Věděli jste, že kromě celoplošných sítí pozemní digitální televize DVB-T2 s celostátními televizními programy v Česku existuje ještě 15 regionálních multiplexů s dalšími televizními stanicemi?

Asi nejvíc jich naladí diváci na jihu Čech, pozadu ovšem není ani Praha, Vysočina nebo západní Čechy. Televizníweb.cz vytvořil databázi map pokrytí všech aktuálně vysílajících regionálních sítí DVB-T/-T2, která navazuje na již spuštěné databáze map pokrytí celoplošných sítí DVB-T2 a také sítí pro pozemní digitální rozhlasové vysílání DAB+. Kromě samotných map pokrytí u každé sítě uvádíme programy, které šíří, seznam přidělených kmitočtů a vysílacích lokalit, ale také provozovatele dané sítě.

Chcete přijímat regionální multiplexy? Budete k tomu potřebovat správnou anténu.

Mapy pokrytí regionálních sítí DVB-T a DVB-T2

Regionálních sítí ubylo, ale expandují

Regionální multiplexy se od sebe navzájem poměrně dost liší pokrytím i výkonem vysílačů. Jsou mezi nimi sítě, které mají individuální oprávnění pro využívání kmitočtů na takřka 20 lokalitách a s vysílači o maximálním povoleném výkonu 1 kW, a „minisítě“ s jediným jednowattovým vysílačem. V minulosti existovalo hned 21 regionálních sítí DVB-T, část jich ale musela ukončit vysílání z důvodu uvolňování pásma 700 MHz při přechodu na nový vysílací standard DVB-T2. Tento přechod se sice týkal pouze celoplošných televizních sítí, ale kmitočty v pásmu 700 MHz využívaly i regionální multiplexy. Dočasně tak například přestaly vysílat Regionální sítě 7 a 8, které spolu soupeřily o klienty a za nimiž stály hlavní rivalové v pozemním televizním vysílání – České Radiokomunikace a Digital Broadcasting.

Nyní tyto dvě regionální sítě mohou opět vysílat a získaly od ČTÚ větší počet individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů ve velkých městech. Zatímco Regionální síť 7 již všechny lokality potichu zprovoznila a nabízí jediný promo program o přechodu na DVB-T2 (jmenuje se „Televize přes anténu“), Regionální síť 8 po Českých Budějovicích, kde nabízela hudební programy Óčko Expres a Óčko Black, nedávno zprovoznila dalších sedm vysílačů v krajských městech. České Radiokomunikace, které za Regionální sítí 8 stojí, šíří stejné hudební programy i ve své další Regionální síti 12 v Praze, kterou oficiálně provozuje jejich dceřiná společnost Czech Digital Group.

Jaké regionální sítě DVB-T pokračují ve vysílání a s jakým obsahem?

Dravý hráč z Vysočiny míří do dalších krajů

Vedle dvou hlavních konkurentů se u regionálních sítí objevuje další zajímavý subjekt, který se pokouší prorazit i za hranice svého kraje. Jde o společnost pHmedia Czech Republic, která stojí za jihlavskou regionální televizí a zpravodajským portálem i-Vysočina.cz. Její Regionální síť 11 pokrývá signálem prakticky všechna okresní města na Vysočině, vysílá ale také na Kladně a v Berouně a podle databáze přidělených individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů na webu ČTÚ se chystá expandovat i do Jihočeského a Zlínského kraje, protože získala kmitočty v Českých Budějovicích a ve Zlíně. Dalším zajímavým jevem je spolupráce tří jihočeských regionálních sítí 1, 14 a 18, které šíří programy Jihočeské televize JČ1 a JČ2, jež jsou tak dostupné prakticky ve všech větších městech v kraji.

Při tvorbě databáze regionálních sítí DVB-T a DVB-T2 (regionální multiplexy nemusely povinně přecházet na DVB-T2, takže většina nadále vysílá ve starém standardu DVB-T) jsme narazili i na další novinky. Například příbramská Regionální síť 16 s místní televizí Fonka expandovala za hranice města a nově vysílá také v Kamýku nad Vltavou. Což je lokalita, kde mají dokrývače hned čtyři multiplexy, z toho dva celoplošné a dva regionální. Za vůbec nejmenší terestrické televizní sítě v Česku lze považovat Regionální síť 15 v Adamově, která vysílá z jediné lokality výkonem jednoho Wattu jediný program místního zpravodaje TV Adamov, a také pražskou Regionální síť 6, která šíří v Nových Butovicích program městské části Praha 13.