Kombinovaný multimediální přehrávač, jeden z mála na domácím trhu využívající Android TV nikoli mobilový Android, přichází v klasicky lehké plastové krabičce se vcelku tradiční výbavou. Počítejte s nižší citlivostí na signál pozemního vysílání.

Mascom MC A101T/C je dražší než obvyklé krabičky tohoto typu. Přijde na 2.599 Kč a je to tím, že operačním systémem je Android TV, tedy ten samý, jaký najdete v televizorech. Výsledkem je vyšší kompatibilita směrem k IPTV/VoD (internetová televize, on-line videotéka), jistá záruka funkčnosti aplikací v čase (nové verze) a u těch, které nainstalujete standardně také zaručený výstup na „big screen“, tedy obrazovku TV. V tom se jasně liší od mobilového Androidu do kterého někdy musíte aplikace instalovat poněkud pokoutně a nikoli z tržiště Googlu; pokud tedy následně vůbec pracují.

Box pohání čtyřjádrový procesor Amlogic S905X4-B (Cortex-A55), má 2 GB paměti RAM a 16GB vnitřní flash disk. Ten je rozšiřitelný přes paměťovou kartu MicroSD, zde nazývanou „TF“, až o 32 GB, takže nijak moc. Wi-Fi 5 pracuje i na 5 GHz a doplňuje ji Bluetooth 4.2, který využívá i dálkový ovladač a který – překvapivě – dostanete bez baterií! Chlazení je klasicky pasivní, zdroj externí a dává 5 V/2 A.

Box je sice 4K (internet, USB…), ale nikde se jasně neříká, že ho zvládá na DVB-T2/HEVC. Je zkoušení probíhalo na SD a HD stanicích, 4K se u nás momentálně pozemní cestou nešíří, takže to nešlo ověřit.

Za půjčení děkujeme společnosti Atos Elektro.

Klasické provedení, klasická instalace i když…

Instalace v tomto případě znamená automatickou instalaci pouze Android TV s obvyklostmi typu napojení na internet a do knihovny aplikací Googlu. K internetu ale bylo třeba se připojit přes Wi-Fi, zabudovaný konektor RJ-45 totiž ani po výměně kabelu nebyl schopen protikus zacvaknout, takže přijímač neustále hlásil absenci Ethernet (LAN) a nabízel Wi-Fi. Přitom ten samý kabel neměl problémy s dalším zařízením.

Na závěr zprovoznění Android TV je vám nabídnut seznam aplikací, které se mohou nainstalovat v jediném kroku, čehož jsme využili a nechali zavést kompletní seznam. Těch českých je tu kupodivu hodně a dostaneme se k nim.

Na domovské obrazovce následně vidíte řádek Live TV a stejnojmennou ikonu. Jakmile ji odmáčknete, vnucuje se vám představa, že „televize on-line“ jsou stejné jako živé vysílání a nabídnut je vám výběr aplikací, zde řečených kanálů. Kudy pokračovat do skutečného živého vysílání je v tomto okamžiku nejasné, ale asi vás napadne jít na položku DigitalTV, která je hned na prvním místě seznamu. Google se snaží poslední dobou živé televizní vysílání potlačovat, zjevně mu unikají peníze a jeho majitelům je to asi líto.

Instalace DVB-T2 je zmatená a než si vyberete tuner pro ladění, je nejprve třeba jít do Nastavení (třetí položka v pořadí – proč není první?) a dále do Základního nastavení, kde vidíte Německo, a změnit ho na Česko. Pak se musíte vrátit do volby tunerů, vybrat nejspíše DVB-T/T2 (je tu ještě DVB-C), a aby toho nebylo málo, tady je pro změnu přednastaveno Manuální ladění.

Tohle mohl Mascom zvládnout podstatně lépe!

Multimediální přehrávač Strong Leap-S1 nabídne vyladěný „televizní“ systém Android TV a řadu aplikací

Při ladění se vytvoří dva seznamy, stanice se ukládají od čísla 1 zvlášť pro rozhlasové a televizní kanály. Po naladění vám není nabídnuto třídění, ale je tu návrat do výběrů tzv. Google kanálů ze kterého jste odešli, takže si můžete, k tuneru, ještě zvolit třeba „Filmy a TV Google Play“ (že by Google měl televizi?).

