S touto novinkou se mohli setkat účastníci sobotního Dne s digitálním rádiem v Českých Budějovicích, které pořádala plzeňská společnost RTIcz ve spolupráci s Českým rozhlasem České Budějovice.

Jedná se o přenosné stereo rádio Technisat Techniradio 6 S IR s 2,4″ displejem a 2×3 W reproduktory. Umí přijímat DAB+, VKV, internetová rádia a některé podcasty. Rozměry jsou 23,50 x 11,40 x 7,10 cm. Váží 596 g. Napájí se pomocí cca 1 m dlouhého USB síťového kabelu, nebo pomocí 1050 mAh akumulátoru, který je ale potřeba dokoupit.

Přijímač Technisat Techniradio 6 S IR

Zadní část přijímače

Napájecí síťový USB kabel a redukce

Při prvním zapnutí přístroje se zobrazí průvodce nastavením. Lze nastavit formát zobrazení času (12/24 hodin), způsob aktualizace firmware, časové pásmo, v němž se přijímač nachází, či způsob připojení k wifi síti. Výchozím jazykem pro ovládání je němčina. Jazyk ovládání lze změnit na angličtinu nebo některý z dalších 11 jazyků, čeština mezi nimi není.

Příjem digitálního rádia DAB+

Při prvotním zapnutí se pásmo DAB+ automaticky proladí, a nalezené stanice se uloží do seznamu oblíbených stanic. Menu u DAB+ umožňuje zopakovat automatické ladění stanic, manuální ladění stanic, vymazání neaktivních stanic, úpravu hlasitosti – tzv. DRC, či setřídit programy v seznamu stanic (abecedně nebo podle multiplexu). Při manuálním ladění se zobrazí úroveň síly signálu. Přijímač má podprůměrnou citlivost. Pro příjem slabších signálů není vhodný. V Praze (v Praze 4, kde proběhlo testování) bez problémů naladí s vytaženou teleskopickou anténou všechny pražské multiplexy. Je-li anténa zatažená, ukazuje přijímač Technisat Techniradio 6 S IR 100 % sílu signálu pouze u multiplexu Českého rozhlasu vysílajícího ze Žižkova, multiplex RTI (který vysílá ze Strahova) se dokonce nenaladí vůbec (!). Slabší signály multiplexu Teleka na kanálech 5D (Černá hora) a 6D (Ústí nad Labem – Kukla), které se nechají přijímat ostatními rádii bez problémů, se rovněž nenaladí (ani při zcela vysunuté anténě).

Ostatní přijímače, které má autor článku k dispozici, naladí na stejném místě všechny pražské multiplexy i se zataženou anténou se 100 % sílou signálu, a i příjem multiplexu Teleka z mimopražských vysílačů na kanálech 5D a 6D je bezproblémový. Na displeji přijímače se v DAB+ zobrazuje název multiplexu, frekvence (v MHz, nezobrazuje se označení kanálu – to se zobrazí pouze při manuálním ladění), chybovost signálu, použitý kodek, bitrate, stereo vysílání, druh programu, doprovodný text k programu a slidehow (doprovodné obrázky). Slideshow se nenačte ihned, ale až cca 20 s po přepnutí na danou stanici. Vysílá-li některá stanice ve více multiplexech a chce se zvolit její přehrávání v konkrétním multiplexu, je potřeba nejprve přehrát některou jedinečnou stanici z vybraného multiplexu.

Zobrazení stanice v DAB+ po načtení programu

Zobrazení stanice v DAB+ po 20 s poslechu

Menu u DAB+

Ukazatel síly signálu u manuálního ladění

Příjem VKV

Stejně jako u DAB+ je citlivost u VKV podprůměrná. Pražské stanice byly v místě testování naladěny bez problémů, ale např. Signál rádio z Mladé Boleslavi na frekvenci 105,7 MHz, které ostatní přijímače naladí bez problémů, již Technisat Techniradio 6 S IR naladil s výrazným šumem.
U VKV se zobrazuje na displeji přijímače název stanice. Tlačítkem Info je možno přepínat mezi zobrazením frekvence v MHz, typem programu a radiotextem. Doprovodné informace k programu se načtou přibližně po 5 s od naladění programu. V menu lze přepínat mezi stereem a monem.

DAB rádio Technisat Techniradio 6 IR: výborný hardware, odfláknutý software (zatím)

Příjem internetového rádia

Pro vyhledávání internetových stanic je k dispozici menu, které má šest položek (Česká republika, Historie, Vyhledat, Poloha, Oblíbené, Objevuj). Stanice lze za pomoci menu filtrovat podle různých kritérií. Pomocí tlačítka Info lze na displeji přepínat mezi sloganem stanice, doprovodným textem k vysílání, zobrazením jazyka, v němž stanice vysílá, sídla stanice, bit. rate, sampling rate, vysílaným kodekem a ukazatelem zaplněnosti paměti přístroje. Diakritika v českých popisech u doprovodného textu není zobrazována korektně. Na rádiu lze poslouchat i některé podcasty, byť trochu komplikovaně. Při vyhledávání stanice ze seznamu stanic lze u dané stanice zobrazit odkaz na podcasty dané stanice. Podcasty ale nelze uložit do paměti, vždy je potřeba k nim přistupovat zdlouhavě přes menu.

