Poplatek za sdílení uživatelského účtu mimo domácnost a rodinné příslušníky zavedla na českém trhu globální streamovací služba Netflix. Od tohoto týdne si účtuje za každou osobu, která sdílí účet s jejím zákazníkem, 79 korun měsíčně.

Sdílet účet Netflixu s dalšími lidmi ale nemůže každý. Tuto možnost služba nedává předplatitelům základní nabídky Basic, která umožňuje sledovat Netflix pouze na jednom zařízení a obsah přehrává v HD rozlišení. Předplatitelé služby Standard, kteří mohou souběžně využívat Netflix na dvou zařízeních, mohou sdílet účet pouze s jednou osobou mimo domácnost. A předplatitelé verze Premium s obsahem v rozlišení Ultra HD a možností sledovat Netflix současně na čtyřech zařízeních, mohou přidat dvě další osoby, s nimiž budou sdílet svůj účet. Netflix označuje diváky, kteří sdílí účet od skutečného zákazníka, za „členy navíc“.

Jak Netflix zatrhne sdílení hesel? Klíčovou roli sehraje primární IP adresa

„Členové navíc mají svoje vlastní účty a hesla, ale za jejich členství platí osoby, které je do Netflixu pozvaly. Počet vašich míst pro členy navíc určuje typ vašeho předplatného,“ vysvětluje Netflix v přehledu předplatného. Pokud je domácí účet, který „člen navíc“ sdílí, zrušen, automaticky se ruší i přístup pro „člena navíc“. Poplatek za sdílení uživatelského účtu Netflix zavádí nejen v České republice, ale i na americkém trhu a v další asi stovce zemí. Od loňského roku tuto možnost testoval v několika latinskoamerických státech, kde tato možnost funguje od začátku letošního roku. Na americkém trhu pak Netflix ke konci loňského roku zavedl i levnější tarify s reklamou, které se postupně objeví i na dalších trzích.

Třetina Čechů sdílí hesla k Netflixu a spol. Nejčastěji se tak děje v rámci rodiny