Po vstupu do živého televizního vysílání vás bohužel čeká další překvapení. K programům ČT totiž většinou běžely i české tzv. skryté titulky a nedaly se nijak vypnout. V menu, které můžete vyvolat přes OK, navíc byla vidět zpráva, že titulky jsou vypnuty. Nakonec se ukázalo, že firmwarová chyba je v menu v části Titulky, Skryté titulky a Nastavit formátování. I když totiž Mascom v úvodní nabídce ukazoval, že jsou vypnuty, tady byly stále povoleny a tohle by chtělo urychleně opravit stejně, jako umístění volby do „formátování titulků.“

Tady skutečně nemá co dělat!

Pro třídění musíte do tuneru, zmáčknout OK a vydat se šipkou dolů do části Možnosti kanálů a Správce kanálů (pozor, o kousek dál jsou ještě Google kanály…). Pak už vidíte volbu „Úprava seznamu kanálů“ a také narazíte na jazykovou perlu „Úprava favoritních kanálů“.

Třídění stanic už lokalizované není, takže tu jsou položky jako Lock, Sort a Move. Nicméně můžete s výhodou přesunout i více stanic najednou a tomu lze jen tleskat!

Box jsme převážně zkoušeli se špičkovou plazmou Panasonic VT20 (Full HD) a protože využívá i tzv. společné ovládání HDMI (CEC), zkusili jsme i to. Nabízí společné zapnutí a vypnutí a automatickou změnu jazyka. I když s VT20 spolupracovalo jen částečně, tohle je vždy individuální a záleží na obou zařízeních. I když by to u vás vůbec nefungovalo, na dálkovém ovladači je jedno programovatelné tlačítko pro zapnutí/vypnutí TV. Programování se provádí tradičně převzetím kódu z originálního ovladače a tohle je také vynikající!

Menu vyvolatelné v tuneru je na výšku, v úvodní volbě Kanály najdete vyvolání EPG, tady mj. ovlivníte skryté titulky. I když hlásí že je „Vypnuto“, po instalaci se zobrazovaly.

Dálkový ovladač tak, tak…

Dálkový ovladač (foto v úvodní fotogalerii) tak tak dostačuje pro řízení DVB-T2, pro aplikace se hodí jen částečně, což je u strojů s Androidem pravidlem, takže budete potřebovat dokoupit něco s „myšovým“ kurzorem. Tedy pokud nemáte božskou trpělivost používat ten, který je k dispozici zde a pohybuje se rychlostí hodně pomalého hlemýždě. V tomto směru doporučujeme, na místo tzv. AirMouse, bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini.

Díky ní jsme ostatně například dokázali nastavit nahrávání u Lepší.TV či zprovoznit HBO GO.

Menu nastavení nemá na ovladači tlačítko a musíte do domovské nabídky a pak do hrůzy jménem nastavení Google Android TV. V tuneru nastavení čistě pro tuto aplikaci vyvoláte tlačítkem OK a šipkou dolů a i když to někdy není jednoduché, po chvíli cviku přijdete na to, kde co v něm je. Třeba práce s obrazem tu ale není vůbec a narazíte na podivnosti jako „Upravit seznam kanálů“, což ovšem není třídění těch naladěných, ale jde o kanály v „googlovském“ slova smyslu. Přehlednost a srozumitelnost ovládání je i díky formulacím na nízké úrovni.

Na ovladači také není naznačena postupná volba televizních stanic (jde o šipky nahoru/dolů) a vyvolání seznamu všech naladěných. Po chvíli hraní přijdete na to, že ho zajistí šipka vlevo, OK funguje jako Info a vstup do menu. Dálkový ovladač je tak spíše než set-top boxu s DVB-T2 poplatný boxu s Androidem a někdy je to vysloveně otravné. Nicméně když nic jiného, je tu alespoň tlačítko přímého vstupu do tuneru DVB-T2 (ikonka televizoru) a na něj si rychle zvyknete. Navíc je dobře posazeno ke kurzorovému kříži.

Co se týče menu Google Android TV, to jako obvykle vyvoláte z domovské nabídky (Home) a je podobné, jako jinde, tzn. obtížněji ovladatelné a s podivně rozprostřenými volbami. Například práce s obrazem, kterou tu potřebujete poměrně často je až v Pokročilých nastaveních. Box vám také při instalaci nedá možnost sladit výstupní plochu s plochou obrazovky, takže pro příslušnou volbu budete muset zamířit sem. Tu a tam se rovněž, v našem případě, plochy samovolně rozjely.

