České Radiokomunikace vypnou minutu před půlnocí vysílání Přechodové sítě 12, která šíří programy většiny komerčních televizí v Česku. Místo ní bude nadále vysílat multiplex 22.

Diváky na jižní Moravě, kteří po 1. září nepřeladili své televizní přijímače na finální síť DVB-T2 s hlavními programy komerčních televizí, dnes v noci čeká nemilé překvapení. Minutu před půlnocí totiž České Radiokomunikace (CRA) vypnou Přechodovou síť 12, která vysílá na kanálu 28 a její programy bude nadále možné sledovat jen prostřednictvím finálního multiplexu 22 na kanálu 40. Tento multiplex je v provozu již od 2. září a využívá stejný kmitočet, na kterém pro Jihomoravský kraj do 1. září vysílal multiplex 2 ve standardu DVB-T. Na přeladění měli diváci čas dva týdny – stejný prostor daly CRA v minulosti i domácnostem v Praze nebo například v Ústí nad Labem. V těchto regionech šlo o to zajistit čas na přeladění společných televizních antén (STA), což se ale jižní Moravy netýká.

Jak bude pokračovat přechod na DVB-T2 během září? Pomalu jdeme do finiše

Co se vypíná? Netýká se to jen Jihomoravského kraje

Kterých vysílačů a dokrývačů se týká dnešní vypínání Přechodové sítě 12? Z hlavních vysílačů jde o Brno – Kojál, Brno – Hády, Brno – Barvičova a Mikulov – Děvín. Z dokrývačů v Jihomoravském kraji skončí Přechodová síť 12 v lokalitách Blansko – Olešná a Boskovice – Čížovky, na Vysočině se odmlčí dokrývače Náměšť nad Oslavou – Zborovská ulice, Třebíč – Strážný vrch a Žďár nad Sázavou – Harusův kopec, v Pardubickém kraji dokrývač Jablonné nad Orlicí – Strážnice a ve Zlínském kraji Huslenky – U Sivků a Nový Hrozenkov – Humenec. Ve všech těchto lokalitách již vysílá finální multiplex 22 a bude spuštěn i multiplex 23.

Vzhledem k tomu, že finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2 vysílá na jihu Moravy na stejném kanálu 40 jako donedávna multiplex 2, jsou na příjem tohoto kanálu STA již připraveny. Nový finální multiplex 22 obsahuje dočasně všechny programy jako Přechodová síť 12 – díky tomu diváci po přechodnou dobu, než na jižní Moravě odstartuje další finální multiplex 23 – nepřijdou dočasně o příjem některých programů. V multiplexu 22 je nyní možné naladit programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool, Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima+1, CNN Prima News, TV Barrandov, Barrandov Krimi, Kino Barrandov, Óčko, Óčko Star, TV Seznam, TV Noe a Rádio Proglas. Od listopadu se ale programová nabídka této sítě změní, část programů se přesune do dalšího finálního multiplexu 23.

Hlavní kanály Novy, Primy a Barrandova před půlnocí ukončí vysílání DVB-T na jižní Moravě. Od zítřka jen v DVB-T2

Jaké kroky ještě čekají jižní Moravu do dokončení přechodu na DVB-T2

Multiplex 23 odstartuje na jihu Moravy 1. října na kanálu 33. Nabídne programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, TV Noe, TV Seznam HD a NASA UHD (poslední jmenovaný je dočasný, CRA jej mohou kdykoli vyřadit, pokud o kapacitu v této síti projeví zájem některá z televizních stanic). Tyto programy s výjimkou NASA UHD tak budou minimálně měsíc vysílané i v multiplexu 22, ale tam výhradně ve standardním rozlišení obrazu (týká se TV Barrandov a TV Seznam, které budou naopak v multiplexu 23 dostupné v HD kvalitě). Od listopadu pak v multiplexu 22 zůstanou výhradně programy Primy ve vyšším rozlišení a pak také dva volně šířené programy hudební televize Óčko – hlavní kanál Óčko a Óčko Star.

Jihomoravský kraj čeká už jen jeden krok úplnému dokončení přechodu na DVB-T2. 30. září vypnou České Radiokomunikace v tomto regionu vysílání celoplošného multiplexu 3 ve standardu DVB-T2 a 1. října spustí zmiňovaný multiplex 23 ve standardu DVB-T2, který jej nahradí v éteru. Česká televize ukončila vysílání DVB-T na jižní Moravě již 29. července, multiplex 2 s hlavními programy Novy, Primy a Barrandova 1. září a multiplex 4 s tematickými kanály Novy a dalšími komerčními programy 2. září. V kraji bude možné nadále ve starém standardu naladit vybrané regionální sítě DVB-T. Záleží však na jejich provozovatelích, zda požádají Český telekomunikační úřad o možnost pokračovat ve vysílání i po říjnu letošního roku, do kterého jim platí individuální oprávnění pro využívání kmitočtů. Operátoři se také mohou dobrovolně rozhodnout, zda jejich regionální sítě budou migrovat na novější standard DVB-T2.

Štítky