U databáze stanic i podcastů není databáze stanic úplná a aktuální (neplatné odkazy na některá internetová rádia). Pro korektnost je ale potřeba uvést, že nedostatky v obsahu databáze stanic není nedostatkem testovaného přijímače, ale využívané databáze od externího dodavatele obsahu. Z pohledu slideshow se zobrazuje pouze logo stanice, loga alba nikoliv. Obdobně se nezobrazuje název interpreta a písně, i když jsou informace vysílány (na jiných přijímačích se tyto informace načtou). Pro zobrazení doplňkových informací je potřeba dostatečně silný signál wi-fi sítě, jinak se logo stanice nezobrazí a na displeji je vidět černé pozadí. Wi-fi anténa je méně citlivá než u běžného mobilního telefonu základní řady.

Zobrazení údajů o poslouchané internetové stanici

Menu pro internetové stanice

Submenu pro hledání stanice podle žánru

Submenu pro výběr internetových rádií z České republiky

Položky pro výběr při poslechu konkrétní stanice (ČRo Radiožurnál)

Další důležité vlastnosti

Přijímač umožňuje uložit oblíbené stanice až do 20 pamětí. Jsou k dispozici čtyři tlačítka přímé volby, pátým tlačítkem přímé volby se vyvolává zbytek programů, jež jsou uloženy do seznamu oblíbených stanic. Přístup do tohoto seznamu je řešen z uživatelského pohledu velmi přívětivě. Přijímač potěší i kvalitou zvuku, která je srovnatelná s kvalitou zvuku u levnějších mikrosystémů. Technisat Techniradio 6 S IR patří zvukově v kategorii přenosných přijímačů ke špičce. Zvuk lze vylepšit i pomocí vestavěného ekvalizéru. Nechybí sluchátkový výstup, rozhraní Bluetooth či budík. Problematická může být konstrukce antény – díky poloze antény (viz. obrázek) nelze vyloučit, že časem může dojít k jejímu rozviklání a zhoršení přijmu.

Rádio lze kromě tlačítek na těle přístroje ovládat také pomocí mobilních aplikací Undock nebo Technisat Connect.

Technisat Techniradio RDR je prostě bombózní. A ještě si s ním posvítíte na cestu

Hodnocení

Technisat Techniradio 6 S IR je na první pohled velmi zajímavý přijímač, který si najde mnoho příznivců díky možnosti hybridního příjmu VKV, DAB+ a internetových rádií. Přenosných přijímačů s možností přijmu VKV, DAB+ i internetových stanic je na trhu stále pouze několik (kromě Techniradia 6 S IR se jedná např. o přijímače TechniSat VIOLA 2 C IR, Telestar DIRA 6i či Xoro DAB 150 IR). Výroba kombinovaných přístrojů pro příjem VKV, DAB+ a internetových rádií by se měla stát postupně standardem. Hybridní přenosné rádia se skvěle hodí na dovolenou v zahraničí, kde si lze na svém radiopřijímači vychutnat některou z oblíbených českých stanic. Další využití je pro mobilní příjem internetových stanic v rámci bytu. Pro ostatní využití je prozatím lepší sáhnout po jiném řešení.

Technisat Techniradiu 6 S IR přináší ve své kategorii dobrý zvuk. Slabinou je horší citlivost u VKV a DAB+ a méně komfortní ovládání oproti stolním přijímačům. Bydlíte-li v místech s kvalitním indoor pokrytím (vnitřním pokrytím budov) signálem všech vysílačů, které pokývají vaši oblast, a nevadí vám drobné nedostatky při načítání doprovodných informací u stanic, může být pro vás Technisat Techniradio 6 S IR dobrou volbou. Pokud bydlíte v místech, kde je signál slabší, je vhodné se podívat po jiném přijímači – existují přístroje s citlivějším tunerem i příjemnějším ovládáním.

Zaujalo vás rádio Technisat Techniradio 6 S IR? Koupit jej můžete zde.

PRO:

  • Příjem DAB+, internetových rádií a podcastů
  • Dobrý zvuk
  • Nízká hmotnost
  • Možnost nabíjení pomocí adaptéru, případně powerbanky

PROTI:

  • Nižší citlivost
  • Konstrukce antény
  • Pomalé načítání doprovodných informací
  • Krátký napájecí kabel

Štítky