Programová nabídka se vyvolává přes OK a následné menu a nahodila se hodně rychle. Snad vždy také byla bez zvukového výpadku.

EPG se zvukem, aplikace někdy proměnlivé

HbbTV u Androidu nehledejte, takže pojďme k aplikacím a programové nabídce. Protože je dálkový ovladač poplatný nikoli klasickému set-top boxu, ale spíše boxu s Androidem, resp. představám Googlu o tom, jak to má vypadat, tlačítko EPG tu vůbec není (to ale ani menu nastavení) a vyvolává se dvojím stlačením OK. Je tak vlastně první položkou v první části vodorovných menu v nichž najdete i vstup do nastavení a rychlé volby.

Po EPG se můžete volně pohybovat a k dispozici je i zvuk. Obraz je na pozadí a prakticky ho nevidíte. OK na pořadu vyvolá podrobnější informace, ale někdy neúplné, posun na další popis nepracoval. Na nějakém budoucím pořadu nabídne OK i možnost nahrát a sledovat (upozornit na pořad). Přechod na další den tu není, takže jde jedině manuálně přejíždět přes půlnoc. U EPG také citelně chybí nápověda.

Pokud jde o aplikace, předinstalovány jsou například HBO GO (v pohodě funkční, ale jakoby bylo úvodem polské…), Lepší.TV (fungovala, ale byly potíže s ukončením a muselo se vyskočit rovnou do Home), Pohádky (pracovaly), Skylink Live TV (zkoušena verze CZ, částečně funkční, někdy končila na černé obrazovce) a SledovaniTV; funkční, obvyklé problémy při párování se zařízením, občas nešla při přehrávání pořadu aplikace ukončit.

Dále tu ještě například najdete VLC Player (funkční s obvyklými omezeními a problémy), Youtube a Youtube Kids (oboje funkční).

Zrcadlení obrazovky z mobilu a Bluetooth jsme tentokráte nezkoušeli.

Jaký je? Inu…

Správná otázka není „jaký je?“, nýbrž „pro koho je?“ Rozhodně nepředstavuje náhradu set-top boxu, to byste se zbytečně mořili. Je tak spíše pro lidi, kteří preferují aplikace a jako doplněk mají živé televizní vysílání. Nebo na něj koukají jen občas.

Prostředí Android TV bylo stabilní, aplikační kompatibilita směrem k IPTV/VoD podstatně vyšší než u mobilového Androidu a v základu je tu celá lokálních aplikací, takže tohle bylo vyřešeno výborně. Proč se některé aplikace u tohoto certifikovaného boxu chovaly paličatě se můžeme jen dohadovat. Bylo jich ale více, než je zvykem.

Mascom MC A101T/C berte jako zařízení s Androidem doplněné o televizní tuner, resp. aplikaci pro práci s tunerem DVB-T2. Použití jiného softwaru by možná něco změnilo a možná i vylepšilo. Aplikace, která byla použita není ideální, ale to není ani ovladač a styl ovládání. Takový je ale současný svět.

Verze Android TV je sice 10, ale nastavení zařízení vzhledem k televizoru je stále vysloveně primitivní. Jak bylo řečeno, práci s obrazem najdete až v Pokročilých nastaveních, a to je opravdu na hlavu! Počítejte s tím, že obrazový výstup možná budete muset občas upravit (sladit obě plochy) a že najít volbu dá spoustu cvakání!

Hodnocení

  • PRO: slušný obraz, vysoká aplikační kompatibilita (některé se však chovaly nestandardně, těžko říci v čem byl problém), předinstalována je řada lokálních aplikací (!), slušné EPG, výtečné třídění naladěných kanálů, stabilní prostředí, včetně aplikace DigitalTV, ale…
  • PROTI: …s trochu nešikovným ovládáním, přijímač potřebuje dobrý signál, horší instalace DVB-T2 a problémy se zobrazováním skrytých titulků, tradičně mizerné menu nastavení bez tlačítka na DO, EPG bez rozumného přechodu na další den, nenaznačené funkce na DO