Rok 2021 byl ve znamení přechodu od operačního systému Android TV v jeho původní podobě k „nadstavbě“ známé jako Google TV. S kolekcí 2022 to vypadá, že tomu nebude jinak, takže se to dá pokládat za definitivní.

Řekněme si hned úvodem, že zmiňovanou nadstavbu Android TV, Google TV (více v samostatném článku), mají používat všechny chytré televizory značky z kolekce 2022 a že se systém svou ovladatelností vrátil někam před Android TV 8. To je bohužel smutný fakt i když je otázkou, zda se na tom letos alespoň něco nezmění (doufejme…). V každém případě se Google v televizorech stále více prosazuje, jako značka, zatímco Android mizí a možná je jen otázkou času, kdy to samé nastane v mobilech a v tabletech.

Sony sází v televizorech na Google TV. A následují další…

Sony ve své špičce, o které nyní bude řeč, nabídne dvě technologie obrazovek (LCD a OLED), a v případě LCD dva druhy podsvícení – „plošné a klasické LED diody“ a „plošné a Mini LED“ (co je to). V případě OLED pak půjde jednak o tradiční verzi obrazovky a jednak o tzv. QD-OLED s výrazně zvýšeným jasem, což má být obrazovka provedená jako RGB+W a obrazový bod se tedy skládá ze čtyř základních barevných bodů. Vylepšená má být automatická optimalizace obrazu a zvuku pro konkrétní podmínky u vás doma a podle tiskové konference nyní pracuje s více aspekty.

Sony Bravia Cam a čidlo přítomnosti diváka.

Nejzásadnější novinky se pak dají shrnout do několika bodů…

  • Televizory Bravia XR s tzv. kognitivním procesorem přišly roce 2021. Současná rozšířená verze má mít mimo jiné vylepšené řízení hloubky a flexibilní řízení kontrastu. Obraz je křížově analyzován a pročistěn, podle výrobce, zejména v oblasti ohniska.
  • Přepracované plošné podsvícení obrazovek LCD využívá firemního algoritmu lokálního stmívání (Local Dimming) a týká se varianty Mini LED s tisíci malých diod. Ty mají zajistit, citujeme, „hluboké odstíny černé a nádherně přirozené střední tóny“.
  • Rozšířené audio s tzv. lepší pozicí zvuku se týká známých systémů Acoustic Surface Audio+ a Acoustic Multi-Audio (zvuk vyzařuje přímo z obrazovky TV). Jde o to, aby zvuk co nejvíce odpovídal dění na obrazovce a právě na to se výrobce více zaměřil. Propracovanější má být také spolupráce s kompatibilní zvukovou lištou, kdy televizor Bravia XR převezme roli středového kanálu.
  • Bravia Cam – v souvislosti se situací kolem nás se do televizorů vracejí kamery a uvidíme, jaké budou (šikovné jsou ty s mechanickou záslepkou…). Ohlášeno bylo několik funkcí jako čidlo přiblížení, čidlo pro ovládací gesta, optimalizace pro konkrétní poměry a také automatický pohotovostní režim. Nově vyvinutá kamera má podle Sony rozpoznat, kde divák sedí a podle toho následně upraví obraz i zvuk. Dovoluje ovládání gesty a videochat, některé funkce však přijdou až s novým firmwarem (platí to i jinde).

Dálkový ovladač Sony RMF TX900U, vlevo za běžného světla, vpravo ve tmě.

Další důležité vlastnosti

Novinkou je přepracovaný dálkový ovladač s podsvícením pro vyšší a nejvyšší modely mající nyní méně tlačítek (prý o více než třetinu), ohlášena také byla jeho snazší údržba a dokonce i možnost jeho vyhledání přes hlasového asistenta, což se ale v češtině nebo slovenštině neudělá.

Vylepšena má být spolupráce se Sony PS5 a herní konzola detekuje vybrané modely automaticky a podle toho upravuje třeba efekt HDR (nutné provést kompletní reset a reinstalaci). Označení „Perfect for PlayStation 5“ nesou všechny televizory Bravia XR z kolekce 2022.

HDMI 2.1 plus VRR s až 48 Gb/s najdete ve vybraných modelech. Vše doplňuje například 120 sn./s při plném rozlišení Ultra HD (4K).

ČTĚTE TAKÉ: Jaká je video služba Bravia Core?

