Zařízení, jedno z mála tohoto druhu, si na nic nehraje a určitě ne na nějakou komplexnost. Na těle o miniaturním půdorysu 33 x 84 mm vidíte jen rozhraní microUSB a HDMI přes které ho zapojíte přímo do TV. Tak je to prosté…

V ceně 1.599 Kč dostanete ještě napájecí adaptér à la mobil s českou koncovkou (viz snímek v galerii, kde je i jiná) avšak s výstupní výkonem pouze 1 A. A protože tu je, vedle HDMI, které strčíte rovnou do televizoru, pouze microUSB, tím se vede jak napájení, tak signál od dálkového ovladače. Pro rozhraní dostanete dvojici spojených kabelů s microUSB na jednom a očíčkem infrasnímače a klasickým USB na druhém konci. USB je pak určeno pro zapojení do zmiňovaného napájecího adaptéru. Těm znalejším je zřejmé, že chybí prodloužení HDMI potřebné v okamžiku, kdy by se vám tyčinka do televizoru nevešla. V našem případě nic takového nebylo zapotřebí, k dokoupení jsou však „prodlužky“ a jak s přímým, tak i se zahnutým konektorem HDMI.

Co už nevidíte jsou taktéž chybějící baterie do ovladače. A ještě drobnost: „tyčinka“ v televizoru může zabrat jedno rozhraní (zřídka), většinou však dvě. V našem případě byla zapojena do 4K televizoru Hisense 65U8GQ (test) a kupodivu stačilo jednou provést regulaci výstupní plochy obrazovky vůči panelu Hisense a vydrželo to po celou dobu testu, což se prakticky nestává. U některých kombinací TV/Android TV box to potřebujete co týden, nebo někdy i obden.

KD1 následně nabídne překvapivě bohatou podporu obsahu s HDR (mj. HDR10+) a také kompatibilitu směrem k u nás nejdůležitějším aplikacím, jako jsou Lepší.TV a Skylink Live TV, které najdete už v základu. Nechybí tu ale ani Voyo, obvyklé Youtube a výrobce hovoří například i o Telly, Kodi a HBO GO, které se mohou doinstalovat. To vše může být pro potencionálního zákazníka, kterého nejspíše nalákají zejména miniaturní rozměry hodně zajímavé. Otázkou, která se v tomto případě nabízí je to, zda pracuje stejně, jako plnohodnotný box s podstatně více rozhraními. I na to se podíváme.

Jednoduché provedení, nijak náročná a obvykle dlouhá instalace

„Tyčinka“ je pochopitelně pasivně chlazená a jak vidíte z úvodního popisu nenapájí se z televizoru (na rozdíl od jiných). Výrobce zvolil univerzálnější cestu s vlastním adaptérem, takže počítejte s výstupem dvou kabelů. Ten od infraovladače (kombinace s Bluetooth) se dá někam nalepit, samolepku od 3M dostanete v ceně.

Dálkový ovladač (DO), který zřejmě infra využívá jen pro zapnutí/vypnutí, je třeba nejprve spárovat a povedlo se to až po několika pokusech. Podle zobrazené nápovědy má navíc blikat modrá LED, ovšem bliká červená, a je tu i nesmyslné hlášení o přiblížení DO na vzdálenost 20 cm, které pochopitelně postrádá smysl. Nicméně bylo třeba hodně „šukat po světnici“ a opakované mačkat dvojici tlačítek než se párování povedlo.

Počítejte také s tím, že při připojování přes Wi-Fi budete muset zadat heslo (WPS se nekoná). Mecool ale správně vzal na vědomí, že se napojuje na meshový systém, konkrétně Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test), takže v tomto ohledu potíže nebyly. Nezobrazil tedy šest sítí Wi-Fi, jak se to občas stává, nýbrž jednu celistvou. Jinak ale s trochu chytřejším chováním nepočítejte. Na obrazovce se objevují dvě různé klávesnice a že byste po zadání e-mailu pro přihlášení na Google Store byly rovnou hozeni na potvrzovací OK/Enter také nefunguje. Navíc nějaký chytrák vymyslel, že se bude potvrzovat šipkou vpravo. Proč to lidem trochu nekomplikovat, že?

