Testujeme základní model s tzv. kognitivním procesorem, ale také s nadstavbou Google TV. Jak jsme už napsali, televizory Sony jsou nyní zcela jiné a zda jsou pro vás či nikoli, je jen a jen vaše volba. Rozhodně je ale doporučujeme nejprve vyzkoušet.

Ke Google TV se autor dostatečně vyjádřil v testu Sony XR-55A90J, takže tam najdete popis i názor na současnou u nás prezentovanou verzi, která se zdála být stejná i zde i když jsme její přesné označení nikde nenašli. Tady se budeme věnovat zbytku. Faktem ovšem zůstává, že televizory značky Sony jsou nyní hodně jiné a už to není to, co jsme znali. Okřídlené heslo „like.no.other“, které společnost svého času proslavilo a které také bylo – u spousty výrobků – nad míru pravdivé, mizí. Zanechme ale nostalgie a podívejme se na tuhle Sony Google TV podrobněji. Mimochodem tak by se nyní měly televizory jmenovat. Stará dobrý Bravie už to není ani omylem!

Řada X90J je ke koupi ve čtyřech úhlopříčkách od 127 cm až do 191 cm. Zapůjčen byl model se 140 cm (55″, 36.990 Kč) s výtečným plošným podsvícením a regulací v zónách. Má zmiňovaný kongnitivní procesor (výborný) a zdvojené tunery, které jsou ale vcelku k ničemu, protože skutečný PiP, obraz v obraze, tu není. Sony rozhodně odvedlo dobrou práci i ve vnějším designu. Televizor je už při vybalování dostatečně robustní, takže působí dojmem, že vydrží léta.

Televizory Bravia XR s novým kognitivním procesorem.

Nad Android TV 10 je umístěna nezničitelná (jakmile ji máte, nedá se uživatelsky odinstalovat) nadstavba Google TV, která má podobné uživatelské rozhraní, ale ovládacím komfortem je o tři verze zpět, takže nic neupravíte nehledě na občasnou pomalost běhu. Navíc samozřejmě musíte být přihlášeni ke Googlu a pokud nadstavbu nenainstalujete, nebudete mít „Smart TV“, ale jen „hloupou“ klasiku. Proto je tak důležité si to dopředu vyzkoušet nebo nakupovat tam, kde vám dovolí přijímač vrátit bez udání důvodu.

Televizory Sony 2021: kognitivní procesor, extra rychlé streamování i pokračující Master Series

Ovládání je jiné nejen oproti Android TV (od osmičky výše), ale i oproti dva, tři, čtyři roky starým televizorům Sony. Jiná je svým způsobem i domovská stránka. Stále ovšem platí, že v průběhu instalace můžete setřídit naladěné kanály, což je pochopitelně vynikající. Zajímavé je i to, že pokud se ke Googlu nepřihlásíte, můžete používat zabudovaný multimediální přehrávač pracující i s médiem na lokální síti a také využívat některé už předinstalované aplikace (zkoušeno bylo Youtube).

Klasicky náročná instalace, ale s pohodovým tříděním kanálů

K instalaci televizoru jako takové se nemá smysl vyjadřovat. Vše nutné bylo řečeno u testu Sony XR-55A90J. Zmínku ale zaslouží to, že testovaném modelu už byla nadstavba Google TV nainstalována a i když jsme zvolili prvotní nastavení, instalace zjevně nezačala od úplného počátku tak, jak bylo vidět u Sony XR-55A90J. Úvodní část instalace tedy nebyla dostupná, Google TV už byla zavedena.

Seznam kanálů (tlačítko OK) se neobvykle zobrazuje na šířku.

Jinak je tu velmi příjemné sestavení podstavce a obrazovky bez šroubováku. Kovové nožičky se totiž jen zastrčí a tohle je ta správná cesta. Splést to navíc nejde, ale mají dvě možné polohy – buď je dáte ke krajům obrazovky, nebo blíže ke středu. V tomto směru vás nic nepřekvapí a i na úzkém skříňce bude televizor doma.

Seřazení stanic je u Sony součástí instalace (proč to nedělají všichni?), takže se vám na závěr nabídne a můžete si vše připravit tak, jak to máte rádi. Stanice můžete mazat i přesouvat a co víc! Můžete to dělat současně i pro několik kanálů vybraných třeba na přeskáčku. Tohle neumí prakticky nikdo a přitom je to navýsost logické!

