Promo smyčka v síti poběží až do oficiálního startu stanice, který FTV Prima naplánovala na 14. června. Prima Star by měla výhledově dosáhnout jednoprocentního podílu na sledovanosti.

Ačkoli nový, v pořadí již devátý program skupiny FTV Prima, který ponese název Prima Star, odstartuje až 14. června, v celoplošném pozemním multiplexu 22 jej budou moci diváci naladit již od zítřka. Počínaje prvním červnovým dnem totiž Prima Star spustí v této síti promo smyčku, aby si diváci mohli načíst její programovou pozici. Mnohdy to ale nebude ani třeba, protože České Radiokomunikace, které multiplex 22 provozují, v něm před časem vytvořily programové pozice Test-1 a Test-2, z nichž jednu, konkrétně Test-1, obsadí právě Prima Star. I když původně se předpokládalo, že tyto pozice jsou připraveny pro časově posunuté programy Prima Max +1 a Prima Krimi +1, k nimž FTV Prima před časem získala licence od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Sledovali jsme živě: Prima představila svůj nový program Prima Star

Licence umožňuje vysílat i zahraniční pořady a reality show

Prima Star má být archivní kanál, který nabídne to nejlepší z osmadvacetileté historie původní tvorby televize Prima. Převážně má jít o dramatické seriály, zábavné a soutěžní pořady, docusoap a reality, ale také publicistiku. Podle vysílací licence, kterou RRTV programu udělila 4. května, by se však v programovém schématu Primy Star mohly objevit i zahraniční pořady, včetně reality show: „Program Prima Star bude tematickým programem sestávajícím převážně z archivních pořadů a repríz jak vlastní tvorby provozovatele vysílání, tak zahraniční tvorby, a to dramatické tvorby, zábavní tvorby, vč. různých formátů pořadů typu „reality“. Vysílání může být doplněno i o archivní zpravodajské či publicistické pořady. Program může být dle požadavků diváků postupně doplňován o další typy pořadů.“

Prima Star má od počátku vysílat minimálně 16 hodin denně a s tím, že časový rozsah může později rozšířit až na 24 hodin denně. Vedení Primy předpokládá, že v počáteční náběhové fázi program dosáhne půlprocentního podílu na cílové skupině diváků ve věku od 15 do 69, na kterou FTV Prima prodává reklamu. Generální ředitel FTV Prima Marek Singer však míní, že později by se tento podíl mohl až zdvojnásobit. Serveru MediaGuru.cz řekl, že po zařazení Primy Star do nabídky dalších operátorů kromě multiplexu 22 a placené služby T-Mobile televize, kde bude od svého startu k dispozici exkluzivně, by tento podíl mohl stoupnout na 0,75 procenta až jedno procento v dané cílové skupině. Tedy na hodnoty o něco vyšší, než které v současné době vykazuje CNN Prima News. Okolo jednoprocentního podílu na trhu v cílové skupině Primy mají i další archivní programy Nova Gold a ČT 3.

Prima Star vykompenzuje nízkou sledovanost CNN. Neohrozí ale další kanály Primy?

Rozlišení stejné jako u hlavní Primy: 1280 x 720p

Prima Star bude třináctým televizním programem multiplexu 22. V síti vysílají převážně kanály skupiny FTV Prima, tedy Prima, Prima Cool, Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima + 1 a CNN Prima News, dále pak Óčko a Óčko Star, Retro Music Television a promo kanál Českých Radiokomunikací Nalaďte se na digitální vysílání CRA. Součástí programové nabídky sítě je také křesťanské Rádio Proglas. Programy Primy vysílají v HD ready rozlišení, konkrétně 1280 x 720p, s výjimkou časově posunutého kanálu Prima +1, který má rozlišení 960 x 544p. HD rozlišení by měla mít i nová stanice Prima Star.

Full HD rozlišení si FTV Prima ponechává pro placené televizní služby. Jejich operátoři dlouhodobě odmítají platit tzv. distribuční poplatky za možnost nabízet programy Primy ve vysokém rozlišení obrazu, pokud budou v tom samém rozlišení dostupné i bezplatně v terestrické televizní platformě. Proto Prima zvolila částečně nižší rozlišení než u kabelových, satelitních a IPTV operátorů. V konečném důsledku to ale divák nijak nepocítí, protože nové televizory dokáží v reálném čase přepočítávat HD ready rozlišení lineárně vysílajících programů do Full HD ve velmi dobré kvalitě. Zejména pak u přijímačů s většími úhlopříčkami pak vypadá kvalita obrazu jednotlivých programů přijímaných prostřednictvím DVB-T2 podobně.

Štítky