Domovská obrazovka, resp. její první pruh, hned po instalaci boxu. Jakmile následně něco přehrajete, mělo by se to objevit v druhém pruhu (ne vždy to funguje), na třetím a dalších místech jsou pak nabídky od různých aplikací.

Následně ještě odsouhlasíte několik věcí a ocitnete se v části instalace aplikací, kde máte na výběr, které chcete či nechcete zavést. V tomto okamžiku jsme odklepli vše nabízené. Mimochodem přihlášení k tržišti aplikací Googlu se nedá přeskočit, jak bývalo zvykem, takže máte smůlu i tady.

Po chvíli se objeví Home, tedy domovská obrazovka s řadou vodorovných pruhů a zde si potvrdíte své podezření z dálkového ovladače – výrobce nekamarádí s Netflixem, takže není ani na DO, ani na Home. Domácí, či dobře lokalizované aplikace tu také nenajdete, ale v seznamu předinstalovaných aplikací už jsou, takže tu vidíte Skylink Live TV, Lepší.TV, FilmBox Live a také Youtube v několika podobách, včetně dnes pro rodiče zajímavé verze Kids. Cokoliv dalšího z českých luhů je třeba si doinstalovat a k čemu máme přístup také vyzkoušíme.

Nastavení je takové jaké je a Google ho mj. nebyl schopen dodnes kompletně lokalizovat nemluvě o tom, že nejpotřebnější volby jsou na konci a zasuté. A typicky regulovat velikost obrazové plochy vůči ploše TV potřebujete u některých kombinací hodně často. U této naštěstí nikoli.

Tradiční ovládání v základu jen něčeho

I když od prodejců někdy slyšíte, že k ovládání aplikací pro Android TV nepotřebujete žádné další zařízení (polohovací) a vystačíte si s dodaným dálkovým ovladačem, není to pravda. Kupříkladu typický dálkový ovladač dodávaný k set-top boxu nemá ani polohovací zařízení (bez něj byste většinou konec konců obešli), populární myš, a nemá ani barevná teletextová tlačítka. Pokud je aplikace používá, máte jednoduše smůlu. To je ryzí fakt, který někomu stále nedochází a hlavně Googlu!

V našem případě pracujeme, jako s doplňkem, s výbornou bezdrátovou mini klávesnicí s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini. Ta dodanou dálku výborně doplní, navíc zajistí pohodlnější zadávání přístupových jmen a hesel, což se zde hodí více než jinde, protože na obrazovce někdy jsou – kupodivu – dvě různé softwarové klávesnice.

Menu nastavení je obvyklé, špatně řazené a bez možnosti kolování. Tohle se za celou dobu Android TV nezměnilo, někdy se mění jen pořadí položek, ale snad vždy tak, že jde od méně logického k ještě méně logickému…

To pochopitelně opět není věc Mecoolu.

Některé z předinstalovaných aplikací.

Podivné „vánoční“ Youtube, výborná aplikační kompatibilita

Oficiálně kompatibilní aplikace pro televizory 2021 a tím i pro boxy s Android TV můžete najít v samostatném článku. Tady, jak je zvykem, zkoušíme aplikace, které jsou buď volné, nebo ke kterým nám byl poskytnut plný přístup.

FilmBox Live – už předinstalovaná aplikace ohlásila, že nemůže identifikovat zemi a ani nenaběhla. Stažená nová aplikace Filmbox+ nainstalovat šla a pak nastala zajímavá situace. Po spuštění chtěla přihlášení přes kód zadaný na webové stránce. Nicméně ta – po přihlášení k účtu – nabídla jen položku „Aktivovat zařízení“ a naopak chtěla kód zadat na TV, kde to ovšem nejde. Takže nic…

HBO GO bylo co do běhu bez problémů,aplikace si ale nepřenesla z účtu některá nastavení, jako naposledy sledované pořady a HBO s tím má čím dál tím větší problémy. Zřejmě to už vypouští a chystá přechod na HBO Max v roce 2022, čímž ovšem také odstřihne dlouhodobou zpětnou zátěž, tedy starší a staré výrobky. Jak to bude v praxi, jasné zatím není. Zajímavá je ještě jedna věc. Autor v danou dobu sledoval pátou řadu vynikajícího seriálu Gomora a v aplikaci na Mecoolu chyběl 9. díl. Po osmém se tak skočilo rovnou na desátý. Při kontrolním přístupu přes web bylo vidět, že tu je, po kliknutí se však zobrazilo hlášení s upozorněním „Chyba“ – Chybějící obsah“.

