Předprodukční kousek vrcholové řady LCD se chlubí nejen povětšinou luxusní výbavou a plošným podsvícením Mini LED, ale také úspornější energetickou třídou. Za nás jsou bombou reproduktory po stranách panelu a také navrhovaná cena v kombinaci s výkonem.

 

AKTUALIZOVÁNO, 26.8. 2023: televizor má nyní i 85placovou verzi. Hisense 85UXKQ s 216 cm byl uveden i na český trh a přijde na 99.990 Kč.

AKTUALIZOVÁNO, 30. 5. 2023: televizor má Wi-Fi 6e a celkový výkon zesilovače 82 wattů má být rozložen následovně: 2x 15 W (levé a pravé repro) + 2x 8 W (levé a pravé repro pro prostor) + 2x 8 W (vzhůru vyzařující repro) + 20 W jdoucích na subwoofer na zadní straně.

 

Výrobce má na svých stránkách uvedeno 59.990 Kč, takže na jednu stranu jsme skoro na vrcholu produkce TV jako takové, nicméně u značky Hisense jsme na skutečném vrcholu. Nic vyššího nenabízí a i letos tak má dělat televizory tak říkajíc „pro lidi“. Experimenty typu 8K, apod. ponechává jiným a zaměřuje se na hlavní prodejní proud.

To nekritizujeme, jen konstatujeme.

Teď k televizoru. Základem je obrazovka LCD typu QLED (u Hisense se říká ULED) s plošným podsvícením typu Mini LED (1.456 nezávislých zón), 120Hz (144 Hz při VRR) plus rychlý a velmi kvalitní firemní operační systém v nejnovější verzi Vidaa U7. Nabízené úhlopříčky jsou (budou) dvě: zapůjčených 165 cm (65″), ve skutečnosti o něco málo méně – viz tabulka s parametry, a 216 cm (85″).

Zajímavé v souvislosti se zmiňovanou „povětšinou luxusní výbavou“ je to, že stále jde o osmibitové barvy a že bývá uveděna pouze Wi-Fi 5. Nicméně máme přes místní zastoupení potvrzenu přítomnost Wi-Fi 6e. Na vrcholové úrovni jsou také systémy pro přehrávání obsahu s HDR a mj. tu najdete Dolby Vision IQ. Špičková je pak audio výbava s Dolby Atmos a DTS:X, nám se přehrál i testovací soubor s DTS-HD Master Audio. Celkový výkon zesilovače je 82 wattů, druh audio systému oznámen nebyl, nicméně rozložení výkonu má být následující: 2x 15 W + 2x 8 W + 20 W (nejspíše subwoofer) + 2x 8 W (zřejmě vrchní repro).

Reproduktory jsou u televizoru místěny nahoře a po stranách, subwoofer je na zadní straně a má jít o modul složený z jednoho aktivního a jednoho pasivního reproduktoru. Celkově vzato to tak vypadá na 4.1.2…

A ještě jedna věc: plošné podsvícení s počtem zón 5.000+ se má týkat pouze větší úhlopříčky.

Ladění na pozadí, excelentní třídění kanálů

Středový podstavec má dvě části: kovový základ a plastovou stojinu se dvěma kovovými výztužemi. Obrazovka se do smontovaného celku nezasouvá, jak je docela často u Hisense zvykem, a tak je nejlepší otočit obrazovku vzhůru nohama a spojený podstavec přisadit a přišroubovat.

Samotné zprovoznění televizoru bylo rychlé (v porovnání s většinou „smart“ konkurence nepochybně), přeskočit můžete i přihlášení ke knihovně aplikací. Televizor byl navíc na skvělý směrovač (router) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test), připojen kabelem, Wi-Fi jsme ale také následně vyzkoušeli. Hisense se vás navíc správně zeptá, zda chcete povolit síťový pohotovostní režim WoL či nikoli. Pokud ho povolíte, spotřeba vám velmi výrazně vzroste (v tabulce je udaná bez něj), možnosti u WoL vidíte ve fotogalerii níže.

