Jsme u vrcholu letošní nabídky a nad ní jsou už jen dva kousky taktéž vybavené obrazovkami ve firemní mluvě nazvanými Neo QLED, s plošným podsvícením Mini LED a rozlišením Ultra HD (8K). Špička už rovněž pracuje s tzv. neuronovou sítí a je naditá vším možným. Radost bohužel pár věcí kazí. Mimo jiné je to pouhé Wi-Fi 5.

Jak bylo řečeno, jde pouze o „první pohled“ na televizor zkoušený v hodně nestandardních podmínkách (viz už úvodní snímek), ale osazení je obdobné jako u QN800, takže případnému rozhodování může napomoci i náš klasický test tohoto přijímače (odkaz najdete níže).

Samsung QN700 si můžete pořídit v rozměrech 140, 165 a 191 cm, tunery, konektory, apod. jsou vždy v externím boxu, který můžete buď položit někam na skříňku nebo s výhodou přidělat zezadu na podstavec (snímek je ve fotogalerii níže). Takto už byl také televizor nainstalován.

Za prostřední úhlopříčkou QN700 jsme se vydali do prostor, které televizorům právě nesvědčí, což můžete vidět i na snímcích – dvě strany místnosti totiž byly plně prosklené. Zkoušení probíhalo uprostřed staré Prahy v blízkosti jednoho z jejích skutečných jader, totiž u bývalé tvrzi Ungelt. V okolí je řada obdobně navržených prostor s vnitřními, na rozdíl od Ungeltu hodně malými dvory. O anténní svody je tu kvůli nesmyslným nárokům tzv. památkářů nouze a vidíme to dnes typicky i na možnostech instalace solárů, tepelných čerpadel či fotovoltaiky. Výsledkem tak byla pouze bytová anténa přes níž se naladilo jen něco. I když nebyly k dispozici HD kanály České televize, byla tu Nova, zvláštně šířená Prima a také pár podivných teleshopingových stanic s rozlišením nula, nula, nic. Nicméně televizor se alespoň mohl předvést a také se skutečně stalo!

Tohle Samsung umí skvěle, po pravdě asi nejlépe.

Luxusní Samsung QE65QN800B Vynikající obraz 8K i z DVB-T2

Za zapůjčený model se 165 cm, tedy 65″, zaplatíte asi 66.000 Kč, výbava je, při rozlišení Ultra HD (8K, tj. 7680 x 4320 bodů) a plošném podsvícení typu Mini LED, prakticky maximální. Radost bohužel kazí Wi-Fi 5, které sem nepatří a je tak nějak nepochopitelné. Jinak nechybí například obousměrné audio přes Bluetooth (umístění vnitřních reproduktorů vidíte v hned úvodní fotogalerii), bohatá podpora HDR, jako obvykle bez Dolby Vision, nebo překvapivé slušná spotřeba energie. Je tu ale také zvuk typu 4.2 se zesilovačem o výkonu plných 60 W (RMS) a nejrůznější systémy značky Dolby (DTS tradičně nikoli).

Ovládání a další detaily na téma ne-kolování, řízení a tlumení hlasitosti, EPG či domovské obrazovky, najdete v regulérních recenzích, například u QN800, kde je také jakýsi rozcestník nejen na zmiňovaná témata.

Tradičně výtečné zrcadlení obrazovky z mobilu

Aplikací bylo vyzkoušeno jen pár (Disney+ a Youtube), ale to není problém, protože jsme je prověřovali už několikrát a budeme se jim také věnovat i u připravovaného dlouhodobého testu modelu Samsung QE55QN85B, který vyjde zanedlouho (potíže prakticky žádné…). Oficiální seznam dostupných aplikací nejen pro televizory Samsung 2022 najdete na Televizním webu v samostatném článku.

U Disney+, které stejně jako Youtube, při krátkém prověření jelo jak taková pomalejší dráha (internetové připojení žádná sláva), se objevila nová funkce Group Watch dovolující sledování stejného pořadu ve skupině z různých míst.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo prověřeno se Samsung S20 FE (Android 12) a bylo zcela bez problémů stejně, jako audio výstup přes Bluetooth, kterým je ostatně značka proslulá a patří k jejím přednostem. Opačný směr tentokráte zkoušen nebyl, ale jistě nebude představovat problém. Ostatně prověřen je řadou jiných letošních modelů.

Obrazově i zvukově televizor pracoval v tzv. Inteligentním módu. Na snímku, stejně jako na úvodní perexové fotografii, vidíte hodně nestandardní podmínky místnosti. Tohle by bylo náročné pro jakýkoli přijímač! Foto: autor

Jaký je? Výborný i na DVB-T2!

Už po prvním krátkém zkoušení (domluven ještě je, na regulérní test, naprosto nejvyšší QN900) můžeme potvrdit většinu toho, co bylo řečeno u QN800. Tedy hlavně fakt, že se na běžném televizním vysílání chová překvapivě dobře, spíše výborně, a to včetně kanálů šířených ve velmi nízké kvalitě. Televizor obraz z DVB-T2 a mizerně šířených stanic, včetně teleshopingových, podával tak, že se tomu snad ani nechce věřit a kvalitou bude nejspíše překvapen i ten, kdo už má něco za sebou!

Mínusem je nepochybně zabudování pouze Wi-Fi 5, které sem jednoduše nepatří, nepotěší ani nekonzistentní nové ovládání přes změněné uživatelské rozhraní (domovská obrazovka), které najdete u všech letošních modelů a o kterém už byla několikrát řeč. Narazili jsme i na samovolnou změnu hlasitosti při přechodu do EPG a nešlo jen o její zvýšení, ale i o změnu stylu. Podobně byl, při přechodu do režimu Ambient, znát někdy i značně hluboký pokles úrovně podsvícení obrazovky a občas i tak, že umělecké dílo nebylo skoro vidět. Nutno podotknout, že televizor měl nastavení obrazu a zvuku plně pod kontrolou a využit byl tzv. Inteligentní mód. U obrazu je to možná hodně nestandardním umístěním TV se kterým si obrazový procesor neuměl vždy dobře poradit. U zvuku jsme na to ale několikrát narazili i u jiných modelů TV 2022 a v další verzi firmwaru to už navíc bylo (někdy) odstraněno. Tohle ale trochu připomíná boj s větrnými mlýny, protože oprava jedné chyby vnáší do systému chybu další.

Hodnocení – nehodnoceno, první pohled

  • PRO: –
  • PROTI: –

Foto v úvodu: autor