Dvě nové mutace Událostí v regionech začne od 3. dubna vysílat Česká televize. Doplní tak stávající regionální zprávy ze studií v Praze, Brně a Ostravě. Nově je bude možné sledovat i z Hradce Králové a Českých Budějovic.

Celkem pět mutací Událostí v regionech bude souběžně ve stejný čas vysílat od 3. dubna Česká televize. Nabídne je vždy od 18 hodin na programu ČT 1, přičemž v pozemním digitálním vysílání si budou moci diváci vybrat, na který z pěti pořadů se podívají. Kavčí hory je totiž budou šířit celoplošně, jako se to děje už nyní s Událostmi v regionech pro Čechy, severní a jižní Moravu. Už před časem proto ČT ve svém multiplexu 21 zřídila nové programové pozice ČT 1 JZC a ČT 1 SVC ke stávajícím ČT 1, ČT 1 JM a ČT 1 SM. Všech pět mutací programu ČT 1 vysílá stejný obsah, výjimkou jsou pouze Události v regionech, které jsou každý všední den odlišné podle regionu.

„Schopnost přinášet vlastní zpravodajský obsah ze světa i ze zahraničí vnímám jako zásadní roli média veřejné služby. Díky jedenácti zahraničním korespondentům umíme být mimořádně rychle u jakéhokoli dění světového významu. Široká regionální síť nám zase umožňuje nabídnout ucelené zpravodajství napříč celou republikou. Jsme zkrátka všude tam, kde jsou naši diváci,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák. „Rozšíření relace Události v regionech o dvě nové verze nám umožní informovat naše diváky o politickém, sportovním i kulturním dění v jejich bezprostředním okolí ve velkém detailu. Tak, jako žádná jiná televize v zemi.“

DVB-T2 šíří už pět verzí ČT 1 Nově i ČT 1 JZC HD T2 a ČT 1 SVC HD T2

Události v regionech ČT s d… by Jan.Potucek

Původně mělo být sedm mutací Událostí v regionech

Původně ČT plánovala hned sedm mutací Událostí v regionech. Další dvě se měly vysílat ze studií v Plzni a Ústí nad Labem. Nakonec ale od tohoto ambiciózního plánu ustoupila kvůli vysokým nákladům a technickému řešení. Sedm mutací regionálních zpráv by se totiž do stávajícího multiplexu 21 nevešlo, protože v něm nelze regionálně odpojovat jednotlivé vysílače kvůli velké jednofrekvenční síti na kanálu 26. Sedm mutací regionálních zpráv ČT plánovala pro případ, že by získala druhý celoplošný multiplex DVB-T2 s možností regionalizace, což měla být rozvojová síť 26 zmiňovaná ve vládní Strategii rozvoje terestrické televizní platformy v České republice z roku 2026. ČT však později druhý vlastní multiplex odmítla, protože by jeho provoz neměla z čeho financovat.

Vznik několika verzí programu ČT 1 v DVB-T2 pak bylo náhradní řešení, jímž ČT kopírovala podobnou aktivitu německých nebo rakouských veřejnoprávních televizí na satelitu. Přes družici vysílá také mnoho verzí programů ORF a ARD, které vysílají po většinu dne stejný program a liší se pouze regionálními zprávami. Rovněž ČT nabídne všech pět mutací programu ČT 1 kromě DVB-T2 také na satelitu. „Na svém TV přijímači nebo set-top-boxu je může naladit každý, kdo využívá příjem signálu DVB-S2 z platformy Skylink. Pokud máte aktivovaný automatický systém ladění FastScan, dojde k přidání nových programů do nabídky automaticky. Nové regionální verze naleznete pod čísly předvoleb 63 (CT 1 JZC HD) a 64 (CT 1 SVC HD), stávající pak pod čísly 61 
(CT 1 JM HD) a 62 (CT 1 SM HD),“ radí ČT na svém webu.

Česká televize otevírá studia v Plzni a v Ústí nad Labem

Pět mutací ČT 1 je i na satelitu, budou i na kabelu, v IPTV a online

Diváci satelitní televize, kteří využívají jinou službu než Skylink, se mají podle ČT řídit informacemi od jejího poskytovatele. „Ten by vám měl sdělit termín zařazení nových programů do nabídky,“ dodala ČT. Stejná rada platí i pro zákazníky kabelových společností a poskytovatelů IPTV. Od samého začátku, tedy od 3. dubna, budou dvě nové verze Událostí v regionech dostupné živě i v internetovém iVysílání.cz, přes mobilní aplikace ČT a červené tlačítko (HbbTV). Na iVysílání.cz a přes HbbTV si bude možné jednotlivé pořady přehrát i zpětně. Přístup k oběma službám je zdarma a bez registrace. U pozemního digitálního vysílání, pokud se divákům nové mutace ČT 1 JZC a ČT 1 SVC nenahrají do přijímače samy, je nutné spustit automatické nebo manuální skenování éteru, aby se jim tyto programové pozice načetly do programové nabídky.

Na přípravě dvou nových mutací Událostí v regionech se budou podílet hned čtyři regionální zpravodajská studia ČT. Kromě Hradce Králové a Českých Budějovic také Plzeň a Ústí nad Labem. Události v regionech pro Jihozápadní Čechy tak budou nabízet regionální zpravodajství z Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského kraje a kraje Vysočina, Události v regionech pro Severovýchodní Čechy pak z Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. Pražské Události v regionech se od 3. dubna zaměří výhradně na dění v Praze a Středočeském kraji (Praha má kromě toho ještě svůj týdenní zpravodajský pořad Z metropole). U jihomoravské a severomoravské mutace Událostí v regionech se nic nemění, ostravské studio pokrývá Moravskoslezský a Olomoucký kraj, brněnské pak Jihomoravský a Zlínský kraj.

Jak bude Česká televize řešit regionální vysílání v DVB-T2? Plánuje hned pět mutací zpráv