AKTUALIZOVÁNO: Už nějakou dobu i u nás prodávaný přijímač, původně určený jen pro slovenskou placenou televizi Plustelka, se nyní dočkal plné podpory hybridního televizního vysílání (HbbTV). Poslední verze firmwaru ale přináší i něco navíc…

AKTUALIZOVÁNO, 10. 7. 2018: výrobce uvedl novou verzi firmwaru a zveřejnil odkaz ke stažení.

HbbTV na tomto set-top boxu bylo sice ohlášeno už relativně dávno, ale termín se oddaloval a oddaloval. Alma iHD čekala na dopracování hybridního televizního vysílání, tedy na finální aktualizaci firmwaru, která ho zprovozní v plné podobě. Již nějaký čas sice bylo HbbTV k dispozici od České televize, ale s většinou ostatních byl problém a největší oříšek představovalo hybridní vysílání FTV Prima.

K TÉMATU:

Poslední verze aktualizace firmwaru označovaná jako „V4.0(svn 7011 Jun 27 2018)“ měla zprovoznit vše a po ČT jsou tak nyní k dispozici i další aplikace HbbTV zejména na kanálech Novy a Primy.

Vzhledem k současné ceně set-top boxu Alma iHD nějakých 1200 Kč jde o nejlevnější zařízení s podporou hybridního televizního vysílání na českém trhu. Další informace na toto téma najdete jednak v našem posledním přehledu levných set-top boxů pro DVB-T2/HEVC  a jednak v přehledu dražších přístrojů mezi 2000 a 5000 Kč.

Alma iHD ve stručnosti

Původní test najdete v samostatném článku. Zde si jen připomeňme, že se Alma iHD, vedle tuneru DVB-T/T2 (HEVC), pyšní zejména rozměrným a dobře čitelným dálkovým ovladačem, nahráváním a mj. také přehráváním živého televizního vysílání se zpožděním (TimeShift). V prvním testu jsem set-top boxu vytýkal jen částečné zprovoznění HbbTV (Česká televize) a také dlouhou dobu spouštění z pohotovostního režimu, což se s aktuální verzí firmwaru odstranilo. Nyní se na vše podíváme v praxi a u HbbTV se zaměříme na jeho fungování u dalších televizních kanálů, nejdůkladněji pak u FTV Prima.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vypadá zcela přepracované HbbTV Primy?

HbbTV na FTV Prima je už plně funkční

Jak bylo řečeno, vývojáře nejvíce potrápilo HbbTV FTV Prima. Tato společnost ho využívá pomalu až za hranice možností a po jedničkové verzi chce některé věci, které nabízí až dvojka.

Výsledkem jsou například pořady se vnořenými reklamními bloky. Po počátečních potížích se Primě kupodivu podařilo vše poměrně dobře vyladit a bylo to vidět i zde, protože se reklamní blok uvnitř videa přehrál bez potíží a přehrávání následně opět navázalo. U některých pořadů uvnitř reklamní blok nebyl i když byl na časové ose naznačen, takže přehrávání jednoduše pokračovalo bez něj. Letmá kontrola s televizorem Samsung UE50NU7472U ukázala, že tam skutečně není a potvrdil to i pořad Bez hranic i když z jiného důvodu. Ten totiž v nabídce na Almě byl, ale spustit nešel. Jak se ukázalo, nefungoval ani na zmiňovaném televizoru Samsung.

Namátkou jsem také projel některé pořady k 25letému výročí FTV Prima a narazil například na Velmi křehké vztahy (Rodinná pouta ovšem nikde…), se kterými Alma iHD taktéž vypořádala a problém nebyl ani s aplikací Prima Letáky. V tomto případě pracovalo jejich zvětšení i zmenšení, což je vidět i ve fotogalerii výše. „Největší problém“ – pokud tedy nepočítám všudypřítomnou pomalost provádění příkazů – tak představovalo Počasí, kde se jednou nebo dvakrát nezobrazovalo označení většiny dnů v týdnu. Při dalším zkoušení o den, dva později, už ale bylo vše v pořádku, takže kdo ví o co vlastně šlo.

Potíže s HbbTV nikdy nebyly ani na úvodní volbě „iiiPrima“, přes kterou jsem se u předchozí verze firmwaru nikdy nedostal a správně pracoval i televizní program a část s O2 TV. Za mě je tedy HbbTV na FTV Prima určitě v pořádku, pokud ale něco nevychází vám, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

ČTĚTE TAKÉ: Jaké je volné a placené HbbTV na stanici Kinosvět?

A HbbTV na dalších stanicích?

Vyzkoušel jsem zejména aplikace na Nově, Seznam.cz TV, Šlágr TV a TV Kinosvět, o bezproblémové funkci po letech stále ještě zkušebního vysílání (?!) České televize jsem se už zmiňoval.

Na Nově příliš obsahu není a možnost zachytit HbbTV je stále omezená. Prověřil jsem několik ukázek ve zpravodajské části a u seriálů, vše pracovalo i když jak říkám, alespoň trochu relevantního obsahu je tu pomálu. Naopak na Seznam.cz TV ho najdete více než dost nemluvě o tom, že obrazová kvalita je řádově jinde, než u jeho standardního vysílání. Změna kvality fungovala, jak se můžete přesvědčit i ve fotogalerii výše, a fungovalo i několik ukázek z dnes už klasiky jménem Kancelář Blaník či příjemně osvěžujícího Krmelce.

U Šlágr TV jsem zabrousil do části Country, u Kinosvět jsem se podíval na volnou i placenou část. Vše fungovalo bez chybičky, nebo jsem alespoň nic neodhalil.

Jaké tedy je HbbTV na set-top boxu Alma iHD? Pomalé, ale funkční

Po důkladném prozkoušení a dá se říci i dlouhodobém testu set-top boxu na několika druzích firmwaru se zdá, že stávající verze je skutečně funkční ve všech ohledech. Navíc ji doprovázejí i hodiny v pohotovostním režimu (nutno vypnout „Úsporný standby režim“ – viz fotogalerie výše) a také velice rychlý start přístroje, většinou kolem dvou, tří sekund. Pokud ho tedy nevytáhnete z elektrické zásuvky…

U HbbTV, a to snad na všech kanálech, si musíte zvyknout na pomalý běh aplikací. Odezva někdy trvá i několik sekund a právě tohle je daň, kterou zaplatíte za v současnosti nejlevnější přístroj s hybridním televizním vysíláním. Divit se tomu ale nemůžeme, protože u set-top boxů s HbbTV je další variantou jít s penězi výrazně výše, nebo dokonce skončit u některého z Technisatů, což znamená více než 4000 Kč. Například u TechniSat DigiPal ISIO HD; nebo, pokud jste ovšem nároční hračičkové (pro běžného zákazníka není), třeba u Vu+ Zero 4K C/T2.

A naše obvyklé závěrečné hodnocení Alma iHD?

Tady je nové, resp. upravené…

Hodnocení

  • PRO: cena, výborný obraz, rozměrná a výrazně popsaná tlačítka dálkového ovladače s výborným záběrem infra paprsku, parádní třídění naladěných kanálů, plná podpora HbbTV, ale…
  • PROTI: …zvyknout si musíte na pomalejší běh aplikací

Štítky