Lepší.TV tentokráte bez problémů (nyní jsou u TV Hisense potíže kvůli jakési bonusové akci), dodaný ovladač ovšem nemá barevná tlačítka, která jsou tu hodně frekventovaná.

Aplikace ČT iVysílání z mobilu Samsung S20 FE na televizoru Hisense 65U8GQ prostřednictvím systému Google Cast (to je ta ikonka vpravo dole vedle nastavení) provozovaném přes Mecool KD1.

Markíza Plus – přehrávání fungovalo.

Seznam – přehrávání fungovalo, zavedené Pohádky, byly obsahově nějak zvláštní (proti těm v původní samostatné aplikaci).

Skylink Live TV – přihlášení přes kód QR tradičně pohodové a bezproblémové, namátkou zkoušené věci pracovaly, někdy bylo nutné manuálně zapnout české titulky.

SledovaniTV – přehrávání fungovalo, aplikace se však bohužel (stejně jako některé další) nedá regulérně ukončit a tak pracuje jen odskok do domovské nabídky. Jednou se však v tomto okamžiku stalo, že ještě nějaký čas bylo na pozadí slyšet zvuk.

Youtube, Youtube Kids, Youtube Music – aplikace pracovaly, tradiční Youtube často vnucovalo přihlášení, což ale není věc boxu. Mimochodem na Vánoce potvrdila „trouba“ svou pověst a na prvním místě, hned po reklamě na balet Národního divadla, zobrazila ikonu s nápisem „Nejděsivější záhady na světě“. Možná je to ale jen americké pojetí romantických Vánoc (hlavně zbraně, střeva a žádné ženské bradavky…).

Klasické (otevřené) zrcadlení obrazovky z mobilu tu opět není, je tu pouze Google Cast, takže potřebujete s ním kompatibilní aplikace. A protože přímo pro Android TV nenajdete například iVysílání České televize, můžete ji na rozměrnou obrazovku televizoru dostat tímto způsobem a v kvalitě blížící se zdroji (vyzkoušeno). O aplikaci ČT24 to už neplatí, protože ta se systémem Cast kompatibilní není.

V položce Předvolby zařízení je i spořič obrazovky. V tomto případě pracoval překvapivě dobře.

Jaký je? Výborný!

Mluvit o tlačítku úplného vypnutí zde nemá smysl, stejně, jako o absenci rozhraní pro přehrávání multimédií přes USB. To by v dané koncepci bylo jednak zbytečné a jednak nejspíše problémové. Na tomto řešení se nám líbil rozumný přístup bez zbytečných okras a jasné směřování k cíli. A tím je zde snaha nabídnout co nejmenší a co nejméně komplikovaný „neviditelný“ multimediální přehrávač s Android TV. Tohle se podle nás povedlo stejně, jako sázka na vyladěnou verzi operačního systému a sladění s daným hardwarem.

Mecool KD1 si vaši pozornost rozhodně zaslouží a patří k tomu nejlepšímu nejen v dané koncepci. Operační systém a aplikace byly stabilní a sladěnost s hardwarem výjimečně vysoká, alespoň během pohodového vánočního přehrávání. Je to výborná volba i za stávající cenu.

Hodnocení

  • PRO: sladěný hardware se softwarem (stabilní prostředí), Wi-Fi i na 5 GHz, vysoká aplikační kompatibilita, výborný poměr cena/výkon, multimédia až do rozlišení Ultra (4K), kompatibilita s řadou systémů HDR
  • PROTI: chybí klasické zrcadlení obrazovky z mobilu, pro někoho nutnost dokoupit další ovladač (závisí na používaných aplikacích)

 

Líbí se vám Mecool KD1? Koupit jej můžete na Alza.cz, stačí kliknout zde.