CES 2021 nebyl jen spotřební elektronikou pro zábavní průmysl, ale naznačil, kde všude dnes elektronika vstupuje do našich životů v domácnostech, ve městech i na silnicích.

Mnoho se změnilo za minulý rok, umělá inteligence a na ni navazující hardware se dnes dostává do našich domovů. Tento virtuální veletrh reagoval na celosvětovou pandemii coronaviru a v prezentacích proto zaznívaly příspěvky právě zaměřené na lepší život v domácím bezpečném prostředí. Pandemie urychlila vývoj technologií v péči o lidské zdraví. Dalšími nosnými tématy byla robotizace, včetně ne příliš zastoupenými drony a celková digitální transformace a rozvoj amerického televizního standardu ATSC 3.0 a budování 5G sítí. Velkým tématem byla také samořiditelná auta a s tím spojené otázky právní odpovědnosti v chytrých městech i mimo ně.

Korejský Samsung, jehož úvodní prezentace při zahájení měla motto „Lepší normálnost pro všechny“ byl přítomen i s mnoha dalšími spolupracujícími společnostmi, technologickým zázemím a startupy, které přímo podporuje. Záběr tohoto elektronického gigantu je dnes obrovský: s postupující digitalizací a elektronizací dnes vstupuje téměř do všech oblastí, které byly na CES 2021 zastoupeny: umělá inteligence, 5G, rodina a životní styl, zdraví i tělesná kondice. Pojďme se na některé z nich podívat.

Ocenění na CES 2021

Při vstupu na stránky Samsung Electronics jste pozváni do budoucnosti, kde můžete žít lépe svým vlastním a jedinečným způsobem. Společnost díky osobnějšímu zážitku a inovaci umělé inteligence zkoumá, jak můžeme společně vybudovat lepší budoucnost pro naši planetu a naše lidi.

Samsung dostal na CES celkem 44 ocenění za vynikající design a nejvyspělejší technologie, z toho 4 za nejlepší inovace: micro LED, usnadnění přístupu ke smart TV (Smart TV accessibility), Galaxy Buds a Galaxy Note20 Ultra 5G (to ještě před představením nové řady Galaxy S21).

Micro LED

O tomto novém typu displejů jsme psali v samostatném článku. Micro-LED je neorganická vyzařující LED dioda, která otevírá dveře k nekonečným visuálním vjemům, a v nedaleké budoucnosti změní svět displejů. Samsung tuto technologii, byť drahou, uvede již letos na komerční trh a bude tak pokračovat s ještě tenčími televizory než řady mini-LED televizí s technologií Neo QLED v designových tvarech jako je The Frame s odnímatelnými rámečky – v moderním nebo zkoseném tvaru. O televizní přehlídce Samsungu jsme psali již před oficiálním zahájením:

Televizory Samsung 2021: přicházejí zcela nové Neo QLED, očekávané MICRO LED a další „designovky“

Usnadnění přístupu k chytrým televizorům znamená umožnění přístupu k videu lidem s hendikepem. Barevnou nedostatečnost je možno v menu nastavit tak, že se zejména červená zobrazí i pro diváka s touto vadou. Pro slabozraké je možno použít barevnou inverzi textu a pozadí pro ulehčení orientace v menu. Součástí je i již známý Audio popis, kde hlasatel popisuje děj na obrazovce. Pro dálkové ovládání existuje podrobný učební návod, který po stisknutí tlačítka řekne nahlas, co se tímto tlačítkem ovládá. Užitečným pomocníkem bude také hlasový elektronický průvodce (Voice Guide), který řekne číslo kanálu a název pořadu. A pro hluchoněmé je oddělené zobrazení překladatele do znakové řeči, jehož velikost je možno zvětšit na 200% a posunout mimo hlavní obsah, který tak zůstává nepřekrytý.

 

Sluchátka Galaxy buds v BTS edici vznikla ve spolupráci se známou firmou AKG a vyznačují se dokonalým designem. O jejich zvukové kvalitě, o niž nepochybujeme, jsme se ale na virtuálním veletrhu přesvědčit nemohli.

Galaxy Note 20 Ultra 5G. O jeho využití jako kamery pro přímý přenos přes sítě 5G jsme již psali:

Jak se dělá profesionální sportovní přenos přes mobilní telefony místo televizních kamer?

