Nikoli z pozice favorita, ale až jako třetí v pořadí z pěti finalistů postoupil po dnešní prvním kole volby nového generálního ředitele České televize současný šéf ČT Petr Dvořák. Z 15 členů Rady ČT pro něj hlasovalo 12 radních, zatímco jeho protikandidáti Martin Konrád a Jan Souček získali 14 hlasů.

Do finále se po opakované volbě dostali ještě dva z původně osmi kandidátů, kteří splnili podmínky účasti ve výběrovém řízení: Jan Štern, který získal v opakované volbě devět hlasů, a Pavel Hřídel rovněž s devíti hlasy. V prvním kole hlasování ovšem tito dva kandidáti neprošli, protože Jan Štern získal čtyři hlasy a Pavel Hřídel pět hlasů. Finále volby ředitele ČT se tentokrát obejde bez Jiřího Františka Potužníka a přes první vyřazovací kolo neprošli ani Ondřej Vrbík a Ondřej Cón. Letos to je poprvé, co se volby generálního ředitele ČT účastní Petr Dvořák a do finále nepostoupil s největším počtem hlasů (kandiduje již potřetí).

Při minulé volbě v roce 2017 o funkci šéfa ČT usilovalo 12 kandidátů, z nichž Rada ČT vybrala pět semifinalistů: Petra Dvořáka (15 hlasů), Martina Konráda (11 hlasů), Karla Nováka (11 hlasů – jde o současného předsedu Rady ČT), Petra Vinkláře (9 hlasů) a Jiřího Františka Potužníka (8 hlasů). Do finále se probojovali Petr Dvořák (14 hlasů) a Martin Konrád (6 hlasů) a nakonec všech 15 radních hlasovalo pro Petra Dvořáka, zatímco bývalý generální ředitel televize Prima Martin Konrád nezískal ve finále volby ani jeden hlas. Letos postupuje do finále společně s ředitelem brněnského studia ČT Janem Součkem s největším počtem hlasů (14).

Petr Dvořák chce potřetí šéfovat ČT Hlasovat o něm budou i lidé, které vyprovodil z ČT

Zvýšení počtu radních ČT této volbě nepomůže

V roce 2011, kdy se Petr Dvořák ucházel o ředitelskou funkci v ČT poprvé, postoupil mezi pětici semifinalistů s 12 hlasy, zatímco postupující protikandidáti získali po osmi hlasech (Hynek Chudárek, Radomír Šimek), a v druhém kole první volby pak 11 hlasů Jan Svoboda a 10 hlasů Roman Bradáč (současný místopředseda Rady ČT). Do finále pak radní poslali Petra Dvořáka (13 hlasů) a Hynka Chudárka (7 hlasů). V něm pak Dvořák zvítězil nad Chudárkem poměrem 12 : 3 hlasům. Letos to na tak výhodnou pozici Petra Dvořáka nevypadá, i složení Rady ČT není současnému řediteli tolik nakloněno. Obhajujícímu řediteli ani nepomůže změna zákona ČT, která rozšiřuje počet členů Rady ČT ze současných 15 na 18.

Vládní návrh zákona sice prošel Poslaneckou sněmovnou, ministr kultury Martin Baxa (ODS) ale dohodl s opozičním hnutím ANO kompromis, že nová pravidla začnou platit až od 1. října letošního roku. K volbě generálního ředitele přitom má dojít již 7. června. Čistě teoreticky Rada ČT nikoho zvolit nemusí, protože pro úspěšnou volbu je ve finále potřeba minimálně 10 hlasů z 15 radních, ale že by se volba protáhla nebo opakovala až do října, je velmi nepravděpodobné.

Kdo je kdo ve volbě šéfa ČT? Známí i neznámí kandidáti

Úvodní foto: Česká televize