Nominanta hnutí ANO, který dělal poradce jeho prvnímu místopředsedovi Karlu Havlíčkovi a během loňské prezidentské volby se hlásil k marketingovému týmu předsedy ANO a neúspěšného kandidáta na hlavu státu Andreje Babiše, odvolali poslanci vládní koalice.

Pro Köpplovo odvolání zvedlo ruku 81 zákonodárců ze 157 přítomných. Pro přijetí návrhu Pirátské strany by stačilo 79 hlasů. Köpplův odchod podpořili poslanci ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN, proti bylo hnutí ANO a SPD. Důvodem odvolání radního byla přímá práce pro konkrétní politiky i hnutí ANO, což zpochybnilo jeho nestrannost coby člena regulačního orgánu pro rozhlasové a televizní vysílání. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) totiž posuzuje mj. vyváženost politického zpravodajství v rádiích a televizích. Köppl v minulosti působil jako generální ředitel vydavatelství Empresa Media (Týden, Sedmička, Instinkt, Interview, apod.) či šéfredaktor oborových časopisů Strategie a Marketing a Media.

Člen RRTV pracuje pro Babiše Porušení zákona projedná sněmovna

RRTV má 13 členů, které nominují politické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně a volí je právě dolní komora Parlamentu ČR. Poměrně často v ní zasedají bývalí politici, dosud nikdy se ale nestalo, aby radní zároveň pracoval na smlouvu pro některou z parlamentních stran nebo její představitele. Sám Daniel Köppl při předchozích opakovaných pokusech vládní koalice o jeho odvolání z RRTV uváděl, že se v případě svého odvolání obrátí na soud. Nejde o první případ, kdy je Köpplovo jméno skloňováno v souvislosti s nepříliš férovým chováním. V době, kdy odešel z časopisu Strategie, aby u konkurenčního vydavatelství založil stejně zaměřený titul Marketing a Media, ho někteří bývalí kolegové obviňovali z využití databáze předplatitelů Strategie pro propagaci nového časopisu.

RRTV dává ruce pryč od Daniela Köppla Stížnosti předává Poslanecké sněmovně