UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY – Po delší době opět aktualizujeme náš seznam u CRA certifikovaných set-top boxů (STB), kterým bylo propůjčeno logo „DVB-T2 ověřeno“.

Poslední přehled na toto téma vyšel v polovině května a oproti originálnímu seznamu, který si můžete stáhnout ze stránek dvbt2overeno.cz přinášíme rozšíření o základní parametry, aktuální ceny a někdy je také zpřesněno označení přístroje. Tedy pokud se lišilo od toho udávaného výrobcem, což byl nyní případ boxu Exelento (v seznamu CRA Excelento).

V tabulce, která je ke stažení na konci článku tedy najdete všechny u CRA certifikované set-top boxy, které se u nás stále ještě prodávají, nebo teprve prodávat začnou. Celkově vzato se toho v tabulce až tolik nezměnilo a nových přístrojů je tu jen pár. Doplněny, resp. opraveny byly některé údaje, které se nyní nově podařilo sehnat a výsledkem je necelých 45 set-top boxů především nižších kategorií a cenových relací v drtivé většině případů bez čteček přístupových karet (nebo mechanik CI+). Naprostou novinkou je pak zmiňovaný set-top box Exelento Flexi (749 Kč), který zároveň představuje na českém trhu zcela novou značku. Do prodeje by měl vstupovat právě nyní a už máme domluvenu zápůjčku na vyzkoušení.

Přehled set-top boxů pro české DVB-T2/HEVC zvládajících i HbbTV

Situace na trhu

Ukončen byl prodej set-top boxu Ambit A100T2, nenašlli jsme také New digital T2 265 V2 HD (základní verze tu je), TeleSystem TS6811 T2 HEVC a TeleSystem TSUnico T2 HEVC. Poslední dva uvedené přijímače, ale byly na trhu už hodně dlouho a i když životní cyklus výrobků tu je často minimálně dvakrát delší než třeba u televizorů, jednou na svůj konec narazí každý.

Výrazně se snížila přijímače AB TereBox 2T, a to ze 790 Kč na 550 Kč a také Thomson THT709 (ze 799 Kč na 599 Kč). Podobně jsou na tom například i Evolveo Gamma T2 (1249 Kč, nyní asi 990 Kč), Evolveo Omega T2 (999 Kč, nyní 799 Kč) či GoSAT GS200T2 (499 Kč z 699 Kč). Znovu prodáváný Zircon Air T2 rovněž výrazně zlevnil, a to z 1290 Kč na 999 Kč.

Za pouhých 499 Kč se nyní doprodává celá řada cena set-top boxu a takovéto zlevnění jsme tu ještě neměli! Například Alma 2800 HEVC, která tak patří, společně s například Emos EM190, Almou 2880 mini, New digital T2 265 HD či Sencor SDB 5003T, ke zcela nejlevnějším na českém trhu. Ve výprodeji je rovněž GoSAT GS7075 COMBOi (2990 Kč).

Svou cenu 550 Kč si naopak stále drží Antex Orion T2, který ale byl nejlevnějším STB dosti dlouho. Několik přijímačů také podražilo, byť jde většinou o asi stokorunu. Výrazněji je na tom snad jen doprodejový Philips DTR3502B, který šel ze 799 Kč na 999 Kč.

Antex Orion T jsme testovali už v roce 2018 kdy byl uveden. Už tehdy nasadil nezvykle nízkou cenu 550 Kč a drží ji dodnes.

Jak číst tabulku

„Ověřovaná verze firmwaru“ byla zkopírována přímo z oficiálního seznamu na stránkách „DVB-T2 ověřeno“ a tudíž odpovídá verzi se kterou byl set-top box u CRA certifikován. Pokud byl od té doby změněn, je to už pochopitelně jiný příběh.

Položka „tunery“ je zřejmá, nicméně i když naprostá většina přístrojů má vcelku klasické vybavení DVB-T a DVB-T2/HEVC, tu a tam se najde i takový, který na DVB-T2 oficiálně umí i kodek H.264. Ještě méně je těch, kteří také zvládají kabelový příjem (DVB-C) a jen jeden má i tuner satelitní (GoSAT GS7075 COMBOi).

Dalším bodem je „příjem (rozlišení)“ a zde je to velice jednoduché, protože všechny přijímače zvládají maximálně Full HD (1920 x 1080 bodů) a nejspíše všechny ho také umí v progresivním, neprokládaném režimu 1080p. U některých se to ovšem nepodařilo dohledat a proto to uvedeno není; ve finále může jít jen o 1080i, ať je to jakkoli nepravděpodobné.

Bod „čtečka karet“ označuje jak případné zabudování mechaniky PCMCIA (CI+), tak prostou štěrbinou se čtečkou uvnitř přijímače. Přístupovou kartu k placenému pozemnímu vysílání tu ale najdete skutečně jen zřídka. Například ta u Philips DTR3502B je určena pouze pro německou službu freenet TV a u nás ji se Skylink Anténa+ nevyužijete.

Bod „některé funkce“ je evidentní, mějte ale na paměti, že Zircon Air T2 (snad jen on) skutečně nepodporuje nahrávání a přehrávání multimédií. U některých se ale ani tuto funkci nepodařilo potvrdit.

Položka „vstupy/výstupy (výběr)“ jak vidíte, jsou tu jak zařízení s konektorem SCART, tak bez něj. Jsou tu ale také dva přijímače s tzv. společným ovládání HDMI (CEC), a to abyste – obecně vzato – často pohledali.

V „poznámce“ pak najdete další doplňující údaje, jako aplikace, možnost připojit USB Wi-Fi adaptér nebo třeba upozornění na anténní vstup i výstup či na podobnost s jiným přijímačem.

K některým přijímačů lze dokoupit tzv. zjednodušený ovladač, jen málokterý ho má v ceně.

Tabulka ke stažení

Poslední aktualizace proběhla ve čtvrtek 12. listopadu. Přehled by si tentokráte rád dělal ambice na úplnost berte však v potaz, že i když v oficiální tabulce „DVB-T2 ověřeno“ najdete další, parametrům vyhovující přijímače, už nemusí být v prodeji.

Přehledová tabulka ke stažení (PDF): set-top boxy CRA certif. DVB-T2, listopad 2020

Přehledová tabulka ke stažení s odkazy na testy (XLSX): set-top boxy CRA certif. DVB-T2, listopad 2020

Štítky