O podporu na nákup set-top boxů, televizorů a úpravu společných televizních antén se přihlásilo 22 provozovatelů zařízení sociálních služeb.

Takřka půl milionu korun na nákup přijímačů pozemní digitální televize ve standardu DVB-T2 a úpravy společných televizních antén rozdělí mezi 22 provozovatelů zařízení sociální péče Zlínský kraj. Stane se tak v rámci Programu vybavení zařízení sociálních služeb v souvislosti s přechodem na vysílací standard DVB -T2, který vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Asociací krajů. Částku nejprve vyplatí kraj žadatelům a poté mu ji zpětně proplatí ministerstvo. Program, do kterého se zapojilo všech 14 krajů, měl pro letošní rok vyčleněnu částku takřka 20 milionů korun.

Krajům se nedaří vyčerpat dotace na nákup přijímačů DVB-T2. Střední Čechy mají jediného žadatele

„Chceme finančně podpořit zařízení sociálních služeb a zlepšit jejich komfort. Jde nám o to, abychom klientům těchto zařízení umožnili ve volném čase sledovat televizní vysílání i po přechodu na nový vysílací standard,“ uvedla radní Zlínského kraje Michaela Blahová, zodpovědná za sociální záležitosti, rodinnou politiku a neziskový sektor. „Mezi 22 žadatelů rozdělíme celkem 493 318 korun. Organizace sociálních služeb dotaci využijí na pořízení set-top boxů, nebo nových televizních přijímačů, v některých případech na úpravu anténního systému,“ dodal Martin Kobzáň, vedoucí Odboru projektového řízení Krajského úřadu Zlínského kraje.

Zájem provozovatelů zařízení sociální péče o krajské podpory na nákup přijímačů DVB-T2 zaostává za očekáváním. Svou roli patrně sehrála vládní opatření proti šíření koronaviru, kvůli nimž byla činnost mnoha zařízení sociální péče ochromena. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto počítá s tím, že vypíše nový program se stejným záměrem i pro rok 2021.

MPO neposune termíny pro poskytování podpory na nákup přijímačů DVB-T2, ale uvažuje o druhé vlně podpory