AKTUALIZOVÁNO – Hlavní program Novy a tematický kanál Nova Action se rozlišením obrazu v terestrickém vyslání přiblížily České televizi, s níž se dělí o přenosy z právě probíhajícího Mistrovství světa ve fotbale v Kataru.

TV Nova dosud vysílala v DVB-T2 v rozlišení 960 x 540 pixelů, tedy ve standardní kvalitě obrazu označované operátory za „SD+“. Od neděle jsou hlavní kanál Novy a také stanice Nova Action pozemní cestou dostupné v rozložení 1280 x 720p, které odpovídá kvalitě „HD ready“. Česká televize šíří všechny své programy v DVB-T2 v kvalitě 1920 x 1080, tedy „Full HD“. Vyšší rozlišení u Novy, které se týká hlavního programu jak v multiplexu 23 provozovaném Českými Radiokomunikacemi (CRA), tak v multiplexu 24 šířeném společností Digital Broadcasting, má být dočasné pouze po dobu konání MS ve fotbale.

„Skupina Nova poprvé v historii vysílá mistrovství světa ve fotbale. Diváci uvidí celkem 32 přímých přenosů z MS v Kataru na Nova Action a TV Nova v nejvyšší kvalitě ve full HD u operátorů. Fotbalovým fanouškům chceme zpříjemnit zážitek ze sledování a dočasně ve dnech fotbalových zápasů zvýšili datový tok v pozemním vysílaní na hlavní stanici TV Nova a Nova Action na 1280 x 720p, tedy na semiHD,“ reagoval na dotaz serveru Televizniweb.cz technický ředitel TV Nova Josef Uher.

Jak si ČT s Novou rozdělily MS ve fotbale? Přehled přenosů a kdo je bude vysílat

Full HD verze jen pro placené televizní služby

Nova považuje HD rozlišení u svých programů za prémiovou službu, kterou poskytuje pouze operátorům placených televizních služeb, tedy kabelovým společnostem a poskytovatelům IPTV a satelitní televize. Operátoři těchto služeb odmítli platit vyšší distribuční poplatky za možnost zařazení Novy HD do svojí nabídky, pokud bude zároveň šířena free-to-air v DVB-T2. To je také důvod, proč Nova nynější vyšší rozlišení u programů, na nichž vysílá přenosy z MS ve fotbale, příliš nepropaguje. Jisté je, že v placených službách jsou programy Novy dostupné ve Full HD rozlišení, tedy ještě vyšší kvalitě než nyní v DVB-T2.

V minulosti šířila Nova svůj hlavní program v HD rozlišení prostřednictvím multiplexu 4, po přechodu na DVB-T2 ale ponechala svoje free-to-air programy pouze ve standardním rozlišení obrazu. Konkurenční Prima vysílá svůj hlavní program v DVB-T2 v rozlišení HD ready. Vysoké rozlišení nabízí v terestrice ještě TV Seznam a hlavní kanál Barrandova.

Nova slibuje MS ve fotbale ve velkém stylu Přenosy budou free-to-air