Upravené ovládání, někdy dokonce s kolováním

Jak bylo řečeno, ovládání je v letošním roce opět trochu jiné a snad Sony vydrží delší dobu. Známé Action Menu zřejmě nenávratně zmizelo, nyní když v tuneru zmáčknete tlačítko ozubeného kolečka, objeví se na spodu pruh a v něm řada ikon, kterým můžete zobrazení buď zapnout nebo vypnout (pořadí měnit nejde). Tímto způsobem se také dostanete do celkového nastavení a u Google TV je nyní jiné než u Android TV. Nicméně z hlediska televizoru je stejně zmatené, ale značnou část problémů odfiltruje právě úvodní rychlé menu Sony ve kterém se dokonce dá kolovat.

Dálkový ovladač plných rozměrů má menší, ale dobře čitelná tlačítka. Kolem OK najdete vše důležité. EPG i vstup do rychlého nastavení, Domovskou obrazovku i tlačítko Zpět/Exit. A je tu i nastavitelné tlačítko TV a upravitelná nabídka vstupů a výstupů. Ta vás přepne jak na živé televizní vysílání, tak třeba na vstupy/výstupy a vybrané aplikace. A jak bylo řečeno, můžete si také zatrhnout, co chcete zobrazovat. Tohle je hodně šikovné a je vidět, že Sony dělá co může, aby ovládání zpříjemnilo. Dokud ale prostředí Google TV nebude alespoň tak uživatelsky upravitelné, jako současný Android TV, tak to sice pomůže, ale situaci to nevyřeší.

Co se týče seznamu naladěných kanálů, ten vyvoláte OK, žádná speciální klávesa tu není, což je jen dobře. Tlačítko „i+“ poslouží pro základní informaci o pořadu a kanálu.

Slušné EPG, bezproblémové HbbTV

Programová nabídka naběhne rychle, zvuk se nepřeruší, a to se vám stane málokde. Prostředí je přehledné stejně, jako ovládání. Snadno se přepnete na další den a vyberete si také podle druhu pořadu. Jestliže si na nějaký zadáte upozornění, televizor se kupodivu probudí z pohotovostního režimu, což je skvělé. Pokud ho ale zadáte příliš blízko vysílací doby, objeví se nápis „neznámá chyba“. Alespoň na dané verzi firmwaru.

Po EPG se můžete volně pohybovat, přejetí na novou stanici nemá v tuneru žádné následky. Čas vysílání pořadu (začátek/konec) vidíte až po vyvolání podrobnější popisky

„Červené tlačítko“ bylo bezproblémové jak u Novy, tak u České televize a aplikace také byly příjemně svižné. V prvním případě HbbTV fungovalo i po vnitřních reklamách, v druhém správně navazovalo i po změně vysílací kvality.

Rychlé menu při vyvolání z tuneru. Tohle hodně pomůže, protože Google má klasické „televizní“ nabídky zasuté. Ale tahle firma nikdy nechápala, co je u TV důležité a co méně.

„Chytré“ funkce u tohoto televizoru závisejí na instalaci Google TV a následném přihlášení, takže to opět nechme na recenzi Sony XR-55A90J. Tady jsme nicméně vyzkoušeli (záměrně bez přihlašování ke Googlu) to, co bylo k dispozici – Youtube a zabudovaný Media Player. Ten fungoval i s prověřeným multimediálním serverem Synology DiskStation DS414j a bylo příjemné, že uměl i textový náhled, takže u seriálu vidíte celý název souboru. V tomto případě umí také interní titulky, externí už ale nikoli. Někdy ale z neznámých důvodů nezvládl adresářový náhled a prostě do jednoho seznamu vypsal vše, co zvládl přehrát, nebo si to alespoň myslel. Jak vidíte, pokud na požadavek Google TV k přihlášení rezignujete, můžete být vcelku v klidu. Tedy jestliže vám postačí to, co je k dispozici v základu.