Nově mají televizory možnost zapnout/vypnout tzv. Bravia Core Calibrated Mode, a to i automaticky tak, aby se obrazové podání co nejvíce přiblížilo kinu. I letos budou mít vybrané televizory, po registraci, přístup do videotéky Bravia Core s naprosto unikátní kvalitou obrazu a zvuku (viz odkaz výše).

V neposlední řadě je tu i plán Road to Zero, jehož cílem… „je dosáhnout udržitelné společnosti tím, že do roku 2050 dosáhne nulové ekologické stopy v celém životním cyklu svých výrobků a obchodních aktivit.“

S ohledem na to, budou mít televizory pro rok 2022 vysoký obsah recyklovaných plastů s technologií Sony Sorplas. Výrobce k tomu říká: „Použitím tohoto materiálu jsme zvýšili využití recyklovaného materiálu, aniž bychom slevili z kvality designu či odolnosti, a snížili jsme celkovou spotřebu primárního plastu až o 60 %.“ Velikost obalů televizorů se zmenšila o asi 15 %, obaly se rovněž vyznačují velmi výrazně sníženým množství inkoustu (přibližně o 90 %) a plastů (přibližně 35 %).

Ohlášena byla také snaha po maximálním snížení spotřeby a například systém Bravia Cam rozpozná, že diváci již televizor nesledují, a ztlumí obrazovku.

Poslední aktivitou, kterou zmíníme, je práce s podstavcem. Ten, jak uvidíte níže, můžete namontovat minimálně ve dvou variantách a někdy dokonce ve třech. V tomto případě je tu i poloha s půdorysem šetřícím místo a hlavně poloha pro zasunutí zvukové lišty pod televizor.

Sony A80K.

Základní informace o uvedených nejvyšších modelových řadách

A80K (foto výše) – OLED, kognitivní procesor XR, zvuk Acoustic Surface Audio+; Bravia Cam Ready; úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″), 196 cm (77″)

A90K – OLED, rozlišení Ultra HD (4K), kognitivní procesor XR, Acoustic Surface Audio+; Bravia Cam Ready; podstavec ve dvou pozicích – buď níže nebo výše; úhlopříčky 107 cm (42″), 122 cm (48″)

 

Sony A95K – podstavec ve dvou pozicích.

A95K – OLED (QD-OLED), rozlišení Ultra HD (4K), kognitivní procesor XR, Acoustic Surface Audio+, systém 2.2; Bravia Cam; podstavec ve dvou pozicích – buď směrem více dozadu nebo více dopředu; úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″); ocenění CES Innovation Awards 2022

X80K – LCD (plošné podsvícení), rozlišení Ultra HD (4K), procesor 4K HDR X1, Bravia Cam Ready; podstavec ve dvou pozicích – v rozích nebo blíže sebe (od 55″ výše); úhlopříčky 109 cm (43″), 127 cm (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″), 216 cm (85″)

X85K – LCD (plošné podsvícení), rozlišení Ultra HD (4K), procesor 4K HDR X1, Bravia Cam Ready; podstavec ve dvou pozicích – v rozích nebo blíže sebe (od 55″ výše); úhlopříčky 109 cm (43″), 127 cm (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″), 216 cm (85″); vylepšení v herní oblasti

 

Sony X90K s podstavcem dokonce ve třech možných pozicích.

X90K – LCD (plošné podsvícení), rozlišení Ultra HD (4K), kognitivní procesor XR, zvuk Acoustic Multi-Audio; Bravia Cam Ready; podstavec ve třech pozicích (jedna pro zvukovou lištu – viz snímek); úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″), 216 cm (85″)

X95K – LCD (plošné podsvícení, Mini LED), antireflexní vrstva, rozlišení Ultra HD (4K), kognitivní procesor XR, Acoustic Multi-Audio (repro s čelním vyzařováním, integrovaný subwoofer); Bravia Cam Ready; podstavec ve třech pozicích (jedna pro zvukovou lištu); úhlopříčky 165 cm (65″), 191 cm (75″), 216 cm (85″)

Z9K – LCD (plošné podsvícení, Mini LED), rozlišení Ultra HD (8K), kognitivní procesor XR, Acoustic Multi-Audio, systém 2.2; Bravia Cam; podstavec ve dvou pozicích – v rozích nebo blíže sebe; úhlopříčky 191 cm (75″), 216 cm (85″)