UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY A CENAMI – Máme tu další vydání aktualizovaného přehledu set-top boxů pro nový zemský standard, které jsou zároveň vybaveny i populárním „červeným tlačítkem“.

HbbTV, tedy tzv. hybridní televizní vysílání kombinované s internetovým příjem (Hybrid Broadcast Broadband TV), je u nás velmi populární a dnes už je také hodně propracované i na straně provozovatelů. Dříve dvě majoritní televizní skupiny, tedy FTV Prima a Česká televize, doplnila Nova, obsahově bohaté HbbTV má ale například také Televize Seznam a s výjimkou Skupiny Barrandov ho najdete prakticky u všech dalších stanic, kde se někdy dokonce využívá i pro šíření dalšího kanálu.

Současné české aplikace postavené na HbbTV 1.5 jsou ovšem poměrně často na hranici možností tohoto standardu a spíše by jim slušela verze dvě, která ovšem ještě nemá odpovídající základnu v televizorech; HbbTV 2.0 také neumí nejspíše žádný z u nás prodávaný set-top boxů. Nicméně poslední dva roky se možná už většina televizorů, a určitě značná většina u masových značek, prodává právě jednou z variant HbbTV 2.0, tedy 2.0.1 nebo 2.0.2.

A ještě drobnost: Abyste mohli „červeného tlačítka“ využít, musíte mít přijímač nejen připojen k internetu, ale musí na něm být také povoleno HbbTV, resp. tzv. datové služby, což je někdy třeba udělat manuálně, nebo to alespoň odsouhlasit při instalaci televizoru.

K TÉMATU:

Dreambox One Combo Ultra HD přijde na 6.799 Kč za což, vedle platformy Linux Enigma, nabídne i tunery DVB-T/C, DVB-S/S2/S2X, DVB-T2, mechaniku PCMCIA (CI+) a softwarově nastavitelnou čtečku přístupové karty.

Jaká je současná nabídka

HbbTV stále v set-top boxech nevidíte příliš často, čímž jsou myšleny zejména set-top boxy běžné, nikoli postavené na Linux Enigma. V případě přijímačů s Androidem ho pak neuvidíte vůbec a nejspíše u žádného takového ani není. Na štíru jsou tyto přijímače i s certifikací CRA „DVB-T2 ověřeno“ a mají ji stále jen dva z našeho seznamu. Je to stejný počet, jaký byl k vidění i v předchozích vydáních přehledu. Od toho posledního z března 2020 se toho ostatně moc nezměnilo i když pár novinek tu je. Posledním přírůstkem do našeho seznamu je pak na Televizním webu už testovaný Mascom MC9130 UHDCI, který disponuje i mechanikou pro kartu placeného vysílání, a to včetně pozemního.

Naopak skončil prodej Dreambox DM900 4K Dual DVB-T2, v doprodeji jsou například i TechniSat Digit Isio STC a Dreambox DM900 4K Dual DVB-T2. A také znovu se objevivší Zircon Air T2, který ze 1.490 Kč zlevnil na nějakých 999 Kč. Zkoušeli jsme ho totiž asi před dvěma roky a nyní jsme ho tedy do tabulky, která je ke stažení na konci článku, opět zařadili.

Předpokládejte ale, že vám na něm HbbTV příliš dobře nepoběží, protože se za tu dobu dosti změnilo (z hlediska výkonu přijímačů k horšímu), a to včetně České televize, protože dnes už v tomto ohledu není problematická jen FTV Prima. Jak asi bude pracovat si můžete odvodit z našich opakovaných recenzí zaměřených právě na současné HbbTV. Provedeny byly u přijímačů Technisat DigiPal DAB+ a Humax Nano T2.  Troufneme si odhadnout, že Zircon Air T2 na tom bude ze všech tří nejhůře.

Jinak v ceně výrazně klesl Octagon SF138 E2 HEVC, a to z 2.790 Kč na 1.990 Kč, a také zmiňovaný Technisat DigiPal DAB+ (4.690 Kč, nyní 3.899 Kč).