Vyzkoušeli jsme i provoz s výtečným multimediálním přehrávačem Strong SRT 202 Ematic (Android TV) a byl prakticky bez problémů. Jen se někdy nedařilo vychytat chování HDR za silnějšího denního světla a tady mohla být spolupráce lepší. Televizor navíc zjevně nemá plně adaptivní obrazový režim na podmínky místnosti i když se jistá automatika povolit dá. Ta sice reaguje na světlo okolí, ale ne vždy se s ním televizor vypořádal. Škoda také, že tu nejsou manuální režimy typu „HDR den“, apod. U zvuku už test místnosti funguje (zkouší se s mikrofonem v dálkovém ovladači) a přizpůsobení se zdálo být v pořádku.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo zkoušeno, stejně jako Bluetooth, se třemi telefony s různými verzemi o. s. – Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). Výsledek byl bohužel nulový ve všech případech a tohle jsme ještě neviděli. Navíc Sony Xperia XZ používá certifikované Wi-Fi Miracast a umožňuje také samostatné napojení přes Chromecast. Bohužel telefon v druhém případě v okolí žádné takové zařízení nezaregistroval, v prvním se napojil, ale obrazovku z mobilu nezrcadlil.

Je zajímavé, že mezi vstupy a výstupy najdete možnost připojit se přes AirPlay, ale Chromecast nebo Miracast tu vůbec nejsou a přitom je Google Chromecast součástí Android TV a v síťových nastaveních navíc najdete volbu pro přímé propojení se zařízením Wi-Fi Direct! Tady televizor sice všechny telefony viděl (v případě Bluetooth se s nimi také spároval), následně ale už vůbec nereagoval a nešlo také, z aplikací, které to podporovaly, odeslat obrazovku přímo. U Bluetooth pak Sony Google TV vstup jakoby vůbec nevnímala.

Vyzkoušeli jsme ještě opačný směr (z televizoru), a to s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a bylo to jediné zařízení, které s televizorem jelo.

Jaký je? Není to Sony, je to Sony Google TV

Televizory Sony, jak jsme je dlouhá předlouhá léta znali už nejsou. Dnes by tomuto spíše slušel název „Sony XR-55X90J Google TV“. Tohle už není o prostém operačním systému, ale je to o řád dál a nejspíše i problémy, které dříve nebyly (a nyní jsou) se dají přičíst na vrub nadstavby. Ta je navíc americkou (možná severo-americkou) záležitostí, a v Evropě nemá co dělat. Bohužel idea Googlu je celoplanetární a podle nás je to o tom, že se vám buď líbí anebo nelíbí. Je to zkrátka situace typu „nic mezi tím“. Právě proto radíme, vyzkoušejte si, zda vám bude vyhovovat, což je klíčové. A vyzkoušejte si i napojení mobilu o kterém nemůžeme říci zda funguje či nikoli. U našich tří však nefungovalo nic.

Na druhou stranu je tu výborný obraz a stabilní operační systém Android TV i když nadstavbě Google TV pár sekund trvá než se zobrazí a někdy se dokonce na cestě trochu zarazila a zobrazila namísto ikon jen prázdná okénka.

Jsou tu ale také zajímavé funkce, jako zmiňované nastavení tlačítka TV buď na tuner nebo některý ze vstupů, a také „Chování TV po zapnutí“. Tady si můžete vybrat mezi Plochou (domovská obrazovka) a posledním použitým vstupem. Pokud si vyberete druhou možnost, televizor se může automaticky přepnout do živého vysílání, které je tu bráno jako další vstup.

A ještě malá poznámka: Sony Google TV chybí klasická obnova továrního nastavení, a to i v té podobě, která je u Android TV. Tady je pouze tzv. Počáteční nastavení, ale to vám přijímač do původního stavu nevrátí. Například při přestěhování a nutnosti přeladit, můžete sice pustit automatické ladění, ale zjevně nemáte zaručeno, že se stávající stanice vymažou. Největší jistotou je tak vymazat už naladěné kanály ručně a tohle nám přijde hodně absurdní!

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz s výborným resamplováním, excelentní třídění stanic (více kanálů i na přeskáčku vybraných), slušné HDR, ale někdy zbytečně zatmavuje scénu, příjemně bytelný návrh, velmi dobrý zabudovaný Media Player, byť bez externích titulků ze serveru, EPG s probuzením televizoru, ale…
  • PROTI: …mohlo by mít větší náhled aktuálního kanálu, Google TV (neobejdete se bez ní), problémy se zrcadlením a napojením přes mobilů přes Bluetooth, ještě nedotažený adaptivní obrazový režim, televizoru chybí obnova továrního nastavení