Řada Master Series zahrnuje v případě OLED modely A80J a A90J. Zabudován mají tzv. kognitivní procesor XR (firemní vyjádření), který najdete v nejvyšších řadách označovaných souhrnně jako Sony Bravia XR. Podle výrobce by to měl být přelomový kousek. Souhlasíme, ale je tu zásadní problém…

Sony má v letošní produkci dva vrcholy. Z9J pro modely s obrazovkou LCD a A90J pro OLED. Zatímco první je LCD v rozlišení Ultra HD (8K), druhý OLED ve 4K. A90 je ke koupi v úhlopříčkách 140 cm (zde testovaných 55″), 165 cm (65″) a 211 cm (83″).

Technologickými hity je tento televizor přímo přecpaný, takže zvuk jde povrchem obrazovky, nechybí Dolby Atmos ani DTS. Hlavně ale – bohužel – nechybí Google TV, která, pokud ji nainstalujete, zcela přepíše domovskou nabídku Android TV a zapříčiní řadu další věcí či někdy spíše problémů.

Televizory Sony 2021: kognitivní procesor, extra rychlé streamování i pokračující Master Series

Návrh televizoru je obdobný, jako u drtivé většiny OLED a na místě je připojit slůvko „bohužel“. Kdeže jsou doby skvělé a vymykající se Sony KD-55AF9, kterou jste se nemuseli bát vytáhnout z krabice a která byla designovým unikátem na který mohla být značka pyšná. Sony u tohoto „áčka“ sklouzlo do naprosté všednosti. Tu bohužel potvrzuje pouhé Wi-Fi 5, což je dnes nějak na vlajkovou loď málo.

To je ale jedna z mála ryze technických výtek. Na boku najdete vypínač zabudovaného mikrofonu, zvuk disponuje automatickou kalibrací podle místnosti, obraz se však nenabízel; zřejmě je to automatické přes kognitivní procesor.

À propos obrazovka vyzařující zvuk. Systém Acoustic Surface Audio+ disponuje dvojicí středo-výškových pohonů a dvojicí basových. Zesilovač je tak rozprostřen mezi 2x 20 W a 2x 10 W.

A zní impozantně.

Ještě pomalejší instalace, než jsme doufali, ale s tříděním kanálů

Obrazovka OLED byla v krabici obalena „gumovými U“ a tohle jsme ještě neviděli. Nicméně to potvrzuje pověsti o problémech s příliš tenkými obrazovkami a vůbec návrhem drtivé většiny televizorů OLED (marketing vítězí). Od Sony je ovšem guma po okrajích rozumná!

Instalace je ještě delší než jsme u Androidu doufali, ale to nemá smysl rozebírat, Google se zjevně nezmění a Sony stále trvá na nesmyslném rodičovském PIN, který nevypnete ani po instalaci. Ostatně jen najít, kde vypnout otravný zvuk tlačítek dálkového ovladače dá zabrat (nikoli zvuková nastavení, ale systém).

U výběru tuneru můžete rovnou zvolit i satelitní Skylink, při připojování na internet přes Wi-Fi ovšem nemůžete sáhnout po tlačítku WPS. A protože Wi-Fi tu a tam vypadla (ostatně jednou se televizor samovolně resetoval v multimédiích – firemní aplikace) znamená, že musíte zadávat heslo manuálně.

Třídění kanálů, které najdete na konci instalace, je jednoduše skvělé a tady Sony jasně chytá plusové body. Přesunout můžete i více stanic najednou a to, že nabídka je součástí už tak dlouhé instalace vůbec nevadí.

Naopak!

Tohle přivítá spousta majitelů a divit se jim nikdo nemůže.

V Google TV objevíte, na jedné z vodorovných lišt, i naladěné televizní kanály. Ty se bohužel nedaly přesouvat na lepší pozice, takže pokud jsme chtěli používat „úpadkové“ televizní vysílání, bylo třeba sjet až zcela dolů. Nadstavba Google TV má oproti Android TV zjevně mezery i zde!

