Léto je časem aktivního života, sportů ale také odpočinku. Ideální je to spojit, sportovat v rámci osobního komfortu a zároveň se podívat, jak sportují ostatní na vrcholové úrovni. Letošní léto sice nepřinese olympijské hry ani mistrovství světa ve fotbale (to bylo, kvůli obavám z vysokých teplot v Kataru, přesunuto na netradiční listopadový termín) rozhodně se v letošním roce diváci televizních přenosů nudit nebudou.

Článek shrnující televizní sportovní vrcholy léta věnujeme různým odvětvím s důrazem na televizní přenosy. Kde budete moci sledovat svou oblíbenou událost?

 

Tour de France nabídne rozšířenou realitu Na Discovery a Eurosportu

Cyklistika

Začít nemůžeme ničím jiným, než nejslavnějším silničním cyklistickým závodem planety Tour de France. Ten probíhá od začátku července a vyvrcholí příjezdem do Paříže 24. 7. V letošním roce se navíc jede nejen v mužská, ale také, oficiálně vůbec poprvé, ženská kategorie. Dlouhodobým mediálním partnerem závodu je společnost Discovery, respektive kanál Eurosport. Ten si pro letošní rok připravil několik mimořádných prvků.

Stanice si najala několik bývalých významných závodníků, kteří závod absolvují spolu s pelotonem, a přináší informace, rozhovory a dojmy přímo z centra dění. Druhým krokem je zapojení technologicky unikátního studia Cube, které bylo dosud využíváno k pokrývání tenisových turnajů nejvyšší úrovně a vybraných olympijských disciplín. Jeho možnosti práce s rozšířenou realitou si budou nyní, vůbec poprvé, moci vychutnat i fanoušci cyklistiky. Kromě Eurosportu se můžeme na Tour de France těšit i na ČT 4 sport.

Slavným francouzským seriálem ale cyklistické léto nekončí. Na přelomu srpna a září (19. 8-11. 9.) je na programu španělská Vuelta. I tu bude mít ve své gesci Eurosport. Zda pro tento závod chystá podobně exkluzivní pokrytí, případně, jestli se stane studio Cube a reportéři přímo v pelotonu novým standardem velkých silničních závodů zatím Eurosport neuvedl.

 

Kde sledovat motosporty, atletiku, cyklistiku? Velký přehled sportovních práv

Atletika

Letní období je časem atletických klání pod širým nebem. V letních měsících se mohou fanoušci tradičních sportovních disciplín těšit na dvě události. Tou první je Mistrovství světa v atletice přesunuté z loňského roku. Tato událost startuje už velmi brzy – 15. 7. a potrvá devět dní. Přenos, který bude vzhledem k místu konání v USA, probíhat ve večerních a nočních hodinách se můžeme těšit na České televizi a také na placeném Eurosportu.

Druhou velkou atletickou událostí je každoroční seriál Diamantové ligy. Ten má kvůli výše zmíněnému Mistroství světa v červenci pauzu, avšak v srpnu a září se opět rozběhne naplno. Letní část začne 6. 8. v Polsku a vyvrcholí pak 7. a 8. září v Curychu. Český divák bude moci sledovat zastávky Diamantové ligy v rámci vysílání ČT a Eurosportu.

 

ČT prodá část práv na MS ve fotbale Televize tak chce ušetřit

Fotbal

Jak jsme psali výše, Mistrovství světa v kopané bylo přesunuto na netradiční podzimní termín. To však neznamená, že by se ve fotbalovém světě během léta nic nedělo, právě naopak. Je to tradičně druhá polovina léta, kdy může český fotbalový fanda vidět nejvíce českých klubů v akci.

Fotbalová liga začne o víkendu 30. a 31. června. Zároveň už před ní odstartují kvalifikační boje vybraných klubů v evropských pohárech.

Vše odstartuje 19. 7. souboj Plzně ve druhém předkole Ligy mistrů, o dva dny později se i s novými hráči představí dva pražské kluby Sparta a Slavia při bojích o postup do základní skupiny Konferenční ligy. Dne 4. 8. se na mezinárodní scéně představí Slovácko, které si vítězstvím v národním poháru vybojovalo účast v 3. předkole Evropské ligy.

 

Stadion Arthur Ashe na kterém se hraje US open. autor: manalahmadkhan, zdroj: https://www.flickr.com/photos/manalkhan/5328639348/

Další události

Zapomenout nemůžeme ani na další výrazné události napříč sportovními odvětvími. České diváky tradičně zajímá Mistrovství světa ve vodním slalomu, odkud naše zástupkyně a zástupci pravidelně přiváží cenné kovy. To se letos uskuteční 27.-31. 7. v Německu a bude u toho i Česká televize.

O uplynulém víkendu skončil tenisový Wimbledon, avšak tenisová sezóna probíhá dál a přes menší tenisové turnaje míří k US Open, které čeká tenisovou elitu na samém sklonu prázdnin (29. 8.-11. 9.).

Přenosy z něj zajišťuje pro české diváky Eurosport.