Jihomoravský kraj zahajuje sběr žádostí o dotace zítra a uzavře ho příští čtvrtek 9. dubna. Šanci mají ale jenom ta zařízení sociální péče, která si už nakoupila přijímače DVB-T2 a upravila STA.

Nebýt koronaviru, skončilo by už toto úterý pozemní digitální televizní vysílání České televize ve standardu DVB-T v celém Jihomoravském kraji i řadě oblastí v okolních regionech. Vláda však na návrh ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) v polovině března pozastavila provádění Technického plánu přechodu na DVB-T2 a až do odvolání jakékoli vypínání televizních vysílačů přerušila. Diváci na Moravě (nejen v Jihomoravském kraji) tak mohou i nadále přijímat všechny pozemně šířené celoplošné televizní programy ve standardu DVB-T. Jihomoravský kraj však přerušení druhé televizní digitalizace nereflektoval a vyhlásil dotační program na nákup přijímačů DVB-T2 a úpravy společných televizních antén pro zařízení sociální péče tak, jako by přechod na nové vysílání pokračoval podle plánu.

Krajský úřad Jihomoravského kraje začne přijímat žádosti provozovatelů zařízení sociální péče zítra a jejich příjem ukončí přesně za týden – ve čtvrtek 9. dubna. Všichni žadatelé ale musí prokázat, že již vynaložili prostředky na nákup set-top boxů nebo televizorů DVB-T2, případně na úpravy společných televizních antén. Náklady jim kraj proplatí zpětně na základě prokázání skutečných nákladů. Pokud tedy tato zařízení ještě přechod na DVB-T2 neřešila, prakticky nemají šanci dotace využít. Nyní je totiž na nákupy přijímačů a úpravy STA pozdě. Ne že by nebylo možné set-top boxy a televizory nakoupit přes internet, ale všechna zařízení sociální péče nyní řeší spíše ochranu svých klientů přes nákazou koronavirem a veškeré prostředky putují na nákup ochranných pomůcek a dezinfekce.

Vláda novelou zastavila provádění Technického plánu přechodu na DVB-T2. Neskončí 30. června

Zákaz návštěv i pro anténáře

Zařízení sociální péče jsou rovněž uzavřená pro veškeré návštěvy, a tudíž je prakticky nemožné, aby do nich zavítala servisní firma na úpravu společných televizních antén. Ostatně, vzhledem k přerušení přechodu na DVB-T2 to je zbytečné: televizní vysílání po dobu stavu nouze pokračuje tak jako doposud, žádné vysílače se až do odvolání vypínat nebudou. Tak v čem je problém? V tom, že pokud kraje jako Jihomoravský neposunou termíny pro podávání žádostí o dotace, zařízení sociální péče je nebudou moci podat a přijdou tak o možnost státní podpory na nákup nových televizních přijímačů, kterou budou zcela jistě potřebovat. MPO, které program vyhlásilo, na něj letos vyčlenilo téměř 20 milionů korun, které bude krajům proplácet rovněž zpětně na základě doložených výdajů. Jihomoravský kraj plánuje na dotacích vydat 1,8 milionu korun.

Jihomoravský region není jediný, který během stavu nouze, kdy je omezený volný pohyb lidí a zařízení sociální péče jsou zcela uzavřena návštěvám, vyhlásil dotační program a začíná přijímat žádosti o příspěvky na nákup nových televizních přijímačů. Například Rada Pardubického kraje si tento program odsouhlasila minulý pátek 27. března s tím, že žádosti od provozovatelů zařízení sociální péče bude přijímat od 28. dubna do 8. června. První vypínání DVB-T vysílačů v regionu přitom mělo nastat 30. dubna a bude rozhodnutím vlády odloženo na neurčito. „Finanční podpora bude poskytována ex post. To znamená, že žadatelé si nejdříve potřebné vybavení pořídí z vlastních zdrojů, poté společně s žádostí doloží kopie účetních dokladů za jejich nákup,“ uvedla Hana Štěpánová, radní zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.

Pardubický kraj rozdělí milion korun na podporu nákupu přijímačů DVB-T2, žádosti přijímá od 28. dubna

Žadatelé otáleli, teď řeší místo DVB-T2 koronavirus

Že mají zařízení sociální péče v nynější situaci zcela jiné starosti než nakupování nových přijímačů DVB-T2 a podávání žádostí o dotace na krajské úřady, dokládá příklad kraje Vysočina. Ten vypsal dotační program již loni v prosinci, žádosti přijímá od 25. prosince loňského roku do konce letošního července. Do poloviny března, kdy vláda vyhlásila v souvislosti s koronavirovou pandemií stav nouze a omezila volný pohyb lidí, na krajský úřad dorazily pouhé tři žádosti o proplacení nákladů na nákup přijímačů DVB-T2 v celkovém objemu 117 tisíc korun. Kraj Vysočina přitom má na tento program od MPO přiděleny více než dva miliony korun. Nyní očekává, že největší nával žádostí přijde těsně před vypršením termínu koncem července. I to ale není vůbec jisté.

Vypisování krajských dotačních programů a přijímání žádostí nyní zcela postrádá smysl u moravských krajů. V těch totiž nedojde až do odvolání stavu nouze k žádnému vypínání DVB-T vysílání. Přesto například Zlínský kraj přijímá žádosti o dotace od 1. března maximálně do konce dubna, Moravskoslezský kraj je začal přijímat začátkem loňského prosince a příjem žádostí ukončí 14. dubna a Olomoucký kraj dokonce příjem žádostí již ukončil (žádat bylo možné od 3. února do 3. března). Kraje jsou v tom ale částečně nevinně, protože pouze naplňují podmínky dotačního programu MPO, které stanovilo lhůty pro uskutečnění krajských výzev. Jisté je, že kromě pozastavení přechodu na DVB-T2 by se mělo myslet i na prodloužení těchto výzev.