V končícím standardu si může programy ČT naladit už jen zhruba desetina populace České republiky. Finální sítě DVB-T2 pokrývají od 60 do 99 procent domácností.

Sedm týdnů před dokončením přechodu na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 může již více než polovina diváků terestrického vysílání naladit všechny finální sítě DVB-T2. Nejlépe je na tom s pokrytím veřejnoprávní multiplex České televize, který ve finální podobě pokrývá již 99,2 procenta populace. Vyplývá to z dat, které na svém webu shromažďuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Podle stejného zdroje ČT pro 12,5 procenta diváků nadále provozuje i Přechodovou síť 11 v DVB-T2 (zejména pro Zlínský kraj, ale i pro část Olomouckého a Jihomoravského kraje). Jde jen o „kosmetický“ údaj, obsahově a většinou i ve vysílacích kanálech se Přechodová síť 11 od finálního multiplexu 21 nijak neliší – pouze v identifikačních údajích.

Komerční televize ve finálních sítích pokrývají 60 procent Česka

Finální sítě DVB-T2 pro komerční televize mají v porovnání s ČT pokrytí zhruba dvoutřetinové, jejich signál dosáhne k přibližně 60 procentům obyvatel Česka. Nejlépe je na tom podle měření ČTÚ multiplex 24, který může naladit 61,6 procenta obyvatel Česka a do konce tohoto měsíce spustí všechny zbylé vysílače. Následuje multiplex 23 dosahem pro 60,2 procenta populace (výrazný nárůst oproti multiplexu 3 vysílacím ve standardu DVB-T, který měl výrazně méně vysílačů a dokrývačů) a multiplex 22 s pokrytím 59,8 procenta populace. O něco hůře jsou na tom vypínané přechodové sítě DVB-T2 pro komerční televize. Například Přechodovou síť 12 pro programy multiplexů 2 a 3 nyní může naladit 52,9 procenta obyvatel Česka, Přechodovou síť 13 dokonce jen 37,2 procenta.

S blížícím se termínem dokončení druhé televizní digitalizace rapidně klesá dosah vypínaných celoplošných sítí DVB-T. Nejmenší pokrytí má veřejnoprávní multiplex 1 České televize, který si může naladit už jen 11,4 procenta obyvatel Česka – prakticky celý Zlínský kraj, přes polovinu domácností v Olomouckém kraji a pětina domácností v Jihomoravském kraji. Pouze něco přes třetinu diváků v Česku může stále ještě naladit multiplex 4, konkrétně jde o 36,7 procenta populace (výhradně na Moravě a na Vysočině). Multiplex 3 je stále dostupný pro 46,9 procenta diváků a multiplex 2 pro 51,8 procenta populace. K dalšímu výraznějšímu snížení pokrytí těchto sítí dojde již koncem tohoto měsíce, kdy bude pokračovat vypínání DVB-T vysílačů na Moravě.

Jak bude pokračovat přechod na DVB-T2 během září? Pomalu jdeme do finiše

Co nás čeká v září a říjnu? Vypínání i zapínání

22. září ukončí multiplex 2 vysílání v Pardubickém kraji a na Vysočině a multiplex 3 na Vysočině, 23. září pak rovněž na Vysočině skončí i vysílání multiplexu 4. Na 29. září je naplánované vypnutí multiplexu 4 ve Zlínském kraji, 30. září pak ukončí multiplex 1 vysílání ve Zlínském kraji, multiplex 3 v Jihomoravském kraji a multiplex 4 v Moravskoslezském kraji. 1. října vypne multiplex 2 vysílání pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj, 6. října se odmlčí multiplex 3 v Olomouckém kraji, 13. října ukončí stejná síť vysílání v Moravskoslezském kraji a 21. a 28. října ve Zlínském kraji. Úplně posledním vysílačem celoplošných sítí DVB-T, který se bude vypínat na státní svátek 28. října, budou Ploštiny u Valašských Klobouků (multiplex 3).

A jak je naplánované spouštění finálních sítí DVB-T2 do konce října, kdy se završí celý přechod na nový vysílací standard? 23. září odstartují multiplexy 22 a 23 v Pardubickém kraji a na Vysočině a multiplex 24 na Vysočině. 29. září odstartuje multiplex 24 ve Zlínském a 30. září v Moravskoslezském kraji. 1. října zahájí multiplex 23 vysílání v Jihomoravském kraji, 2. října multiplex 22 v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. 7. října odstartuje multiplex 23 v Olomouckém kraji, 14. a 20. října v Moravskoslezském kraji a 22. a 29. října ve Zlínském kraji. Jako poslední se bude spouštět vysílač multiplexu 23 na Ploštinách u Valašských Klobouků na kanálu 33 (nyní stejný kanál využívá Česká televize pro šíření svého multiplexu 1, ale pouze do konce tohoto měsíce).

Co dělat, když vám nejde naladit televizní vysílání v novém standardu DVB-T2?

Štítky