AKTUALIZOVÁNO: Tahle specialitka míří rovnou do vaší elektrické zásuvky s 230 V. Je robustní, má výrazný displej a ovládání na přední a horní straně. Na umístění ovšem záleží…

AKTUALIZOVÁNO, 7. 1. 2022: podle zprávy z Technisatu je zabudován jeden širokopásmový reproduktor vyzařující do prostoru, na zadní straně je umístěn pasivní výdech.  

Nijak malé rádio (83 x 145 x 75 mm) s teleskopickou anténou za 1630 Kč doprovází zesilovač se slušným výkonem 1,5 W (RMS) a s předefinovaným ekvalizérem; šest režimů plus vlastní, nastavitelný co do výšek a basů. Oficiálně vzato je zabudován jeden reproduktor na zadní straně (je částečně vidět), kde je také pevný kryt s výrazným odvětráváním. Při puštěném rádiu to ale vypadá, jakoby tu byl, za nesnímatelnou kovovou mřížkou na čelní straně, ještě druhý. Systém by ale měl být v každém případě mono a nic jiného slyšet nebylo.

Vše doplňuje Bluetooth 5.0 s profily AVRCP a A2DP, takže ho můžete využít i takto i když se to zdá až zbytečné; podle výrobce nepodporuje sluchátka (zdá se to být pravda, zkoušen ale pouze jeden model). Displej typu LCD (TFT) není žádný drobek, úhlopříčka je 6,1 cm (2,4″), je výrazný a zvládá i prezentaci obrázků, tedy to čemu se dnes nízkou češtinou, kterou ovšem komunikují i veřejnoprávní instituce, říká „slajdšou“.

Co se týče lokalizace a českých znaků jako takových, přijímač je upraven částečně, tzn. že čeština jdoucí s vysíláním byla zobrazována regulérně, další čeština, typicky v menu, tu není.

Velký přehled rozhlasových přijímačů s DAB+ v ceně od 1000 do 3000 Kč

Zprovoznění přijímače je jednoduché, ale musíte si dobře vybrat zásuvku. Nepočítejte, že půjde do každé, tedy asi půjde (třeba v pětipsu zabere dvě pozice nebo také tři…), ale nemusí jít ovládat a navíc je tu teleskopická anténa. Právě umístění elektrické zásuvky je v tomto případě klíčové. Asi nebudete moci zapomenout na prostor pro vytažení zhruba 31 cm dlouhé antény, takže ho typicky pod kuchyňskou linku nedostanete i když – podle signálu u vás doma – můžete klidně jet i se zataženou anténou. V každém případě, ale pro jistotu a lepší příjem, budete nejspíše potřebovat najít zásuvku tak říkajíc s „výhledem na nebe“. A ještě v rozumné výšce od podlahy, abyste viděli na displej.

Flex 2 je také docela slušný macek, samozřejmě na přenášení rádio určeno není a nejsou tu ani baterie. Při zkoušení zálohování nastavení a uložených stanic ale vydrželo klidně i přes noc!

Instalace žádná, máme tu rovnou DAB

Jakmile rádio zastrčíte do 230 V a chvíli si ho nevšímáte, samo si natáhne datum a čas (alespoň u nás tomu tak bylo), což je pochopitelně naprosto skvělé! Následně by se zdálo, že bude problémem to, že přijímač nenainstalujete některým z čelních tlačítek, ale omyl! Instalace tu totiž vůbec není, přijímač automaticky naběhne do němčiny a do DAB, kde si proladí pásmo a vytvoří seznam dostupných stanic. To druhé je rozumné, to první představuje, bohužel, klasický Technisat, který je především německý.

Jazyk si musíte změnit sami v menu, dnes nejspíše angličtina, jiný třeba čeština a slovenština, tu nejsou a Technisat by si v tom konečně mohl udělat pořádek, protože jinde výběr jazyka má. Čipové sady jsou ale čipové sady a při dnešní nouzi buďme rádi, že vůbec máme co kupovat!

A ještě drobnost: Obvyklá tabulka oficiálních parametrů na konci článku je upřesněna za pomoci dodané příručky (pouze německá). Od webových stránek produktu se liší zejména velikost a hmotnost přijímače (i zváženo) a profily BT; na webu jsou navíc HFP, HSP.

Rádio je bez tlačítka úplného vypnutí, které by tu postrádalo smysl. Po uvedení do pohotovostního režimu vidíte na displeji rozměrné hodiny a výrazný datum.

Základní funkce, výborné ovládání

V základních režimech na tlačítku Mode najdete pouze DAB, FM (VKV) a Bluetooth, v tomto pořadí. Vše další je otázkou bohatého menu, kde je také Sleep (spánek) nastavitelný od 15 do 90 minut, a dva budíky zobrazované i na displeji. U nich můžete upravit opakování (denně, jednou, atd.), buzení tónem nebo tunerem, atd. Buzení je následně také odložitelné o pět minut.

