Přinášíme rozhovor s Robem Smithem pracujícím v Samsung Electronics jako „Head of Training, AV/TV“. Jak vidíte, věnován je nové kolekci televizorů, která právě vstupuje na domácí trh a očekává se od ní nejspíše více, než například loni či předloni.

Dlouholetá jednička ve výrobě a prodeji televizorů po dlouhé době minulý rok uvedla i televizory s obrazovkou nevyžadující podsvícení, tedy s OLED. Letos by měl výrobce dokonce jejich nabídku rozšířit, takže by mělo být ke koupi více modelů. Očekávat prý rovněž můžeme vylepšení v oblasti využití neurálních sítí, dalších specializovaných UI (AI), tedy umělých inteligencí a vylepšení u zvuku, resp. u firemního objektově orientovaného audio systému OTS+. U něj televizor analyzuje obsah a zvuk napasuje k dění na obrazovce, které může i aktivně sledovat.

Rob Smith rovněž hovoří o tom, že dnes nejde jen o to prodat co nejrozměrnější televizor s co největším počtem připojení, ale jde i o navržení takového přijímače, který vyhoví divákům s různými potřebami a různým životním stylem. V herní oblasti pak ještě upozorňuje na partnerství s Xboxem a Nvidia GeForce Now a na řadu monitorů pro hry, Odyssey.

Samsung právě uvedl novou řadu televizorů. Co od ní můžeme očekávat?

U řady OLED a Neo QLED došlo k několika významným vylepšením, které odrážejí naši touhu inovovat a uspokojovat potřeby zákazníků. Vylepšení celkového uživatelského zážitku navíc inspirovalo další zaměření na služby, včetně Samsung TV Plus a Gaming Hub (poznámka redakce: bezplatné pořady a rozhraní pro hry), jejichž cílem je poskytnout různé výhody pro zábavu a otevřít hraní širšímu a rozmanitějšímu publiku.

Jsou tu nějaké zásadnější změny?

Podnikáme kroky ke zvýšení energetické účinnosti, více využíváme recyklovaných materiálů a snižujeme množství CO2 používaného při vývoji produktů. Samsung se snaží vytvořit udržitelnější životní styl výrobků a naše kroky představují globální změny směrem k procesu, který může podpořit udržitelnější budoucnost. Modely Samsung Neo QLED (poznámka redakce: LCD) pak přicházejí s jasnější bílou, tmavší černou a celkově lepším barevným rozsahem.

Která změna je pro vás tou nejdůležitější?

Mám doma 75palcový QN900 z roku 2022 (poznámka redakce: úhlopříčka 191 cm), takže když jsem viděl nový QN900C, cítil jsem, že je čas na změnu. Díky rozlišení 8K vypadalo vše bez námahy jasně. A já miluji, když si mohu užívat svůj oblíbený obsah v rozlišení 8K, a to i prostřednictvím YouTube a s pomocí funkce Auto HDR Remastering. Navíc způsob, jakým AI Sound Remastering (pozn. redakce: UI – umělá inteligence) vylepšuje směrovost zvukových efektů a zlepšuje zvuk nekvalitních nahrávek, pro mě činí celkový zážitek mnohem intenzivnějším.

Nové trendy v televizorech pro rok 2023 Co nám ukázal Samsung Summit?

Jaké televizory z kolekce 2023/24 jsou podle vás nejlepší pro zábavu a sledování filmů?

Samsung má televizor pro každý typ diváka, ať už jde o streamování, hraní her nebo prostě jen o sledování televizního vysílání. Pokud hledáte ohromující vizuální zážitek, jsou tu Samsung S90C a S95C z řady OLED, které jsou vybaveny tzv. Neural Quantum Processor 4K. Ten využívá pokročilou UI (AI) k vylepšení obrazu nízké kvality, maximalizuje vizuální zážitek a vykresluje neuvěřitelné detaily. Zkombinujte to s pohlcujícím zvukem, který se tu nabízí s Dolby Atmos a našeho objektově orientovaného systému OTS+ (Object Tracking Sound Plus) a máte velmi poutavý televizor pro všechny potřeby zábavy. Výtečný zážitek ale nabízejí i naše Neo QLED 8K.

Jak se díváte na rozdíly mezi technologií LCD QLED a OLED?

Samsung nabízí ucelenou řadu produktů, které spotřebitelům dávají na výběr. Na konferenci Unbox a Discover 2023 jsme oznámili naplnění jejich různých požadavků na základě toho, co od svých televizorů chtějí, což zahrnuje QLED i OLED. To nadále staví spotřebitele do středu naší inovace ztělesňující vizi: „Obrazovky všude, obrazovky pro všechny.“

Naše televizory QLED a OLED jsou tedy vyrobeny s ohledem na spotřebitele. OLED jsou navrženy pro méně světlé místnosti, QLED lépe vyniká v přirozeně osvětlených místnostech. Obě technologie nabízejí celkově lepší zážitek ze sledování a obě jsou poháněny technologií Quantum Dot.

Televizory OLED používají samosvítící pixely, které tak umožňují televizoru zobrazovat neomezený kontrast mířící na zdokonalování pozadí a barevného podání. Je to skvělé i pro hráče, kteří jsou zaměřeni na hlubší černou a vylepšenou přesnost barev.

Neo QLED pak využívá technologii Mini LED (poznámka redakce: jde o podsvícení obrazovky LCD), která je řízena tak, aby nabízela jasnější, realističtější a přesnější barvy. Samsung rovněž pro barvy a tóny pleti drží, ve všech nových řadách QLED i OLED, systém Pantone.

CES 2023 odhalil úžasné nové TV Samsung MicroLED už od 127 centimetrů a mohou jít i „za roh“

Operační systém Tizen je výborný a spolehlivý, aplikace SmartThings zase komplikovaná a nespolehlivá. Lze letos očekávat nějaké zlepšení?

Chápeme, že technologie by měly posilovat a zlepšovat životy lidí, ne je komplikovat. Proto je pro nás SmartThings takovou prioritou a proto i nadále platformu vylepšujeme na základě potřeb našich zákazníků. SmartThings nyní bezproblémově propojuje zařízení a spotřebiče ve vaší domácnosti a dovoluje přístup k rozsáhlému otevřenému ekosystému produktů a partnerů. Všechny televizory Samsung jsou ke SmartThings připojeny, snadno se párují a umožňují tak ovládat a monitorovat domácí zařízení prostřednictvím svého televizoru jako centrálního rozbočovače.

S pomocí systému Home Connectivity Alliance, vyvinutého společností Samsung, je nyní SmartThings kompatibilní s řadou dalších značek a nemusíte si dělat starosti ani s bezpečností. Třeba Samsung Knox Vault na zařízeních Galaxy ukládá citlivé informace, jako jsou kódy PIN a klíče IoT, v izolovaném čipu, který zabraňuje neoprávněnému přístupu.

Samsung je jedničkou na televizním trhu již velmi dlouho. Jak vás to ovlivňuje?

Samsung je na prvním místě, jako nejprodávanější značka televizorů, už 17. rok v řadě. To je dáno naší inovací a také naší filozofií. Nejen, že vyrábíme jedny z nejlepších televizorů na světě s těmi nejpokročilejšími technologiemi, ale nikdy neztrácíme ze zřetele naše zákazníky a jejich různorodé potřeby. Proto je náš sortiment tak rozmanitý a proto pro každého nabízí něco.