Česká televize byla dlouhou dobu hegemonem v oblasti sportovních přenosů. To se v posledních deseti letech začalo postupně měnit a výraznější roli začaly hrát prémiové kanály, za které je nutné si připlatit. A tento trend bude zřejmě pokračovat i nadále – zvláště poté, co vedení ČT ohlásilo před nedávnou dobou úsporný plán. Jak se šetření dotkne sportovních přenosů v následujících letech?

Nejnovější informace o tom, jak bude utahování opasku na ČT4 Sport vypadat přinesl Jiří Ponikelský výkonný vedoucí této stanice, který poskytl na toto téma rozhovor Televizi Seznam. Omezování rozsahu sportovních přenosů má podle něj tři hlavní důvody, které spolu úzce souvisí. Tím prvním je inflace, která zároveň tlačí nahoru ceny i požadavky na mzdy zaměstnanců. Druhým jsou oznámené škrty – televize je financována z poplatků, jejíž výše nebyla řadu let změněna a jejich reálná hodnota tak klesá. Třetím důvodem je potom větší konkurence a s ní spjatý nárůst cen vysílacích práv a to jak u mezinárodních tak tuzemských akcí a podniků.

Tour de France nabídne rozšířenou realitu Na Discovery a Eurosportu

Razantnějších změn se zřejmě dočkáme postupně, protože vysílací práva jsou nakupována, respektive rezervována s časovým předstihem. Už nyní se ale snaží Česká televize řešit finanční situaci přeprodáváním některých práv. Je pravděpodobné, že vybrané zápasy z chystaného fotbalového Mistrovství světa v Kataru, které proběhne netradičně v listopadu, budou mít v programu jiné (placené) televizní stanice. Pokud se tento způsob ukáže jako funkční, bude jej česká televize opakovat.

Kde sledovat fotbal a hokej? Velký přehled pro fanoušky sportu

Otázkou je, zda se změny dotknou hokeje, respektive vysílání Extraligy, na níž má Česká televize částečná práva (určená herními dny). Zde Ponikelský říká, že ztráta Extraligy, která byla na ČT od svého počátku byla oboustranná ztráta, protože se by se soutěž nemohla prezentovat široké veřejnosti. Její úplný odchod z obrazovek České televize ale nemůže vyloučit. U domácích sportů upozorňuje na další problém, který by mohlo přinést omezení přenosů. Podle analýzy Českého olympijského výboru získávají menší sporty díky publicitě, kterou jim ČT poskytuje, ročně 2 miliardy korun ze sponzorských příspěvků.

I přes propouštění, které nepochybně na sportovní redakce dopadne se zatím neuvažuje o úplném zrušení televizního kanálu ČT Sport. To by mohlo být až součástí dalších úsporných opatření k nimž by, pokud se situace nezmění, mohlo dojít za dva roky.