Italská televizní společnost RAI bude distribuovat první evropské vysílání 5G na více míst do osobních telefonů podporujících vysílání 5G. RAI v Turíně se připojí k ORS/ORF ve Vídni, France Télévisions v Paříži a SWR/ARD ve Stuttgartu, které také provozují 5G vysílání s živým obsahem Eurovision Song Contest, jehož finále se uskuteční 14. května. Testy ukážou, jak by mohl být živý obsah efektivně distribuován masovému publiku přes 5G.

Soutěž Velká cena Eurovize (Eurovision Song Contest), která sdružuje desítky milionů diváků největšího světového festivalu živé hudby, poskytuje ideální příležitost předvést vysílání 5G. Tato technologie je navržena tak, aby přinesla pokrytí a dosah vysílání do každého mobilního zařízení pomocí stávajících sítí pro přenos digitální pozemní televize. Média dominují mobilnímu síťovému provozu a bude tomu tak i nadále a 5G-Broadcast pomáhá bezproblémově integrovat technologii „one-to-many“ –  „jeden-mnoha“  do zařízení mobilního ekosystému 5G, což zaručuje vysokou kvalitu služeb za udržitelnou cenu. Při doručování živého obsahu milionům uživatelů také pomáhá optimalizovat síťové zdroje, aniž by bylo nutné dimenzovat celulární sítě, aby zvládly tyto špičky provozu.

5G Broadcast testuje v Praze CRA ho šíří na kanálu 55 ze Žižkova

Testovací přenosy 5G Broadcast, které běží po celý týden události (náš zástupce zpívá právě dnes ve 2. semifinále), se skládají z živého obsahu produkovaného RAI v Turíně, kódovaného Ateme v centrále EBU v Ženevě a distribuovaného do SWR ve Stuttgartu, France Télévisions v Paříži a ORS ve Vídni. V každém městě šíří signál vysílače společnosti Rohde & Schwarz, aby otestovaly smartphony dodávané společností Qualcomm Technologies založené na systému Snapdragon X60 5G modem-RF.

Řešení 5G Broadcast je postaveno na sadě funkcí 3GPP Rel-16 a funguje v režimu pouze pro příjem (ROM), Free-To-Air (FTA) a bez potřeby SIM karty (příjem bez SIM karty). Dedikovaný mód 5G Broadcast bude demonstrován se samostatnou vysílací infrastrukturou fungující v pásmu UHF.

Antonio Arcidiacono, ředitel EBU pro technologie a inovace, říká: „5G Broadcast nabízí velké příležitosti celému mediálnímu hodnotovému řetězci a neexistuje lepší způsob, jak tuto technologii předvést, než na vlajkové lodi EBU – Eurovision Song Contest. Díky své flexibilitě, volnému příjmu, kompatibilitě se stávajícími vysílacími sítěmi a bezproblémové integraci se zařízeními 5G představuje důležitý krok při budování skutečně hybridních sítí ve prospěch a bezpečí globálních spotřebitelů médií.“

Jak se testuje 5G Broadcast v Evropě Česko není jediné, kdo zkouší nový standard