVB-T2 HEVC (in Germany only)“. To je na druhou stranu problém více set-top boxů.

Přehled USB tunerů podporujících příjem v DVB-T2/HEVC – srpen 2019 (k 29. 8. 2019)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 29. srpna 2019. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud o nějakém přístroji vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Tabulka ke stažení (PDF): set-top boxy DVB-T2 pro USB, srpen 2019

Tabulka ke stažení (XLSX, odkazy na recenze): set-top boxy DVB-T2 pro USB, srpen 2019