Česká republika má mezi filmaři velmi dobrou pověst. Mohou za to zachovalé historické lokace, pestrá přírodní scenérie, profesionální zázemí a také finanční pobídky.

Českou republiku si v posledních letech obílil i Netflix, který zde natáčel seriál Dopis pro krále, Armádu lupičů, Vyproštění 2, Kosmonauta z Čech nebo akční hit The Gray Man. Jen v roce 2021 zde štáby Netflixu strávily 120 natáčecích dní. V tomto trendu hodlá dle svého vyjádření Netflix pokračovat i dále.

Červencové TOP 10 na streamovacích službách Sledovanost očima uživatelů JustWatch

Natáčí u nás už od roku 2017

Netflix je v České republice po tvůrčí stránce aktivní už od vstupu na trh v roce 2017. Česká republika se pro ně stala klíčovým produkčním centrem ve střední a východní Evropě. Snaží se přitom, aby spolupráce byla výhodná oboustranně a proto tvůrci obsahu pro Netflix rádi spolupracují s českými štáby a podporují tak tuzemský kreativní průmysl.

Spokojení se spoluprací s tuzemským zázemím byli i bratři Russoovi, kteří zde natáčeli špionážní thriller The Gray Man, nejdražší film z produkce Netflixu vůbec. „Praha je jedním z nejlepších míst, kde mohou tvůrci jako my natáčet své filmy. A to i díky profesionálním štábům, které v Česku jsou. Na celé planetě je vlastně velmi málo lokací, které při natáčení poskytují takovou míru podpory, a navíc jsou všechny filmové štáby velmi profesionální,” vzpomínají na Prahu bratři Russoovi.

Jak dostat Netflix do staré televize? Udělejte z hloupé televize chytrou

The Gray Man podpořil české tvůrce

Prahu a její jedinečné prostředí vnímali jako jeden z taháků, které film přináší. Měli jsme velké štěstí, že jsme mohli natáčet v Praze, byla pro nás ideální lokací. Úžasné místo pro natáčení, protože město je proslulé svou krásou a my jsme do něj měli neuvěřitelný přístup, což nám pomohlo vytvořit opravdu výjimečný filmový zážitek. Díky podpoře města jsme mohli natočit jednu z hlavních scén filmu na historickém náměstí Jana Palacha. Takové příležitosti rozhodně nepovažujeme za samozřejmost a moc si jich vážíme,” dodává Anthony Russo.

Netflix vyjádřil díky českému filmovému průmyslu také prostřednictvím Globálního fondu pro pomoc v nouzi (Global Hardship Fund). Část jeho rozpočtu putovala na podporu českých tvůrců.