Zajímavé je, jak zde funguje tlačítko Mode a tohle by si měl Technisat zapamatovat. Obvykle se totiž v tomto režimu základních funkcí musíte pohybovat šipkami. Tady to ale jde i opětovným stlačením Mode, což je výtečné a hlavně v praxi jednodušší. Stačí mačkat jediné tlačítko, najet na vybranou funkci a počkat až se na ni rádio přepne.

Ovládání je výborné i jinde, tlačítka najdete na horní straně a jde (zleva) o zapnutí/vypnutí, Mode, Menu a Scan. Zbývající tři pak slouží k přímé volbě uložených stanic, což je opět vynikající. Tlačítko „3+“ pak zobrazí jejich seznam k vyvolání nebo naopak k uložení kanálů.

Vše doplňuje multifunkční otočné kolečko (hlasitost, pohyb po nabídkách) s Enter uprostřed a dvě tlačítka po stranách sloužící třeba v DAB pro vyvolání seznamu stanic, nebo v menu o přechod výše.

Nabídka pro DAB zasluhuje obdiv…

VKV bez AMS, kompletní DAB

U analogového přijmu by se hodila automatizovaná funkce AMS, která proladí pásmo a sama stanice naskládá do paměti. Ta tu bohužel není, takže nastupuje obvyklá hlavoruční dřina. Škoda, protože třeba výtečné a o polovinu levnější Techniradio RDR toho zvládá víc. Mimochodem pokud si u Flexu stanici manuálně uložíte do paměti, uloží se u VKV pouze frekvence a jméno se následně může dohrát z RDS. V menu si pak nastavíte ladění (silné nebo všechny stanice) a zapnout můžete i vynucený mono výstup, což se zde hodí.

Čeština jdoucí z vysílání byla zobrazována relevantně.

U DAB/DAB+ najdete kompletní sadu funkcí, včetně řazení vytvořeného seznamu dostupných stanic podle dvou kritérií a jeho promazání od už neaktivních kanálů (Prune).

Ukládání stanic do paměti je v obou případech stejné. Stačí jen déle podržet tlačítko „3+“, vybrat si pozici na kterou umístíte další kanál a dát Enter. Je to intuitivní a je k tomu zapotřebí málo. Jestliže déle zmáčknete tlačítka přímé volby („1“ nebo „2“), stanice se vám rovnou uloží na tyto pozice. Vyvolání pak obstará krátké stlačení.

Instalace vyžaduje horní prostor…

Jaké je? Nejen unikátní, ale i výborné

Ovládání na horní straně na jednu straně omezuje instalaci, ale tu máte omezenu už teleskopickou anténou, takže je to vlastně jedno. Navíc se tlačítka na horní straně dají po krátké praxi nahmátnout poslepu.

Jak bylo také řečeno, rádio nabíhá do němčiny a snad se někdy dožijeme doby, kdy si Technisat styl instalace a jazykové mutace ujednotí i když je otázkou, zda to při tak extrémně široké škále produktů (až zbytečně široké…) vůbec jde.

Zabudování Bluetooth možná přijde někomu zcela zbytečné (autor se k tomuto názoru také klonil, dokud si ho neposlechl!), ale hodit se může. Určitě bychom však ocenili i co nejlépe dostupnou kuchyňskou minutku, která by nejspíše potěšila každého, kdo vaří a kdo tudíž ví, že sehnat dnes něco slušného na toto téma, je opravdový oříšek! A ještě k Bluetooth…

To je opravdu výtečně implementované, má dostatečnou výkonovou rezervu, takže nebylo zapotřebí hlasitosti u obou zařízení více vytáčet. A kupodivu to platilo u všech tří zkoušených mobilů, tj. u Samsung S10 Lite (Android 11), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6) a TCL Plex (Android 10).

Zcela zbytečné je pak nastavení volby povolení sterea u VK/FM. Audio systém je mono, sluchátka se připojit nedají.

Flex 2 je zajímavý nejen konceptem, ale i provedením a subjektivně vzato i vysokou citlivostí na signál jak analogového, tak digitálně šířeného rozhlasu, což se u nás rozhodně hodí! Přijímač je výborně ovladatelný, žádné podpásovky vás tu nečekají, a to včetně toho nejdůležitějšího, tedy ukládání a vyvolávání stanic. Rádio také slušně hraje a i výkon zesilovače v RMS je docela vysoký, což je znát nejen u Bluetooth. Pokud pro rádio najdete šikovné místo, určitě dobře poslouží třeba i jako prosté hodiny.

Hodnocení

  • PRO: neobvyklá a výborně řešená koncepce, citlivý příjem DAB i VKV, výtečné a intuitivní ovládání, rozměrné hodiny v pohotovostním režimu, bohatě upravitelné menu nejen u DAB, ekvalizér s vlastním nastavením, výtečně implementované Bluetooth s dostatečnou výkonovou rezervou (!)
  • PROTI: bez funkce AMS u VKV, hodila by se kuchyňská minutka, úvodem si nelze vybrat jazyk (rádio automaticky nabíhá do němčiny)

Štítky