Pokrytí digitálně vysílaného rozhlasu se stále rozšiřuje, nabídka přijímačů je už také hodně obsáhlá a první změny nastávají dokonce i u velkých českých obchodů. Situace se tak výrazně vylepšuje…

Poslední přehled tohoto typu jsme dělali v lednu 2019 a od té doby se trh zase o něco proměnil a rozrostla se také nabídka přijímačů. V tabulce jich tak najdete přes 60. Co je ale důležitější, změnila se situace alespoň u některých velkých prodejců.

Když jste se dříve podívali například na Alzu a nevěděli jste konkrétní model, bylo přes menu nalezení kategorie DAB hodně náročné. Nyní je to konečně jinak a i když si „Rádia“ stále nezasloužila samostatnou hlavní kategorii a jsou alespoň umístěna hned na vrcholu v sekci „Foto Audio Video“. S výhodou tak můžete zadat tuner DAB pro všechny druhy rozhlasových přijímačů, a to je značný pokrok!

ČTĚTE TAKÉ: Přehled nejlevnějších přijímačů pro DAB/DAB+ do 1.500 Kč

A pokrytí? I když se slovem „digitalizace“ stále v podstatě myslí jen digitalizace televizního vysílání, tentokráte už druhá v pořadí, výrazné změny nastávají i u DAB/DAB+. Pokrytí Čech a Moravy významně narostlo a situaci jsme zmapovali v článku „Stav DAB v Česku…“, který vidíte níže.

Jinde je ovšem situace jiná a kuriozitou je naše zpráva o tom, že Maďarsko kvůli nezájmu vysílání digitálního rozhlasu přerušilo.

Stav DAB v Česku: operátoři, dostupné stanice, pokrytí signálem a nabídka příjímačů

Co jsme našli a na co si dát při výběru pozor

Pro zařazení do přehledu musel být rozhlasový přijímač vybaven tunerem pro digitální vysílání standardu DAB/DAB+, který ovšem vždy doprovází i tuner analogový VKV (FM). To znamená, že jestliže byl k dispozici pouze příjem internetových stanic do přehledu rádio zařazeno nebylo. Jak také vidíte, nejsou tu ani autorádia, kterým jsme se už jednou věnovali v samostatném článku a jejich aktualizaci taktéž chystáme.

Z připojené tabulky ke stažení vidíte, že se do stanoveného cenového rozpětí vešly přijímače všech druhů, včetně internetových, jako například Sencor SIR 5000WDB za 1890 Kč nebo Denver IR-110 (2999 Kč). Jsou tu ale především přijímače přenosné, nechybí například ani kapesní nebo třeba stavební rádia, tedy rádia robustní a odolná. Co s týče tzv. krytí (stupeň odolnosti proti prachu a vodě), vysvětlení užívaných zkratek najdete v samostatném článku (nové okno).

Z někdejšího přehledu zmizela zhruba polovina přijímačů, doprodej paradoxně někdy cenu zvýšil, jako například u SoundMaster SCD7900, který stál 2790 Kč a nyní ho pořídíte za 3100 Kč). Jiné přijímače, jako třeba kuchyňské rádio AEG KRC 4368 DAB+ kleslo z 1999 Kč na 1330 Kč, takže ho už v tomto přehledu nenajdete stejně, jako například Albrecht DR 70. Mimochodem velmi výrazně zlevnil Roadstar HRA-9 D+BT, a to z 2699 Kč na 1899 Kč, a to samé platí i o Technisat Digitradio 100 (z 2490 Kč na 1790 Kč) či Sangean DPR-65 (2159 Kč, nyní 1590 Kč).

A na co si dát pozor při nákupu? Současná nabídka je stále poměrně nepřehledná a technická data si někdy dokonce i protiřečí. Nejlepší je zjistit si údaje přímo na webu výrobce (ty také byly hlavním podkladem pro tabulku) a dobrým tipem rovněž může být diskuse u prodejce přímo u výrobku. Především si dejte pozor, pokud vyžadujete rádio s českým menu. Tohle v informacích často chybí stejně jako to, zda si rozumí s češtinou z vysílání. V prvním případě je rádií spíše minimum, v druhém už nesrovnatelně více.

S rezervou pak berte informace typu „DAB je nový formát digitálního rádia, pomocí kterého můžete poslouchat křišťálově čistý zvuk v CD kvalitě…“, což je samozřejmě naprostá hloupost.

Klasické přenosné rádio s držadlem, Nikkei NDB20GY (1990 Kč).

Jak číst tabulku

Položka „tunery a pozice pro stanice“ je sice jasná, ne vždy se ale data podařilo spolehlivě dohledat. Tam kde také u FM/VKV nebylo uvedeno RDS, raději ho neuvádíme, což pochopitelně neznamená, že ho přijímač nemá.

V části „displej“ najdete velmi různorodé údaje tak, jak jsou uváděny. Což někdy znamená pouze LCD, jindy LCD plus počet řádků a jindy zase plus rozměr.

Bod „zesilovač“ zůstal poměrně často nevyplněn, protože nebyl k dispozici ani tak prostý údaj jako výkon. Jestliže naopak byl výkon uveden v RMS, což je nominální, sinusový výkon (hovoří se také o výkonu, který dlouhodobě nepoškodí reproduktory), je zde zapsán právě ten a dá se tak použít ke srovnání s ostatními přístroji.

U položky „napájení; doba provozu (repro)“ najdete údaj pochopitelně jen v případě provozu na baterie či akumulátor. Týká se provozu s reproduktorem, nikoli se sluchátky. Slušelo by se zde uvést i údaj o přítomnosti klasického síťového vypínače, ale ten se velmi špatně dohledává a ověřuje. Obecně platí, že ho dnes má málokterý přijímač DAB/VKV.

Kenwood CR-M10DAB (1990 Kč) představuje moderně řešený radiobudík s množstvím funkcí i tlačítek.

U bodu „vstupy/výstupy“ není moc co řešit. Audio vstup představuje typicky konektor typu jack, 3,5 mm stejně, jako v případě sluchátek, a tímto způsobem můžete rádio využít třeba jako výstup z mobilu. Pokud je zde uvedeno Wi-Fi a není údaj o jeho standardu a frekvenci v drtivé většině případů půjde o Wi-Fi 4 a pouhé 2,4 GHz. Vysvětlení poměrně nově uváděných označení Wi-Fi najdete zde.

Posledním bodem je „poznámka“ ve které je řada různých údajů, včetně například případného ovládání přes mobilní aplikaci, počtu tlačítek přímého vyvolání uložených stanice nebo tu můžete najít i druh rozhlasového přijímače i když to je někdy trochu sporné.

Úchvatná klasika v podobě Philips AZB600. Škoda, že se takováto kráska nedá sehnat na vyzkoušení. Snad bych někde našel i audio kazetu…

Přehled rádií s DAB/DAB+, 1500 až 3000 Kč (k 17. 9. 2020)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 17. září 2020. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku digitálních rozhlasových přijímačů na českém trhu, ale pokud o nějakém vyhovujícím stanoveným parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich odkaz na proklik však naleznete v excelovské tabulce typu XLSX. Mnoho jich ale není.

Tabulka ke stažení (PDF): tabulka – přehled DAB 1500-3000 Kč_2020

Tabulka ke stažení (XLSX): tabulka – přehled DAB 1500-3000 Kč_2020

Štítky