České Radiokomunikace spustily na 24 hodin na kmitočtu 1233 kHz středovlnné vysílání Rádio Dechovka ke stému výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání v tehdejším Československu. Vysílač Zbraslav brzy ustoupí stavbě nového datového centra CRA.

Mimořádné středovlnné vysílání Rádia Dechovka ze středočeského vysílače Praha – Zbraslav spustily ve čtvrtek v poledne České Radiokomunikace. „Od dnešních 12:00 do zítřejších 12:00 poběží speciální AM vysílání,“ informovala včera firma na sociálních sítích. Rádio Dechovka tak na zbraslavském vysílači doplnilo standardní AM vysílání Country rádia na frekvenci 1062 kHz. „Je to opravdu poslední vysílání z tohoto středovlnného vysílače. Poté bude vypnut a zbourán,“ konstatovalo Rádio Dechovka na svém profilu na Facebooku. Na místě zbraslavského vysílače má vyrůst zcela nové a ve středoevropském regionu největší datové centrum určené především globálním klientům.

Střední vlny nekončí Rádio Dechovka expanduje

Zbraslavský AM vysílač bude dalším z řady středovlnných rozhlasových vysílačů, které CRA postupně vypínají a demontují. Již na sklonku roku 2021 ukončil Český rozhlas středovlnné vysílání na všech vysílačích v České republice i na jediném dlouhovlnném vysílači v Topolné u Otrokovic. Tam již byly odstřeleny i vysílací věže. Stejného osudu se obávali fanoušci středovlnného vysílače Liblice ve středních Čechách u Českého Brodu. CRA však nakonec pro tento vysílač, který ztichl na sklonku roku 2021, získaly klienta a zachovají ho. Podobným způsobem bude zachován i středovlnný vysílač v Českých Budějovicích, který momentálně šíří experimentální digitální vysílání ve standardu DRM.

Bourání Liblic není na pořadu dne Zaznělo na Innovation Day 2023

Televizníweb.cz připravuje reportáž z návštěvy AM vysílače Praha – Zbraslav