Některé přijímače naopak zdražily, ale většinou šlo řádově o stokoruny. Výraznější nárůst ceny nastal zejména u VU+ Ultimo 4K, a to z 11.600 Kč na 12.990 Kč.

Současná česká nabídka set-top boxů s HbbTV pak představuje necelých 30 přijímačů, ale je třeba dodat, že zmiňované přístroje s Linux Enigma často nabízejí několik tunerových variant a že tudíž do přehledové tabulky nemusí být zařazeny všechny.

Posledním přírůstkem na českém trhu je kombinovaný set-top box Mascom MC9130 UHDCI, který zároveň má i mechaniku pro přístupovou kartu k placenému vysílání a nabízí i několik kvalitních aplikací, včetně Skylink Live TV.

Jak číst tabulku

O položce „certifikace CRA“ už zmínka byla, takže pojďme dál. Pokud hledáte kombinovaný set-top box, může být položka „tunery“ záludná v tom, že kodek H.265/HEVC nemusí vždy zvládat i DVB-S2 i když je to poměrně nepravděpodobné.

Sloupec „příjem (rozlišení)“ je zřejmý, kupodivu už ale převažují přijímače s rozlišením Ultra HD (4K) nad těmi s Full HD. V současnosti, tedy pokud chcete sledovat i špičkový kanál NASA UHD vysílaný pozemní cestou, se raději informujte o tom, že vámi vybraný přijímač umí 4K i u pozemního příjmu a nejen přes satelit.

Bod „čtečka karet“ se týká jak mechaniky PCMCIA (CI+) sloužící pro případné zasunutí adaptéru s přístupovou kartou, tak na nějakého typu čtečky (pouze štěrbina) určené rovnou pro přístupovou kartu k placeným kanálům. Pamatujte ale, že některé výrobky, typicky Technisat, mají sice zabudovanou čtečku, ale je určena pouze pro německou službu freenet TV a u nás je tudíž nepoužitelná.

U položky „některé funkce“ je někdy napsáno, „EPG neuvedeno“, ale to neznamená, že ho přijímač skutečně nemá. Jen získat spolehlivé informace na toto téma nešlo, což je u tak důležité funkce s podivem. Pokud jde o HbbTV i tady je malý zádrhel. Měly by ho sice mít všechny přístroje z přehledu, ale u těch s Linux Enigma bude nejspíše nutné dohrát tzv. softwarový modul. Pokud je ovšem chcete, musíte být „na skládačku“ připraveni. Nejsou to hotové přístroje, jako například Technisat, ale přístroje modulární, a to často včetně hardwaru.

„Vstupy/výstupy (výběr)“ jsou zřejmé, konektor RJ-45 označuje ethernetové připojení k domácímu směrovači, resp. k internetu (Ethernet LAN). V případě Wi-Fi je už použito nové značení, vysvětlení najdete v rubrice „Co je to“ na digirevue.cz.

V „poznámce“ pak najdete další doplňkové údaje, například o platformě, volných pozicích pro tunerovou kartu, atd. atd.

Opticum AX 4K UHD HD61 Combo (4.990 Kč) nabízí zcela kompletní tunerové osazení, tedy včetně nastupujícího DVB-S2X.

Tabulka ke stažení

Poslední aktualizace proběhla v sobotu 31. října. Přehled STB s HbbTV by si tentokráte rád dělal ambice na úplnost (tedy s výjimkou zmiňovaných variant u strojů s Linux Enigma), takže pokud víte o nějakém dalším přijímači vyhovujícím zadaným parametrům, dejte prosím vědět v diskusi.

Přehledová tabulka ke stažení (PDF): set-top boxy DVB-T2 s HbbTV, listopad 2020

Přehledová tabulka ke stažení s odkazy na testy (XLSX): set-top boxy DVB-T2 s HbbTV, listopad 2020