Na pozadí velké energetické krize se chystají novinky v terestrickém digitálním televizním i rozhlasovém vysílání.

Co nás čeká v blízké době v pozemním digitálním vysílání? Něco ze svých plánů prozradili během úterního prvního dne odborné konference Radiokomunikace operátoři sítí pro DVB-T/-T2 i DAB+. České Radiokomunikace (CRA) se prostřednictvím Marcela Procházky, ředitele právní a regulativní sekce, pochlubily prvními závěry testů vysílací technologie 5G Broadcast. Experimentální vysílání probíhá v Praze ze žižkovského vysílače a má oprávnění do konce letošního roku. CRA s ním ale chtějí pokračovat i v příštím roce a žižkovský vysílač doplnit ještě jedním (patrně na Strahově), aby vyzkoušely vysílání v jednofrekvenční síti. Prvotní výsledky potvrdily, že 5G Broadcast je vhodnější pro mobilní příjem televizního vysílání než DVB-T2.

CRA plánují konferenci o 5G Broadcast

„Začátkem příštího roku bychom rádi uspořádali odbornou konferenci, na které bychom naše poznatky rozebrali podrobněji,“ nadnesl Marcel Procházka. CRA při testech využívaly jediný typ mobilního telefonu schopný reprodukce vysílání 5G Broadcast od Qualcommu. Podle Procházky ale další prototyp takového mobilního zařízení připravuje i Samsung. „Na dostupnosti 5G Broadcast přijímačů je závislý další rozvoj tohoto vysílání,“ konstatuje Marcel Procházka, podle něhož by se do budoucna dala konzumace televizního vysílání rozdělit na velké obrazovky, pro které bude určeno DVB-T/DVB-T2 a malé displeje, pro něž bude vhodnější 5G Broadcast. S pražským testem CRA výrazně pomáhá společnost Rohde a Schwarz, s níž úzce spolupracuje i další silný operátor Digital Broadcasting.

CRA ale plánují rozvíjet i stávající televizní sítě. V celoplošném multiplexu 23 hodlají v dohledné době obsadit tři programové pozice, které označily jako Test-1, Test-2 a Test-3. Brzy také chtějí spustit zbývající vysílače Regionální sítě 8, v níž zatím šíří hudební programy Óčko Expres a Óčko Black. „Brzy tam přidáme další televizní stanici,“ nechal se v Pardubicích slyšet Marcel Procházka. Rozvoj konkurenční Regionální sítě 7 slibuje i Digital Broadcasting. Zatím tento multiplex obsahuje pouze promo kanál Televize přes anténu, který upozorňuje na výhody pozemního digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T2 (Regionální síť 7 vysílá ve starším standardu DVB-T). Podle spolumajitelky operátora Nikoly Pařízkové Chrenčíkové tato síť plánuje pokrýt další nové lokality a získat nové klienty.

Budoucnost DVB-T2? Uvidíme koncem roku Česko o terestrickou TV nepřijde, slibuje ČTÚ

Multiplex 24 chystá další nové vysílače

„Těžko se ale v této době něco plánuje, když nevíme, jaká bude za půl roku ekonomická situace,“ konstatovala Nikola Pařízková Chrenčíková. Výkonný ředitel Digital Broadcasting Jakub Juhas přiblížil, jakým způsobem tato společnost upravila technické parametry multiplexu 24, aby zabránila rušení signálu. Za klíčové rozhodnutí označil přechod na ochranný interval 1/8 (zatímco u multiplexu 4 ve standardu DVB-T byl 1/16). Operátor také upravil směr vyzařování vysílačů tak, aby šlo do země a nikoli nahoru. „Nevysíláme do vesmíru, ale na zem, čímž zvyšujeme pokrytí z daného vysílače,“ upozornil Jakub Juhas. Zároveň vysvětlil, jak je možné, že multiplex 24 dokáže na stejném kanále v různých krajích vysílat rozdílný obsah, aniž by se vysílače vzájemně rušily.

„Dosah jednotlivých vysílačů je omezený. Tím, že na jednom kanálu nevysíláme v sousedních krajích, můžeme překrývat z okolních krajů na jiných kanálech, a tak můžeme na stejném kanálu šířit signál v jižních Čechách, Praze a Olomouckém kraji s rozdílným obsahem,“ vysvětlil Juhas. Digital Broadcasting pokračuje ve spouštění nových vysílačů a dokrývačů multiplexu 24. Jenom v roce 2022 jich spustil 19 a další plánuje v Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. Práce na lepší robustnosti sítě je pochopitelná kvůli hlavnímu klientovi multiplexu 24, skupině Nova. Ta prostřednictvím této sítě šíří všechny svoje volné kanály vyjma Novy Cinema. Ke konci letošního roku si operátor zažije křest ohněm, protože pouze v jeho síti vysílá program Nova Action, na kterém bude Nova vysílat většinu přenosů z Mistrovství světa ve fotbale.

DAB+ dokáže přepnout na varovnou zprávu Public Warning System bude nasazen v roce 2024

Dojde u DAB+ ke stejné konkurenci operátorů jako u DVB-T?

Digital Broadcasting se také chystá na vstup do digitálního rozhlasového vysílání. Nejen že se plánuje zúčastnit aukce kmitočtů pro sítě určené komerčním rádiím, ale firma už požádala Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o vydání tří individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů, aby mohla spustit vlastní pilotní vysílání ještě před těmito tendry. „Vysoutěžili jsme si už dodavatele vysílacích technologií,“ prozradil Jakub Juhas. Je velmi pravděpodobné, že Digital Broadcasting projeví zájem o celoplošnou síť DAB+, pro níž by využil již existující infrastrukturu multiplexu 24. Vysílací věže má tedy připraveny a stačí je pouze osadit potřebnou technologií. Znamenalo by to, že by i v DAB+ došlo k soutěži mezi Digital Broadcasting a CRA o klienty. U CRA se dá rovněž očekávat zájem o celoplošnou síť DAB+.

Blížící se aukci kmitočtů pro digitální rozhlas ale ještě ovlivní návrhy dotčených subjektů, které se mohou k připravovaným tendrům vyjádřit ve veřejné konzultaci ČTÚ. Příjem podnětů končí příští čtvrtek 27. října a podle dosavadních informací jich bude hodně. Operátorům sítí se nelíbí hlavně vysoké vyvolávací ceny kmitočtových sad. U celoplošných sítí jde o bezmála 10 milionů korun, u regionálních sítí v Praze o 4,5 milionu korun a ve vybraných krajích od 150 tisíc po dva miliony korun. „Vysoutěžené ceny se budou muset promítnout do poplatků za šíření signálu pro klienty, a to může vést k tomu, že zájem o vysílání DAB+ bude minimální,“ varuje Jakub Melín, který stojí společně s Miroslavem Pýchou za rozhlasovým multiplexem COLOR DAB+ v Praze a části středních Čech.

Digital Broadcasting už má technologii na DAB+ Operátor vytendroval dodavatele

Problém je také v tom, že se s finálními sítěmi pro DAB+ příliš dlouho otálelo a mezitím výrazně stoupl podíl streamování rádií. Proto například i Marcel Procházka z CRA říká, že DAB+ má pouze jednu šanci, jak rozjet řádné vysílání, jinak ho streaming zcela převálcuje. U mladších posluchačů to je zcela bez diskuse.