Co je Google TV, resp. jak se chová na tomto televizoru?

V podstatě je to nadstavba nad Android TV (další informace na digirevue.cz) a po přihlášení, vám v případě této Sony (možná i obecně…) nahradí domovskou obrazovku o. s. Android TV 10. V sobě pak integruje běžné televizní stanice podle naladěného tuneru (u nás ČT, Nova, atd.) a také nejrůznější aplikace (IPTV, VoD, ale třeba i Spotify a další) a nabídku z Google Films či třeba Youtube.

V případě televizoru Sony XR-55A90J jakmile jednou Google TV nainstalujete, neodstraníte ji, ani ji nijak nezakážete. Volba počáteční nastavení vedla k instalaci televizoru a novému ladění, ale otravná Google TV tu byla stále. Při pokusu odstranit účet přes který byl autor přihlášen se nabídlo Zrušit nebo Tovární nastavení. Na něj také narazíte jako na položku v menu Android TV 10.

Nepřišli jsme na nic co by Google TV tak říkajíc odkázalo do kytek, takže nakonec skončilo u návratu do továrního nastavení. Pak vás ovšem bude Google TV obtěžovat požadavkem na instalaci prakticky všude kam se podíváte, takže se nacházíme v kruhu. Mimochodem operační systém s nainstalovanou Google TV stále vesele hlásí pouze Android TV 10.0. Uvidíme, jak to bude u ostatních značek, své výrobky nyní ohlásilo i TCL.

Dálkový ovladač je podsvícený a reaguje i na prosté zvednutí ze stolu (zapne osvětlení…).

Ovládání opět změněné

V ovládání vidíme opět změny a jakoby se Sony nemohlo, po přechodu ze starých dobrých kolejí, rozhodnout na kterou trať se vydá.

Seznam kanálů vyvoláte OK a objeví jako spodní lišta ve které se pohybujete vodorovně. V multimédiích (zabudovaný přehrávač je velmi dobrý), tlačítko poslouží jako Play/Pause. Šipky pomohou při skokovém posunu po časové ose, což je pochopitelně skvělé.

A menu nastavení?

I tady jsou změny, ale už většinou příjemné i když s kolováním pochopitelně u Google Android TV počítat nemůžete.

Menu je na ovladači vyvolatelné přes tlačítko s ozubeným kolečkem a nejprve nabídne tzv. rychlá nastavení, která si dokonce můžete upravit podle svého. A dostanete se z nich i do nastavení kompletního, a to včetně specialitek Androidu. Ozubené kolečko v domovské nabídce pak nejprve vyvolá jednoduchý panel s několika funkcemi, po odmáčknutí „Nastavení“ skončíte ve stejném menu (je tu tak jedno…), což je pochopitelně vynikající a u televizorů s Android TV poněkud neobvyklé.

Dálkový ovladač má vynikající rozložení, tlačítko TV můžete nastavit buď na tuner nebo na některý vstupů. To pokud pro sledování budete používat nějaký externí zdroj signálu.

Při pokusu o změnu obrazového nastavení ze standardního režimu se ozve upozornění na případnou vyšší spotřebu a děje se to i při přepnutí na režim Kino. To asi Sony diktuje politiku nějaký podivný majoritní (majoritnější) trh…?

Obvyklé EPG Sony.

Tradičně výborná programová nabídka, bezproblémové HbbTV, ale aplikace…

EPG a HbbTV se u tohoto modelu příliš věnovat nebudeme. Fungují, v prvním případě většinou bez přerušení zvuku, v druhém FTV Prima, Nova a ČT na červeném tlačítku jely vcelku bez potíží.

Zabudované aplikace pracovaly svižně a při krátkém zkoušení nevykazovaly potíže (Youtube…). Bohužel pod Google TV se daly jen velmi obtížně instalovat nové, takže jsme se museli spokojit s těmi už zavedenými (bez lokálních). Nakonec se povedlo (kdoví jak…) nainstalovat pouze HBO GO. Nic dalšího buď nešlo nebo se nedalo najít, resp. nebylo k dispozici.

