Poslanecká sněmovna v pátek schválila drtivou většinou hlasů pozměňovací návrh k zákonu o rozhlasovém a televizním vysílání, který formou přílepku k vládní novele zákona o elektronických komunikacích předložil poslanec za STAN Ondřej Lochman.

Neomezený počet licencí pro celoplošné pozemní digitální rozhlasové vysílání budou moci získat provozovatelé rádií, jakmile vzniknou sítě pro digitální rozhlasové vysílání DAB+ určené soukromým rádiím. Poslanecká sněmovna totiž schválila návrh poslance Ondřeje Lochmana (STAN), aby se zrušilo omezení počtu licencí pro celoplošné terestrické rozhlasové vysílání vydávaných jednomu provozovateli na dvě. Tato regulace platila pro analogové rozhlasové vysílání a byla daná omezením frekvenčního pásma. V digitálním vysílání ale vznikne prostor pro řadu nových celoplošně šířených programů, včetně tematických stanic založených stávajícími provozovateli.

Zaniknou licence pro dokrývače rádií? Vládní poslanec je chce sloučit do jedné

Zrušení regulace počtu licencí pro celoplošné vysílání bylo jednou ze zásadních podmínek komerčních rádií pro jejich účast na digitálním vysílání. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) připravuje na letošní rok aukci kmitočtů pro dvě celoplošné a 27 regionálních sítí DAB+ a pokud by omezení počtu licencí zůstalo zachováno, hrozilo, že operátoři nových vysílacích sítí nebudou mít čím naplnit chystané multiplexy. ČTÚ již vypořádal připomínky dotčených subjektů z únorového workshopu k plánované úpravě podmínek výběrového řízení na kmitočty pro sítě DAB+ a nové podmínky aukce chce zveřejnit v nejbližších týdnech.

Vládní novela zákona o elektronických komunikacích, k níž byl připojen poslanecký pozměňovací návrh k zákonu o rozhlasovém a televizním vysílání, prošla Poslaneckou sněmovnou ve třetím čtení v pátek. Pro poslanecký návrh Ondřeje Lochmana hlasovalo 143 ze 145 přítomných poslanců. Novelou se nyní bude zabývat Senát a poté ji ještě musí podepsat prezident.

FM licence začaly platit „navždy“ Může za to loňský přílepek zákona