Nejen Česká televize, ale na základě sublicence i televize Nova bude vysílat přenosy zápasů z Mistrovství světa ve fotbale 2022, které začíná 20. listopadu v Kataru.

Kavčí hory již začátkem týdne oznámily, že v rámci úspor přeprodaly část vysílacích práv televizi Nova, s níž se podělí i o některé přenosy. Z celkového počtu 64 přenosů tak půjde polovina, tedy 32, exkluzivně na České televizi a 18 na Nově. Dalších 14 zápasů budou souběžně vysílat obě televizní skupiny. Všechny zápasy budou dostupné na volně šířených nezpoplatněných stanicích, v případě veřejnoprávní televize na ČT Sport, u skupiny Nova půjde o hlavní kanál Nova a zřejmě tematickou stanici Nova Action. Šampionát, který se poprvé v historii koná v Kataru, začíná v neděli 20. listopadu a vyvrcholí v neděli 18. prosince. Úvodní i finálový zápas uvidí diváci na ČT i Nově zároveň.

Které přenosy půjdou na ČT a které na Nově?

Česká televize odvysílá 46 přenosů z celkových 64, na které získala vysílací práva. Kromě většiny zápasů základních řad půjde o polovinu osmifinálových a čtvrtfinálových zápasů. Obě semifinále, boj o třetí místo a finále půjdou souběžně na ČT i na Nově. Souběžně bude vysílaný i úvodní zápas mistrovství mezi domácím Katarem a Ekvádorem naplánovaný na neděli 20. listopadu. Až do pátku 25. listopadu pak ČT odvysílá denně tři přenosy z MS ve fotbale, z toho dva exkluzivně a jeden souběžně s Novou. V sobotu 26. a v neděli 27. listopadu půjdou na ČT hned čtyř přenosy denně, z toho v sobotu dva exkluzivně a dva souběžně s Novou, v neděli tři exkluzivně a jeden souběžně s Novou. V pondělí 28. listopadu půjdou na ČT celkem čtyři přenosy z MS, z toho tři exkluzivně.

Od úterý 29. listopadu do pátku 2. prosince bude ČT vysílat po dvou přenosech základních skupin denně exkluzivně, souběžně na Nově v tuto dobu nepůjde ani jeden zápas. Od soboty 3. do úterý 6. prosince pak ČT nabídne exkluzivně denně po jednom osmifinálovém zápasu, v pátek 9. a v sobotu 10. prosince pak po jednom čtvrtfinálovém zápasu, rovněž exkluzivně. Poté už bude vysílání společné s Novou: semifinále v úterý 13. a ve středu 14. prosince, zápas o třetí místo v sobotu 17. prosince a finále šampionátu v neděli 18. prosince. Co se týká exkluzivních přenosů na ČT a Nově, obě televizní skupiny budou mít po osmi zápasech v posledním kole základní skupiny s totožným časem výkopu, po čtyřech osmifinálových a dvou čtvrtfinálových utkání.

Nova musí odvysílat všechny zápasy volně

V základních skupinách se budou na šampionátu hrát vždy čtyři zápasy denně s výkopem v 11:00, 14:00, 17:00 a 20:00. Zatímco ČT bude vysílat přenosy i dopoledne a brzy odpoledne, Nova si vybrala přenosy výhradně s večerním a podvečerním startem – u základních kol v 17:00 a ve 20:00 hod. (u posledních zápasů základních kol i od 16:00 hod.), u osmifinále a čtvrtfinále vždy od 16:00 a 20:00 hod. Prvním exkluzivním přenosem skupiny Nova z mistroství světa bude v úterý 22. listopadu od 20:00 hod. utkání Francie s Austrálií ve skupině D. Zajímavější bude jistě exkluzivní přenos zápasu Brazílie se Srbskem, na který dojde ve čtvrtek 24. listopadu od 20:00 hod. A fotbalovou lahůdkou bude rovněž zápas základní skupiny F mezi Chorvatskem a Belgií v pátek 1. prosince od 16:00 hod.

I když Nova zatím podrobnosti k vysílání přenosů z fotbalového šampionátu nesdělila a chystá je až na samostatnou tiskovou konferenci na říjen, je jasné, že minimálně u zápasů, které budou začínat ve 20:00 hod. přenosy nepůjdou na hlavním kanále, kde by odsunuly podzimní programové novinky určené širšímu publiku. Pravděpodobnější je tedy program Nova Action, který ale v pozemním vysílání není dostupný v sítích Českých Radiokomunikací, nýbrž v multiplexu 24 společnosti Digital Broadcasting. Ta brzy přijde o jeden z pražských vysílačů na Olšanské, kde se bude bourat bývalá budova Českého Telecomu. Operátor již oznámil, že během září spustí náhradní vysílač z budovy City Tower na Pankráci a k němu ještě další vysílač na Zličíně a dokrývač v Malešické ulici na Žižkově.

Nové vysílače multiplexu 24 v Praze: City Tower, Zličín a Malešická

Úvodní foto: FIFA / koláž Jan Potůček, Televizníweb.cz