Televize by kvůli ultra vysokému rozlišení musely kompletně vyměnit techniku v celém vysílacím řetězci. Přitom teprve nedávno inovovaly na vysílání v HD kvalitě.

Programů v Ultra HD rozlišení se od českých televizí jen tak nedočkáme. Všichni významní hráči na trhu odmítají myšlenku, že by v dohledné době uvažovali o výrobě a vysílání pořadů v této kvalitě. Argumentují vysokými náklady na úpravu celého výrobního a vysílacího řetězce, ale i nároky na kapacitu vysílacích sítí. Jeden Ultra HD televizní kanál zabere stejný prostor, který by stačil třem Full HD stanicím nebo sedmi programům šířeným ve standardním rozlišení obrazu. V českých terestrických sítích vysílá pouze jeden Ultra HD program, a to pouze dočasně jako určité lákadlo pro diváky, aby přešli na příjem vysílání v novém standardu DVB-T2: program NASA UHD šíří multiplex 23, který aktuálně vysílá v Praze, středních, jižních, západních a severních Čechách.

Ani České Radiokomunikace, které program NASA UHD v DVB-T2 šíří, nepočítají s tím, že by tato stanice zůstala v české terestrice delší dobu. Vyplňuje pouze volnou kapacitu v multiplexu 23, takže jakmile by se objevili zájemci o komerční využití této sítě, NASA UHD by byla vyřazena. Stát se to může prakticky kdykoli a bez předchozího varování, upozornily CRA již začátkem června, kdy oznamovaly start prvního Ultra HD programu v českém DVB-T2. Aktuálně využívá NASA UHD v multiplexu 23 kapacitu 12 Mbit/s, což je téměř třetina celkové kapacity sítě. CRA již dříve upozornily, že jednoho pozemního multiplexu DVB-T2 by se více než tři Ultra HD programy nevešly. Česká televize, která společně se slovenskou RTVS a CRA v minulosti Ultra HD vysílání testovala, žádné další aktivity na tomto poli nechystá.

Jak se bude rozšiřovat program NASA UHD v pozemním vysílání DVB-T2 do dalších regionů ČR?

Znamenalo by to kompletní technologický upgrade

„Koncept 4K je neufinancovatelný,“ vysvětluje v rozhovoru pro server Český rozhlas Digitální rádio technický ředitel ČT Michal Kratochvíl. Televize by musela mít k dispozici nejen 4K kamery, ale také postprodukci v tomto rozlišení a poté také odbavovací pracoviště ve 4K. Obsah v tomto rozlišení, který odpovídá čtyřnásobku Full HD kvality, je také velmi náročný na ukládání, zabíral by příliš mnoho prostoru na diskových a produkčních polích. „Všechno to stojí spoustu peněz, a když je na konci sečtete, tak se nejedná jenom o náklady na odbavovací pracoviště nebo jenom na jednu 4K kameru. (…) Chápu, že třeba sport by byl hezký ve 4K, ale jeden přenosový vůz by nic neřešil. Konsekvencí, které jsou na 4K nabalené, je strašně moc a bohužel všechny mají jeden společný jmenovatel – peníze,“ dodal technický ředitel ČT pro server Český rozhlas Digitální rádio.

Kavčí hory již v minulosti odhadly náklady na „přezbrojení“ na 4K na více než jednu miliardu korun. ČT sice v minulosti založila odborné Ultra HD Forum, diskusní plaformu, která měla sloužit k přípravám vysílání ve 4K u nás, ale v současné době ani nemá prostor, kde by mohla nějaký Ultra HD program vysílat. Snahu o získání druhého multiplexu DVB-T2 totiž ČT vzdala již před časem kvůli ztrátě významné části příjmů po zrušení vratek DPH z vybraných koncesionářských poplatků. A na Ultra HD/4K se nijak pozitivně netváří ani komerční televize, které mají problém zařadit do volného pozemního vysílání i „obyčejné“ HD verze svých programů. Když Prima budovala nejmodernější televizní studio v tuzemsku v pražských Strašnicích, o 4K řetězci podle technického ředitele Patrika Slavíka neuvažovala ani na chvíli.

NASA UHD rozšiřuje pokrytí, nově ji v DVB-T2 zdarma naladí diváci v Karlovarském kraji

Pro komerční televize je problémem HD, o Ultra HD nemluvě

„4K je v současných podmínkách naprosto nereálné,“ říká Slavík. Prima vyšší rozlišení využívá pouze na speciálních LED panelech a stěnách ve zpravodajském studiu CNN Prima News, ale jinak je celý výrobní řetězec a výstup vysílání ve Full HD rozlišení. K divákům placených televizních služeb se dostává nativní HD, v terestrických sítích jsou programy Primy stále ve standardním rozlišení obrazu. Ke změně by mělo dojít letos v listopadu, až programy Primy nastálo zakotví v celoplošném multiplexu 22. V této síti pak mají být dostupné ve vyšším rozlišení.

Vyšší a ultra vysoké rozlišení příliš neláká ani další komerční televize, které staví svůj distribuční mix především na volném pozemním vysílání. HD kvalitu nabízí hlavní kanál Barrandova a poté ještě TV Seznam. Ultra HD kvalita je ale pro volně dostupné televize v terestrice neufinancovatelná z klasických zdrojů, tedy především z prodeje reklamních časů. Jiná situace je u placených neterestrických služeb, kde se již 4K programy objevují a nadnárodní stanice plánuji i lokalizované české verze. V tomto případě ale neleží tíže nákladů na distribuci signálu na provozovateli těchto programů, ale poskytovateli služby, který je navýší měsíčních poplatky pro své zákazníky.