Výrobce jej nazývá Powerphone, protože představuje výkon počítače ve vašich rukou. Chytrý, rychlý a výkonný. Elektronické pero reaguje rychle jako normální tužka, umožňuje hlasové poznámky a rychlý přechod k hovorům. Vaše poznámky přenese v pdf do vašeho laptopu, rozumí si s chytrými hodinkami, a může se ve volném čase přetvořit i v monitor hrací konzole a hrát si online přes sítě 5G s kýmkoli cokoli. Zbývá ještě dodat, že přístroje, které jsou na našem trhu, pracují v u nás disponibilních pásmech 5G – jak 3,5 GHz, tak i 700 MHz. Uvedení na trh nové řady S21 nebylo součástí veletrhu CES, i když proběhlo poslední oficiální den 14. ledna.

Mezi další ocenění se dostaly displeje The Frame s umístěním jak na stěnu tak i na různé stojany. Do vyměnitelných rámů lze nahrát různá umělecká díla z Art Galerie Samsungu.

 

THE premiere  je 4K Triple Laser Projektor, s ultra krátkým optickým hrdlem, takže vzdálenost přístroje od stěny je řádově v násobku deseti centimetrů.

Další ocenění získala designová modulová lednice na zakázku, kterou je možno rozšiřovat podle počtu osob v domácnosti, a ještě v různých barevných provedeních. Zde si však nemohu odpustit poznámku k životnosti lednic. Při jejich předpokládané desetileté životnosti je otázka, zda rozšiřitelné moduly budou i po této době stále na trhu, a jaká je vlastně jejich plánovaná životnost? Další produkty zahrnovaly rodinné centrum (tzv. Family Hub ) s displejem na dveřích lednice nejenom o tom, co je uvnitř, ale s použitím umělé inteligence (AI) doporučilo, co dokoupit i co uvařit.

A to se již dostáváme do daleké budoucnosti, kdy snad ani nebudeme muset posílat objednávky do Rohlíku a budeme vařit podle receptů uložených v cloudu výrobce podle jeho návodu.

V oblasti robotů stojí určitě za pozornost Bot Handy, který v kuchyni sebere, a dá do myčky i porcelánové talíře, nebo nalije víno do skleniček.

Celou jeho činností vás provede Sebastien Seung,  President a šéf Samsung Research na krátkém videu:

Pomoc úředníkům i distančnímu vzdělávání

Jeden z mnoha spolupracujících startupů 42Maru nabízí vyhledávání odpovědí na otázky jako službu (QA as Service). Vychází z toho, že běžný úředník stráví 20% pracovní doby kontrolou a vyhledáváním informací bez výsledku. Tvůrci tohoto nástroje využívají strojového čtení a za podpory mnohých institucí a londýnské pobočky plánují expanzi na evropský trh. Vytvořili interaktivního „chatbota“ (počítačový program simulující konverzaci s člověkem), který pomocí umělé inteligence nachází odpovědi v reálném čase. Úlohy, které zaberou v průměru 2 dny, vyřeší tato technologie za 10 minut.

Jiné aplikace reagovaly na současnou dobu distanční výuky. Učební program Classum je přístupný jak z PC, tabletů i mobilních telefonů kdykoliv a kdekoliv pro učitele a jejich žáky. A jeho základní verze je k dispozici zdarma.

Výčet těchto inovací by mohl pokračovat i na silnice a ulice měst, které po masivním zavedení komunikačních sítí 5G a AIOT (Artificial Iteligence of Things – umělá inteligence věcí) umožní i komunikaci samořiditelného auta s chodcem.

 

Virtuální veletrh CES 2021 byl skutečně globální událostí. Vystavující účastníci se připojili z více než 150 zemí a více než 1300 vystavovatelů bylo mimo hostitelskou zemi. Nejpočetnější byly firmy z jihovýchodní Asie, které dohromady (Jižní Korea, Čína a Taiwan Čína) dokonce hostitelskou zemi svým počtem překonaly. Je smutné, že mezi zúčastněnými nebyl nikdo z Česka a Slovenska, když ostatní země střední a východní Evropy byly zastoupeny alespoň jedním vystavovatelem. A potom, že jihovýchodní Asie je jen montovnou nadnárodních korporací.

Fotografie jsou jako screenshoty převzaty z prezentací firmy na veletrhu CES 2021.