Zeptali jsme se za vás, jak vidí startující Nový rok místní zastoupení, resp. výrobci televizorů, a máme pro vás odpovědi od pěti známých značek.

Otázky byly, stejně jako loni, pro všechny stejné a i když někdy byly pochopeny odlišně o to je to zajímavější. Letošní, nebo možná příští rok navíc bude představovat jistý přelom, který tu od zavedení HDR nebyl. Na trh by se totiž měly dostat televizory určené pro domácnosti, ale se zcela novým principem obrazovky MicrLED, jinak řečeno obrazovky složené z vysloveně miniaturní LED žárovek. Něco takového už tu hodně dlouho nebylo! Tedy poté, co v roce 2007 (2008/9) přišlo OLED a v roce 2009 naopak odešla plazma.

Nová MicroLED se sice objevila už v roce 2018, ale do praktické domácí aplikace, jak nám sděluje Martin Huba ze Samsungu, se teprve chystá. Příjemným vedlejším efektem je v této souvislosti další tlak na OLED, aby se více přiblížilo běžným a běžnějším instalacím. A to se už děje nyní…

Letos se tak poprvé – po letech dotazů a otázek typu „proč nejsou“ – konečně objevuje televizor OLED s menší úhlopříčkou než 140 cm (55″) a věřme, že to ještě není konec. Výrobci to ale nejspíše udělají trochu šalamounsky – 48″ (122 cm) a vrcholová výbava a samozřejmě vyšší cena. Je to ale první krok a buďme za něj rádi…

ČTĚTE TAKÉ:

 

Hisense 65XD9G a další výrobky na veletrhu CES 2020.

Hisense: technologie ULED XD (Dual Cell) na místo OLED

Na otázky odpovídá Tomáš Vratný, produktový manager TV.

Můžete alespoň nastínit, co nás čeká v televizorech kolekce 2020/2021?

V nové kolekci připravujeme přelomovou novinku v podobě televizoru s patentovanou technologií ULED XD (Dual Cell). Zjednodušeně řečeno, přidali jsme ke klasickému panelu jeden další pro černobílý obraz. Tím se nám podařilo dosáhnout černé barvy takřka na stejné úrovni, jako v případě OLED panelů. Modely OLED proto v budoucnu v naší nabídce nenajdete. Výhodou uvedené technologie je navíc široký barevný gamut, vysoký jas a značný pozorovací úhel. Dalším vylepšením pro tento rok, je pak rozšíření použití technologie Quantum Dot i do základní modelové řady ULED. V předchozích letech byla tato technologie použita pouze v prémiových modelech řady U9. Tímto krokem se tak rozšiřuje možnost vychutnat si prémiový obraz i pro širší okruh našich zákazníků.

Která vlastnost bude podle vás u nových výrobků tou nejdůležitější?

Tím, že se základní technologie obrazu i zvuku v případě velkých globálních značek příliš neliší a je na srovnatelné kvalitativní úrovni, si zákazníci budou stále více vybírat na základě možností zábavy v podobě oblíbených služeb, aplikací i multimediálního využití samotného přístroje. Televizor stále více přestává být pouze pasivní zobrazovací plochou a stává se spíše branou k další zábavě i vzdělávání, a to díky stále se rozšiřující nabídce chytrých funkcí i samotné podpoře HbbTV ze strany poskytovatelů televizního vysílání. Na základě těchto zkušeností rozvíjíme a rozšiřujeme nabídku našeho vlastního operačního systému VIDAA U, díky kterému je ovládání našich televizoru jednoduché a rychlé.

Jak vidíte souboj OLED/QLED (LCD)? Co nastupující MicroLED?

S ohledem na známé nevýhody panelů OLED (vypalování obrazu, blednutí barev), vidíme v naší technologii ULED XD (Dual Cell) ohromný potenciál. Ta se, stejně tak jako MicroLED, stává silným soupeřem na pomyslném bojišti o hlubokou černou barvu. Je nyní na nás, přesvědčit i širokou veřejnost o nesporných výhodách naší technologie, neboť OLED technologie je stále vnímána jako zdánlivě lepší a „trendy“.

 

Televizor v ruličce do LG. Různé velikosti, různé použití.

LG: malá OLED, O2 TV a rolovací televizor

Na otázky odpovídá Lukáš Paroulek, Product Specialist & Trainer HE.

Můžete alespoň nastínit, co nás čeká v televizorech kolekce 2020/2021?