Ovládání obdobné, lehce odlišná domovská obrazovka

Menu nastavení, tedy základní ovládání televizoru, je stále stejné, což znamená kolování pouze na základní nulté úrovni (kontextové menu), snadné vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, klasické menu nastavení s dobře čitelným popisem ano/ne, atd., atd.

Originální dálkový ovladač k dispozici nebyl, takže ten přejděme (televizor byl řízen ovladačem od televizoru autora, Hisense 55U7HQ).

Domovská stránka je ve stylu té loňské (možná lehce upravena) a pokud jsme doufali, že se něco zásadněji změní, resp. vylepší, nevypadá to. V praxi to znamená možnost přesouvat ikony, pruhů se nezbavíte a ten úvodní je skoro nekonečně dlouhý, pamatuje si pozici, takže mačkat šipky nebo je rovnou držet.

Škoda, že Hisense nedal uživatelům možnost větší úpravy domovské obrazovky. Takto jde o klasicky fádní věcičku ve stylu Samsungu, Netflixu, apod.

Rychlé EPG, funkční lokální aplikace

Programová nabídka je přehledná s klasickým náhledovým okénkem a můžete se po ní volně pohybovat. Přechod na další den je snadný a pohodlně proveditelný přes barevná tlačítka.

EPG jako takové nabíhá velmi rychle, skoro okamžitě, zvuk se na stanici nikdy nepřerušoval, a to ani při odchodu. Na pořad si můžete zadat upozornění, televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil a tohle je asi jediná námitka k jinak vynikající práci.

HbbTV jsme u ČT prověřili na hokeji a vše se zdálo být v pořádku, včetně navázání při změně kvality. Pracovala i Nova a částečně byla zkoušena i Prima.

Z lokálních aplikací Hisense nabízí docela slušný výběr, ze zahraničních a u nás hojně používaných tu nenajdete zejména HBO Max, které se nyní kvůli vnitřnímu přerodu HBO neřeší. Někomu by mohlo chybět O2 TV, které ovšem moc velký zájem o aplikace nemá a sází především na vlastní boxy, a není tu také Skylink Live TV.

Takže co tu, u poslední verze firemního o. s., vlastně máme za aplikace?

Zatím to vypadá na to samé co ve verzi 2022. Tedy lokálně vzato Lepší.TV, Seznam, SledovaniTV a Voyo (vše jelo bez problémů), dále obvyklé Youtube, které také pracovalo a dokonce ani nemělo snahu si přepínat pohotovostní režim na aktivní síťový (WoL), a je tu ještě Disney+ a samozřejmě Amazon Prime Video a Netflix. Přístup máme k Disney+ a bylo vidět, že jde opět o starší verzi aplikace, kterou vidíme i na současných televizorech značky z roku 2022. Ta se vyznačuje tím, že se nepáruje se spuštěnou aplikací v mobilu automaticky, ale přístup je nutné buď manuálně vypsat nebo využít počítače a zadat zobrazený kód. Zkusili jsme to druhé a bylo to funkční stejně, jako samotná streamovací služba. I když na odkazu níže není u Hisense Disney+ ještě uvedeno, můžeme potvrdit že v praxi tu je.

Které IPTV a VOD přehraje váš televizor? Velký přehled aplikací pro Smart TV 2023

Zrcadlení obrazovky z mobilu jsme vyzkoušeli s telefony Samsung S20 FE (Android 12) a TCL Plex s Androidem verze 10 a v obou případech nebyla žádná potíž. Na tlačítku vstupů a výstupů stačilo spustit volbu „Sdílení obrazovky“ a bylo. Samsung S20 zrcadlil svou obrazovku s trochu větším ořezem, TCL Plex plně. Výtečná byla kvalita přenášeného obrazu, která se blížila kvalitě originálu.

Bluetooth Audio Hisense podporuje z obou stran a výstup z TV jsme ověřili s výborným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test). Problémy nebyly ani s opačným směrem, tedy s výstupem z mobilů Samsung S20 a TCL Plex směrem na televizor. Bluetooth bohužel chyběl v seznamu vstupů a výstupů, takže bylo třeba jít do menu nastavení a části Síť. Konkrétní položka, kterou je třeba odklepnout je „TV Bluetooth reproduktor“, což je trochu nepřesné. A protože Hisense 65UXKQ má hodně kvalitní audio systém, byla opravdu radost některé skladby ve formátech FLAC a FLAC HD poslouchat. Navíc tu máte volbu pro vypnutí obrazovky, takže hrajete s výrazně sníženou spotřebou energie (možná až dvě třetiny).