Provoz pod Android TV žádné aplikace nenabídl, protože jsme se vůbec nedostali na tržiště Googlu, resp. vás tam televizor nepustí. Bez Google TV se zkrátka nehnete z místa.

Seznam naladěných kanálů…

Jaký je? Ztrácíte pocit televizoru a Androidu…

Největším problémem, jak se při zkoušení ukázalo, je Google TV. Tedy pokud ji nechcete a v nastavení (a dalších otravných hlášeních) ji odmítnete. V tomto okamžiku to totiž vypadá tak, že Sony rezignovalo na běžného televizního diváka. Instalace Google TV se odstranit nedá a na domovské obrazovce vám tak nejspíše bude viset navždy. Naladěné televizní kanály tu ovšem jsou i když upravit domovskou nabídku v podstatě nešlo. Bohužel někam se ztratil přístup na tržiště Googlu a tím i na stažení dalších, u nás potřebných aplikací. Vyhledávání prakticky vždy ukazovalo jen položky z Youtube. Je ale také možné, že aplikace jako Skylink Live TV, Lepší.TV či Sledovani.TV, prostě k mání nejsou.

Obraz byl ovšem vynikající a audio systém jedinečný! Zřetelné dialogy jaké hned tak neuslyšíte a které vás upoutají na první poslech skoro cítíte (když si přiložíte ruku k obrazovce, tak doslova). V ceně dostanete dočasný přístup na videotéku Sony Bravia Core (více zde) nabízející špičkovou kvalitu obrazu i zvuku a streamování rychlostí až 80 Mb/s.

Tlačítko Info…

Po nesmyslném rodičovském pinu, který když nezadáte, televizor ani nenainstalujete, přichází další, a ještě horší hrůza komplikující používání televizoru kdysi skvělé značky. Nepovolíte Google TV, nenainstalujete aplikace! V tomto okamžiku v podstatě dostanete hloupou TV i když něco málo tu je. Mimochodem dříve mělo Sony svůj přístup a lidé ho brali. Podíl značky byl na československém trhu hodně, ale hodně signifikantní, což už dávno neplatí. Přechod na Android se na Sony hodně podepsal a nepochybně se podepíše i přechod na Google TV. Tenhle televizor tak bude vynikající pro ty, kterým změněný přístup nevadí, rádi budou používat Google TV a např. Amazon a Netflix a nic víc nepotřebují.

Pro běžného diváka, který nezvládne přehlížet všude trčící Google TV, nebo pro toho, kdo kupuje Android TV kvůli pocitu více aplikací, ale tenhle televizor nebude a nejen proto, že zvláštní přístup na Google Store nepochopí a žehrat bude i na výrazně horší ovládání v Google TV.

Zapomeňte na televizory Sony jak jste je znali. Výrobce přešel jinam a je to o něčem zcela odlišném. Uvidíme, zda přepustí místo konkurenci nebo zda opravdu skvělý obraz a zvuk, které tu nepochybně jsou, budou k udržení zákazníků stačit.

Hodnocení

  • PRO: skvělý obraz, skvělé resamplování, parádní zvuk i z docela prostého zdroje (velmi často!), u Android TV výborné ovládání (pokud nejste v Google TV), upravitelná tzv. Rychlá nastavení, dálkový ovladač má vynikající rozložení, excelentní třídění kanálů (součást instalace)
  • PROTI: design (kam se hrabe na Sony KD-55AF9), Google TV všude kde se podíváte (nedá se odstranit), po využití Google TV neupravitelná nabídka Home (nahradí „Plochu Android TV 10“), problémy s instalací dalších aplikací, pouze Wi-Fi 5, komplikovaná instalace TV nemluvě o tom, že při ní musíte zadat rodičovský PIN, nespolehlivý šetřič obrazovky (např. v menu nastavení vůbec nechodí), což je u OLED zásadní