Chyba bývá často na příjmové straně. Než se začnete obracet na provozovatele vysílacích sítí a telekomunikační úřad, vyzkoušejte několik kroků, jak tento problém odstranit.

Důležité je vědět, zda vám nové televizní vysílání ve standardu DVB-T2 nešlo naladit již od začátku, nebo jste ho již přijímali a náhle vám zmizelo. V druhém případě může jít o důsledek změn prováděných přímo na vysílači, nebo spuštěním nového televizního vysílače, případně místního vysílače LTE některého z mobilních operátorů. Pokud DVB-T2 nemůžete naladit od samého začátku, co jste si pořídili novou televizi nebo set-top box, a nacházíte se v místě s dobrým signálem, chybu hledejte spíše u sebe. Důvodů může být hned několik a všechny lze odstranit poměrně jednoduchým zásahem, který až na výjimky nevyžaduje zásah odborníka. Vyzkoušejte tato řešení krok za krokem:

Spusťte automatické vyhledávání programů

Nový televizor nebo set-top box DVB-T2/HEVC nestačí napojit na anténu a pustit. Přijímač je nutné na příjem konkrétních vysílacích sítí naladit. To se dělá spuštěním automatického nebo ručního vyhledávání kanálů prostřednictvím hlavního menu přístroje. Automatické ladění projde kompletně celé televizní spektrum a načte do přijímače všechny dostupné sítě DVB-T2, ale i DVB-T (pokud jste předem nezadali, že má načítat pouze sítě DVB-T). Většinou se pak stane, že se vám některé sítě načtou víckrát z různých vysílačů na různých kanálech. Může jít o přechodové i finální multiplexy, z nichž ty přechodové postupně ukončí vysílání a jejich programy na vaší obrazovce ztmavnou. Přelaďovat přijímač musí i diváci napojení na společnou televizní anténu.

Máte slabý signál DVB-T2? Problém nemusí být na vašem přijímači

Zkontrolujte anténu, zda nemá zbytečný zesilovač

Nové vysílání DVB-T2 má v řadě lokalit lepší pokrytí a intenzitu signálu než končící DVB-T. Je to dané především tím, že ve standardu DVB-T2 vysílá více jednofrekvenčních sítí, tedy že více vysílačů vysílá na shodném kanálu (jedné frekvenci) a navzájem se tak doplňují (nikoli překrývají, jako to bývá u sousedních vysílačů vysílajících na rozdílných kanálech tentýž obsah). U individuálních antén, ať již venkovních nebo pokojových, dříve diváci často používali zesilovače pro zlepšení signálu DVB-T. Tyto však často u vysílání DVB-T2 působí spíše opačně: místo aby signál zkvalitňovaly, ruší ho nebo zcela ničí. Zesilovač tak často působí spíše jako rušič, který „přebudí“ anténu a zdegraduje signál natolik, že jej nelze přijímat. Zesilovač je proto nutné odpojit.

Velký test antén pro příjem DVB-T2: Jaké jsou mezi nimi rozdíly a jaká zachytí signál nejlépe?

Nepoužívejte pokojové antény

Pokojová anténa je ve většině případů pro příjem televizního vysílání ve standardu DVB-T2 nevhodná. Hodí se pouze ve velkých městech tam, kde má divák z okna přímý výhled na vysílač, nebo se k němu může dostat kvalitní odraz signálu od jiného domu či další velké překážky. Takovou ideální situaci ale má jen minimum diváků, proto se vyplatí zakoupit spíše základní venkovní anténu, kterou si připevníte za okno nebo na balkon. Pokojové antény mají navíc často zabudovaný zesilovač, který nelze nijak regulovat nebo odpojit, a tak v místech s dobrým signálem působí opět spíše jako rušičky (viz předchozí odstavec).

Nevíte si rady s výběrem vhodné televizní antény? Největší výběr a praktické rady vám nabízí Alza.cz.

Aktivní anténa Solight HN 65: když si chcete místo příjmu DVB-T2 zajistit rušičku signálu

Prověřte, zda je vaše společná televizní anténa upravená

Pokud přijímáte televizní signál přes společnou televizní anténu (STA), problém s naladěním DVB-T2 by mohl souviset s úpravou STA. Ta totiž musí být vyladěna na příjem nových vysílacích kanálů, na kterých vysílají sítě DVB-T2. Tuto úpravu dělají specializované servisní firmy. Majitel nebo správce domu s je musí včas objednat, aby provedly odborný zásah do STA a umožnily přijímat televizní vysílání na nových frekvencích, a to opakovaně – vždy při spouštění nové finální sítě DVB-T2, pokud tedy nevysílá na některém z dříve využívaných kanálů pro DVB-T nebo přechodovou síť DVB-T2.

Na co si dát pozor při úpravě společné antény pro DVB-T2? Na předražené nabídky i nevhodné technologie

Vysílání šlo, ale zmizelo – nastalo rušení signálu

V tomto případě může být na vině několik faktorů. Buď operátor vysílací sítě spustil ve vaší lokalitě další vysílač nebo dokrývač v jednofrekvenční síti a vinou odrazů od terénních překážek dochází k tzv. echu nebo pre-echu, kdy odražený a zpomalený signál ruší ten přímý, nebo dochází k přeshraničnímu rušení se sousedním státem, případně byla v blízkosti zprovozněna základová stanice BTS pro mobilní síť LTE/4G. A nebo pouze došlo k přeladění přechodové sítě DVB-T2 na finální kanál. Pokud to vezmeme odzadu, poslední varianta je pro diváka nejjednodušší na řešení: pouze přeladí přijímač, aby se mu programy načetly na novém vysílacím kanálu. Ve všech dalších případech je nutné rušení nahlásit Českému telekomunikačnímu úřadu, který na místě měřením zjistí důvod rušení a zjedná nápravu.

Naladím pouze zvuk, nejde mi obraz

I k této výjimečné situaci může dojít, pokud si v „akci“ zakoupíte levný set-top box DVB-T2, který ovšem není vybaven kodekem HEVC, který využívají české vysílací sítě DVB-T2. Takový přijímač má starší kodek MPEG-4, s nímž naladíte u programů DVB-T2 pouze zvuk, ale nedokáže zpracovat obraz. Proto je vhodné se při výběru nového televizního přijímače orientovat podle kulaté zlaté nálepky „DVB-T2 ověřeno“, kterou jsou označeny přijímače, jež prošly certifikací Českých Radiokomunikací. Jejich seznam můžete najít na webu www.dvbt2overeno.cz.

Penny Market vrací peníze za nefunkční set-top box DVB-T2 z Polska

Štítky