Největší technologická událost v kalendáři, CES – Consumer Electronics Show – se koná každý leden a přináší spoustu oznámení a uvedení produktů na trh. CES 2021 ale nebude v Las Vegas záležitostí osobní návštěvy tak, jak bylo doposud obvyklé. Místo toho budou všechny události on-line.

Pořadatel výstavy, Americká asociace spotřební elektroniky (CTA), v červenci 2020 oznámila, že tato událost v lednu 2021 bude hodně jiná a bude pouze on-line, jako mnoho jiných přehlídek a výstav, které jsme viděli v roce 2020.

Kdy se koná CES 2021?

CES 2021 se bude konat od pondělí 11. ledna do čtvrtka 14. ledna 2021. Očekává se, že většina oznámení proběhne 11. ledna, protože se jedná o den tisku, analytiků a médií.

Podle CTA bude CES 2021 „…čistě digitální zkušeností spojující vystavovatele, zákazníky, vůdčí osobnosti a média z celého světa. Nový formát umožní účastníkům dozvědět se od technologických inovátorů poslední novinky, seznámit se s nejmodernějšími technologiemi a představením nejnovějších produktů pracovat s globálními značkami a startupy z celého světa.“ CTA dodává: „Plánujeme se vrátit do Las Vegas na CES 2022 a spojit ty nejlepší prvky fyzické a digitální show.

Tak to na veletrhu CES 2021 vypadat nebude – vše je online.

Co lze letos od výrobců očekávat?

Někteří pořádají své vlastní akce, které jsou mimo oficiální události CES. Mnoho z nich by se konalo v běžném roku právě na veletrhu , ale i rok 2021 nezačíná normálně, takže některé prezentace se uskutečnily v předstihu.

Společnost Panasonic potvrdila, že na CES 2021 uspořádá tiskovou konferenci. Má pokrýt „mobilitu, zábavu, dodavatelský řetězec, udržitelnost a spotřební elektroniku“. Druhé téma je nejzajímavější a obvykle odhaluje nejnovější trendy v televizi a televizních technologiích.

Televizory Samsung 2021: přicházejí zcela nové Neo QLED, očekávané MICRO LED a další „designovky“

Společnost Samsung a její tisková konference na veletrhu CES jsou jednou z hlavních událostí a představení zahrnuje širokou škálu produktů a inovací. Firma představí nový hardware na virtuálním CES 2021 a pro letošní rok už oznámila televizory s novým principem obrazovky MicroLED a inovaci v řadě LCD QLED, zvanou Neo QLED. Je tu ale také HDR10+ Adaptive, který bude na těchto televizorech k vidění.

Také  byly zaznamenány úniky s informacemi o novém Chromebooku a Samsung Galaxy Buds Pro, které budou pravděpodobně oznámeny na akci Better Normal For All konané 11. ledna. Výrobce také oznámil, že představí nový hardware Exynos. To je potvrzeno na 12. ledna a může to být samostatná událost oddělená od hlavního zveřejnění spotřební elektroniky. Očekává se však, že si najde cestu do rodiny Samsung Galaxy S21, která bude představena 14. ledna.

Společnost Sony včera představila další vývojový stupeň svých televizorů Bravia a především nový, nejen obrazový procesor XR. Informace společně s oznámenými televizory najdete v samostatném článku.

TCL potvrdila, že představí své novinky prostřednictvím úvodní akce na veletrhu CES 11. ledna. Rovněž bylo potvrzeno, že uvede svou technologii Mini LED TV a další zobrazovací technologie.

LG Electronics vyvolává už před veletrhem senzace a oznamuje širokou škálu televizorů a inteligentních zařízení. Společnost potvrdila, že bude pořádat virtuální tiskovou konferenci taktéž 11. ledna 2021. Potvrzena je nová verze chladničky InstaView a uvedení nové řady televizorů QNED MiniLED (více v samostatném článku). Jedná se o vylepšení LCD televizorů, které k osvětlení využívá tisíce miniaturních žádovek LED za LCD obrazovkou, čímž se má zážitek blížit OLED. Kromě těchto novinek již LG oznámilo 48palcový (122 cm) ohýbatelný televizor.

Acer přidává do své řady Swift dva nové ultratenké notebooky.

Nejenom televizní přijímače jsou dnes součástí spotřební zábavy. Jsou tu i samořiditelná auta, drony a další vychytávky elektronického průmyslu, které také budou na veletrhu spotřební elektroniky zastoupeny. Vedle nich i  monitory, počítače, čipy a aplikace patří  dnes do tohoto odvětví průmyslu.

Prezident Microsoftu Brad Smith na CES 2021 představí svou úvahu zkoumající roli technologií v oblasti bezpečnosti, soukromí a udržitelnosti,  které musí nést technologické společnosti a vlády, a zmíní, jak technologie mohou pomoci světu reagovat, přestavovat a znovu představovat naši kolektivní budoucnost. Alespoň některé hardwarové novinky z počítačové branže následují ve stručném výčtu dále.

Acer zahajuje CES každoročně aktualizací notebooků – ty byly oznámeny na globální konferenci Next At Acer v říjnu 2020.

Asus na CES obvykle hodně uvádí – a můžeme očekávat řadu formátů notebooků, včetně Chromebooků. Web společnosti na akci nese logo Intel, takže zařízení s technologií Intel jsou jistotou.

Společnost Lenovo ráda předvádí své technické dovednosti a v segmentech notebooků je často nejrušnější; neočekáváme, že se rok 2021 bude lišit.

Společnost MSI potvrdila, že bude pořádat událost MSIology představující nové monitory, základní desky, grafické karty a pracovní plochy.

Nvidia je nedílnou součástí veletrhu CES a rok 2021 se nebude lišit. Na akci s názvem GeForce RTX: Game On očekáváme řadu aktualizací GPU pro hráče .

Kdo se veletrhu CES zúčastní?

CES je průmyslová událost, takže na rozdíl od IFA v Berlíně se veřejnost účastnit nemůže. O povolení může požádat kdokoli, kdo je napojen na odvětví spotřební elektroniky. V roce 2019 se zúčastnilo více než 182 000 lidí, což naplnilo kapacitu výstavy. To zahrnuje 69 000 vystavovatelů (ve více než 4 000 zastoupených společnostech) a téměř 7 000 zástupců médií. A televizniweb.cz bude také u toho.