Ten skončil v sobotu a pro ty z nás, kteří tam nebyli nezbývá než se spolehnout na informace z veletržní databáze a tiskové zprávy. Tady je zřejmě poslední z nich. Zaměříme se opět na televizory pro rok 2022.

Ty v případě čtvrtého největšího výrobce TV na světě představují nejen novinky v v LCD a LCD (QLED), ve firemní mluvě ULED, ale také projekční Laser TV. Tu jsme v jedné podobě také vyzkoušeli (odkaz je níže), nyní však přichází s rozlišením Ultra HD (8K), tedy se 7680 x 4320 body, a v třílaserovém provedení. Pro něj značka používá svou vlastní technologii TriChroma, kterou představil na CES 2021.

Projekční televizor Hisense 100 L5F pohodově zvládá DVB-T2 a rozhodně má čím oslovit i jinde

„Hisense je průkopníkem v oblasti laserových televizorů, jejichž vývoji se věnuje už od roku 2014. Tyto projektory s ultrakrátkou projekcí jsou skvělou volbou v kategorii TV s obrazovkou nad 65 palců. S rostoucí velikostí obrazovky totiž dramaticky vzrůstá schopnost oka zachytit rozdíl mezi 4K a 8K rozlišením. Rozdíl v diváckém zážitku je enormní, zvlášť, když budete sedět blízko – typicky zhruba 3,5 m od obrazovky. Navíc je pro lidské oko projekční zobrazovací technologie přirozenější, a proto neunavuje. Další výhodou je i úspornost: proti stejně velkým LCD televizorům má laserová TV zhruba poloviční spotřebu elektrické energie. Obrazovka je také podstatně lehčí a tedy se snadněji instaluje,“ říká Matej Hušták, produktový manažer pro TV Hisense v ČR a SR.

Vedle této projekce na velmi krátkou vzdálenost (co je to) výrobce představil vlastní čipovou sadu pro 8K a několik LCD z nichž Hisense 85U9H získal ocenění CES 2022 za inovaci. Představené vrcholové modely LCD, jako U8H, pracují s plošným podsvícením Mini LED a obrazovkou LCD (ULED), nižší, jako U7H, jsou pak sice bez něj, ale mají také ULED a obnovovací frekvenci až 120 Hz. Zvládají rovněž HDR10, HDR10+ a Dolby Vision IQ.

Vlajkovou lodí je pak zmiňovaná U9H s podsvícením Mini LED a úhlopříčkou 85 palců, tedy 216 cm, která je, podle výrobce, kompatibilní s „kompletní podporou HDR, a to včetně Dolby Vision IQ“. Vylepšený obrazový procesor pracuje s obnovovací frekvencí až 120 Hz, herní fanoušky potěší i variabilní obnovovací frekvence VRR a FreeSync. Reproduktory jsou zabudované ve spodní i v horní části televizoru, audio systém si rozumí s Dolby Atmos a DTS Virtual:X.

Hisense U9H se na některých trzích začne prodávat v létě letošního roku.