Uživatele televizí lze rozdělit do dvou velkých skupin. Tou první jsou lidé, kteří milují moderní technologie a není pro ně problém koupit si televizi každých pět let. Druhou početnější skupinou jsou domácnosti, které vidí v televizi především držáka, za kterého si při koupi klidně připlatí, ale předpokládají, že jim vydrží i déle než deset let.

Takové televize stárnou nejen po stránce obrazové kvality, ale i chytrých funkcí, protože v silách vývojářů aplikací není pokrýt spektrum operačních systémů hluboko do minulosti. V našem článku se podíváme na to, jakými cestami svou televizi opět „zchytřit“ a držet ji po stránce funkcí stále aktuální.

Moderní televizi lze de facto rozdělit na dvě části. Tou první je samotná obrazovka a s ní spojená elektronika, která se stará o poskytnutí co nejlepšího obrazu. Druhou je potom vnitřní chytrý systém, který zpracovává různé formy signálu, poskytuje uživatelům interface pro ovládání televize. Druhá výše zmiňovaná část zastarává obvykle rychleji než ta první. Například aplikace nejnovějšího přírůstku v rodině streamovacích služeb Disney+ nepodporuje řadu televizí vyrobených před rokem 2016. Dobrou zprávou je, že kvůli tomu však není nezbytně nutné kupovat novou televizi. Podívejte se na několik možných řešení.

1. Připojit PC

Jedno z nejrychlejších a nejefektivnějších řešení je připojení PC prostřednictvím HDMI kabelu a z televize si tak udělat defacto externí monitor. Není potom třeba využívat speciální aplikace, většina služeb jako je Netflix, HBO Max nebo Disney+ stejně jako Vodafone TV mají vlastní webová rozhraní odkud lze k obsahu pohodlně dosáhnout. K tomuto účelu se hodí jak notebooky, tak malá PC určená v rámci domácnosti pouze pro toto využití. K pohodlnému použití doporučujeme pořízení bezdrátové klávesnice s myší což umožní pohodlné ovládání i z gauče.

2. Herní konzole

Má vaše dítě herní konzoli? Lépe řečeno Xbox (360, One, One X, One S, Series X, Series S) nebo některý z PlayStationoů s pořadovým číslem 4 nebo 5? Pak máte doma zařízení, které v sobě má aplikaci pro příjem většiny streamovacích služeb, tedy Netflixu, YouTube, Amazon, Disney+, HBO Max a dalších. Některé aplikace bývají přímo předinstalované v konzolích, jiné je nutné stáhnout. Dobrá zpráva je, že jsou zdarma. Konzole Nintendo Switch oficiálně aplikace nemá, na internetu ale lze najít návody, jak ji ke sledování televize využít. Pro konzole zatím není vytvořená aplikace iVysílání České televize.

3. Zrcadlení telefonu

Zajímavou a pro mnohé pohodlnou možností je využít zrcadlení z telefonu. Jedná se o funkci, jež nabízí například televizory Samsung. Díky této funkci lze jednoduše bezdrátově přenést obsah telefonu na televizor, takže stačí mít aplikace služeb, které chcete využít v telefonu. Výhodou tohoto řešení je, že ušetříte jedno zařízení, ke kterému máte účet dané služby připojený. Nevýhodou této cesty je, že ne vždy fungují pokročilé funkce jako je podpora HDR. Obě zařízení musí být připojena ke stejné síti Wi-Fi.

4. Externí multimediální centrum

Asi nejdostupnější a pro mnoho uživatelů nejjednodušší cestou je připojení multimediálního centra. Jedná se o různě velká zařízení, ta nejmenší jsou velká jako externí disk, větší potom připomínají set-top box.

Multimediální centra můžeme v zásadě rozdělit do tří kategorií. Tou první jsou zařízení spojená s některou z velkých televizních služeb. Sem řadíme například Apple TV nebo Amazon Fire TV. Tato centra jsou primárně určena pro příjem programů, které mají v názvu, avšak díky aplikacím jsou na nich dostupné i ostatní služby. Funguje i „křížová“ podpora, takže si na Apple TV pustíte Amazon Prime a obráceně.

Druhou kategorií jsou externí multimediální boxy s Android TV nebo jiným operačním systémem. Nejznámější značkou této skupiny je nenápadný Google Chromecast. Na výběr jich ale je celá šíře různých značek. Záleží na uživateli, které funkce od svého zařízení požaduje a jakou značku preferuje.
Třetí kategorie patří dobrodružnějším povahám, tedy uživatelům, kteří si rádi vytvoří multimediální centrum samy na míru. Jako základní platformu mohou zvolit některé z dostupných mini PC nebo některou z výkonnějších variant platforem typu Raspberry Pi. Jako softwarovou platformu je možné zvolit si specializovanou linuxovou distribuci, nebo jiný systém, kterých je zdarma k dispozici celá řada. Možnosti některých z nich je možné upravit dle potřeby.

Old television photo created by jcomp – www.freepik.com