Novinek pro modelový rok 2020 máme několik – konečně se dočkáme první rolovatelné OLED TV s označením RX. Jedná se o prémiový televizor, který se kompletně „sroluje“ do zvukové lišty a zákazník tak při vypnuté televizi uvidí místo veliké obrazovky jen decentní „soundbar“. Navíc se model OLED RX dá vysunout do přesně požadované formátu pro sledovaný obsah, tzn. pro běžné sledování TV do formátu 16:9, pro film 21:9 a při poslechu hudby se obrazovka vysune cca do jedné čtvrtiny na formát, kterému říkáme „line view“. Tato senzace bude doplněna o OLED TV v rozlišení 8K a také novinkou s označením GX. Jedná se o OLED s rozlišením 4K v designu „Gallery“. Tenká TV která po instalaci na zeď splyne a vytvoří dojem obrazu zavěšeného na zdi. A další dlouho očekávanou novinkou v segmentu OLED je velikost obrazovky 48″ (122 cm). Zde se nebude jednat o nějaký „ořezaný“ televizor, ale plnokrevnou modelovou řadu CX. Samozřejmě budeme také pokračovat v nabídce NanoCell TV, tedy TV s displeji vylepšenými nano technologií NanoCell, a to v rozlišení 4K, které letos doplní i úžasná nabídka tří modelových řad s rozlišením 8K. Všechny tyto prémiové televizory budou poháněny novým inteligentním procesorem α9 a α7 třetí generace a nabídnou jak zvuk v Dolby Atmos tak i kompletní nabídku formátů HDR v podobě souboru technologií 4K Cinema HDR. Bohatou škálu samozřejmě také doplní standardní 4K UHD televizory s podsvícením LED.

Která vlastnost bude podle vás u nových výrobků tou nejdůležitější?

Tady bude velice záležet na požadavcích zákazníka a způsobu užívání televizoru. Jednou z hlavních novinek, na které bude letos kladen velký důraz, je rozlišení Ultra HD (8K) a LG jako první a s obrovskou rezervou splnilo požadavky na certifikaci. Proto jsou naše televizory označovány jako „Real 8K TV“. Pro milovníky filmu bude určitě důležitá novinka v podobě obrazového režimu nazvaného „Filmmaker mode“. Nejedná se jen o nějaké obrazové nastavení, ale certifikovaný obrazový mód zaštítěný UHD Alliance. Na své si rozhodně také přijdou hráči, protože technologické novinky, které zákazníci naleznou u LG TV, zahrnují například FreeSync, G-sync, technologii VLL a hlavně stejně, jako v loňském roce u prémiových modelů, osazení rozhraní HDMI ve verzi 2.1. Nadále pokračujeme v integraci umělé inteligence AI, a to jak z pohledu uživatelského komfortu, tak obrazové a zvukové kvality. Například podpora hlasových asistentů se rozrostla na LG ThinQ AI, Google Assistant, Amazon Alexa a všechny chytré televizory budou také podporovat Apple Airplay 2 a Apple HomeKit. Nadále také pracujeme na maximálním uživatelském pohodlí a tak se letos dočkáme i několika zásadních aplikací jako je Aplle TV a pro domácí uživatele také O2 TV.

Jak vidíte souboj OLED/QLED (LCD)? Co nastupující MicroLED?

Z našeho pohledu je vývoj jasný a naši plnou důvěru a podporu má technologie OLED. Díky vlastnostem panelu OLED jako je dokonalá černá barva, úchvatný kontrast a následná hloubka barev a celkového obrazu, je tato technologie jasnou volbou pro všechny milovníky jak filmů, tak i perfektních herních zážitků! Právě díky podpoře nových technologií jako je umělá inteligence a HDMI 2.1 se otvírají zcela nové možnosti pro ještě lepší obrazovou kvalitu a intenzivnější zážitky ze sledování televizoru a hraní her. MicroLED je technologie, která zajisté jednou bude mít co nabídnout a proto se jí LG také věnuje, ale v současnosti ještě nepřišel její čas a je na ní ještě nutné udělat spoustu práce.

 

Otočný televizor Samsung Sero.

Samsung: menší a levnější QLED

Na otázky odpovídá Martin Huba, produktový manager pro televizory.

Můžete alespoň nastínit, co nás čeká v televizorech kolekce 2020/2021?

V kolekci nových televizorů zákazníci najdou ještě více televizorů QLED než tomu bylo dříve. Uvedeme modely s úhlopříčku 85″ (215 cm) a revoluční vylepšení zvuku díky dodatečným reproduktorům v TV v kombinaci se zvukovou lištou.

Která vlastnost bude podle vás u nových výrobků tou nejdůležitější?

Jednoznačně QLED. Díky technologii Quantum Dot (QLED) zaručujeme nejvyšší kvalitu obrazu, a to bez rozdílu velikosti úhlopříčky nebo rozlišení. To nám umožňuje rozšíření nabídky klasických televizorů, ale zároveň nabídnout něco navíc. Mám na mysli stylové televizory The Frame, věrně imituící obrazy běžně k vidění jen ve světoznámých galeriích, Serif – volně stojící designový televizor pro náročné uživatele nebo Sero – otočný televizor. Ve vertikální poloze odpovídá současným trendům a uživatelům umožní zhlédnout „vertikální“ videa z chytrých telefonů v plné velikosti. Při sledování filmů nebo sportovních přenosů se televizor otočí do běžné horizontální polohy. I to je QLED.

Jak vidíte souboj OLED/QLED (LCD)? Co nastupující MicroLED?

Vývoj televizorů jde neustále kupředu. Prostřednictvím QLED televizorům nabízíme zákazníkům 100% objem barev, tedy nezkreslené podání barev při jakékoliv úrovni jasu. Tuto kvalitu nabízíme již v malých úhlopříčkách 43″ (109 cm) i v obří TV 85″ (215 cm). To bychom s technologií OLED nedokázali. MicroLED je nová a nadějná technologie, ale v letošním roce se s ní v běžných televizorech nesetkáme.

 

Sencor chystá televizory s Androidem

Na otázky odpovídá Martin Štancl, produktový manager.

Můžete alespoň nastínit, co nás čeká v televizorech kolekce 2020/2021?

V letošním roce očekáváme rozšíření nabídky televizorů o přístroje s plnohodnotným systémem Android TV, který uživatelům nabídne daleko větší dostupnost aplikací, než tomu bylo u starších chytrých televizorů s uzavřenými operačními systémy.

Která vlastnost bude podle vás u nových výrobků tou nejdůležitější?

Kromě bezproblémové kompatibility s novým vysíláním (s ohledem na bezprecedentní rozšíření jednofrekvenčních sítí) to bude především kvalita obrazu, která bude pro zákazníky podstatná díky vyšší dostupnosti kvalitního obsahu v ultra vysokém rozlišení (UHD), s vysokým dynamickým rozsahem a také s větší barevnou hloubkou (HDR).

Jak vidíte souboj OLED/QLED (LCD)? Co nastupující MicroLED?

Tento souboj je třeba vidět především z pohledu marketingu jako nástroj pro odlišení jednotlivých značek. Pro běžného uživatele televizoru v ČR, který používá jako zdroj signálu pozemní vysílání a který provozuje svůj televizor za běžného osvětlení, není úplně podstatné, jestli zvolí technologii OLED nebo QLED. Neočekáváme, že by nová technologie MicroLED zasáhla do boje o českého spotřebitele během roku 2020.

 

OLED televizor Sony KDL-48A9S s úhlopříčkou 122 cm.

Sony: reproduktor v rámu a OLED se 122 cm

Na otázky odpovídal Bersen Hoxha, produktový manager odpovědný za oblast televizorů pro Česko a Slovensko.

Můžete alespoň nastínit, co nás čeká v televizorech kolekce 2020/2021?

Přineseme celou řadu novinek, díky kterým se snažíme ještě více přiblížit divákům a poskytnout jim zážitek ze sledování tak, jak jej tvůrci zamýšleli. Vypíchnu pouze pár nejdůležitějších bodů.

  • Nový design a úhlopříčka 8K TV. Řada s sebou přinese zásadní novinku v podobě tzv. Frame Tweeter. Rám obrazovky se stává reproduktorem a díky tomu má divák pocit, že zvuk vychází přímo z obrazovky. Díky této technologii jsme mohli přijít s novým, elegantím a štíhlým designem 8K TV, kterou zároveň nově uvedeme i ve variantě 75″ (191 cm).
  • Rozšíření technologie Full Array LED (poznámka redakce: plošné podsvícení) do střední třídy televizorů. Řada XH90 navazující na loňskou řadu XG85 dostane nově plné podsvícení s lokálním tlumením, díky čemuž bude mít výrazně lepší kontrast barev.
  • Rozšíření a vylepšení nabídky OLED. S modelem 48A9S (48″, tj. 122 cm) vybaveným zobrazovacím procesorem X1 Ultimate nabídneme prvotřídní obrazovou kvalitu a skvělé podání černé v kompaktním balení, po kterém byla poptávka. Zároveň se procesor X1 Ultimate objeví také v řadě A8, čímž dojde k výraznému vylepšení obrazové kvality této cenově dostupnější řady 4K OLED TV.
  • Podsvícený ovladač. Objeví se u top modelových řad A9, XH95 a ZH8.

Která vlastnost bude podle vás u nových výrobků tou nejdůležitější?

Domnívám se, že i nadále bude důležitý poměr cena/úhlopříčka. Je to viditelné na tržních trendech, kdy se větší úhlopříčky stávají více dostupné a poptávané. Zároveň ale čekám vyšší důraz na kvalitu obrazu. Boom DVB-T2 přiměl řadu lidí pořídit si nový televizor a často sáhli po levnějších variantách pouze z důvodu výměny stávající TV. Věřím, že v následujícím roce budou spotřebitelé opět více přihlížet ke kvalitativním vlastnostem, jako je typ panelu, typ podsvícení, obrazový procesor, apod.

Jak vidíte souboj OLED/QLED (LCD)? Co nastupující MicroLED?

Letos byla viditelná snaha ze strany výrobců technologie QLED, ať už formou pozitivních a negativních marketingových kampaní či agesivních cenových akcí, zabrzdit růst OLED na trhu. Nedá se jednoznačně říci, která strana zvítězila či zvítězí, ale růst poptávky po OLED se dá očekávat i v tomto roce. MicroLED zatím nenabízíme, nemohu se tedy vyjádřit.

Štítky