Později jsme po aktualizaci operačního systému na poslední verzi zjistili, že tzv. Sdílení hudby už mezi vstupy a výstupy je, takže nemusíte sáhodlouze pátrat v menu nastavení. Škoda, že Hisense v předlouhé nabídce vstupů a výstupů nedovoluje kolovat.

Správce souborů pro přehrávání multimédií dovoluje dva náhledy – ten který vidíte na snímku a výpis v podobě seznamu. Tohle vám nenabídne skoro nikdo a hodí se to nejen u seriálů. Foto: autor

Multimédia ve dvou náhledech, výborné HDR

Jak vypadá Správce souborů v multimédiích vidíte na snímku výše. Pozoruhodné jsou zejména dva náhledy z nichž textový je pochopitelně přehlednější. Tedy pokud nepoužíváte extra krátké názvy.

Multimédia jde přehrávat buď na jeden zátah nebo jako pouze foto, pouze hudba a pouze video. Ze serveru nepracovaly externí titulky u videa, interní už ano, při přehrávání z USB jelo vše, a to včetně výběru znakové sady či velikosti, což je v případě USB obvyklé a v případě serveru vynikající.

Přehrál se například DivX 5, MKV (L4.0 a L 4.1) a také AVC/HD, Xvid už nikoli. Fotografie televizor zvládal nejen v JPG, ale také v GIF či BMP a muziku dokonce i ve FLAC a FLAC HD, a to i ze serveru.

Podání HDR10 bylo velmi dobré až výborné, orientace v detailech vysoká, a to i na zatmaveném pozadí. Ukázky máme k dispozici i v Dolby Vision a HLG, takže byly ověřeny i tyto systémy HDR. Televizor vždy příjemně oznamoval, uvedením označení, že přehrává obsah s HDR.

Jaký je? Už teď je jasné, že…

Jak bylo řečeno, jde o předprodukční kousek, takže žádné hodnocení, resp. klasický test. Problémů nicméně bylo naprosté minimum a už úvodní ladění tuneru na pozadí (to zvládal do této doby prakticky pouze Samsung) a následné naprosto excelentní třídění kanálů (lepší než Samsung) vás nutně musí navnadit. A co teprve vynikající zrcadlení obrazovky z mobilu a obousměrné Bluetooth Audio, kterým se Hisense taktéž řadí na naprostou špičku. Právě tohle totiž najdete jen u pár značek.

Ale ještě k problémům: jak bylo řečeno byly většinou jen drobné. Třeba při odpojení od internetu televizor vypsal, že externí médium nebylo nalezeno, jisté námitky lze mít i k podstavci, ale celkově vzato nešlo o nic zásadního i když se panel trochu na podstavci klepal. Ale to nekritizujeme a počkáme si na finální verzi.

A větší problém? Televizoru ze začátku velmi špatně fungoval síťový modul a připojení k internetu, resp. na domácí síť jednou pracovalo, jindy nikoli. Po pozdější aktualizaci na poslední verzi firmwaru jsme to už nepozorovali.

Na televizoru byla hned po zapojení do 230 V spuštěna jakási firemní ukázka působící dosti impozantním dojmem. Sáhli jsme ale pochopitelně raději po oficiálních ukázkách DTS, Dolby Atmos, konkurenčních značek, či filmových studií (HDR). I na těch se televizor ukázal jako obrazově a zvukově skoro dokonalý, takže to vypadá na hodně vysoký poměr cena/výkon!

U Hisense 65UXKQ s úhlopříčkou 165 cm je momentálně na firemních stránkách uvedena cena 59.990 Kč, což se nyní zdá být jednoduše skvělé! I když u výrobků jiných značek v této ceně nemusí být znát příliš velké rozdíly oproti běžným přijímačů za nějakých 30, 40.000, tady to doslova udeřilo do očí i uší.

Nevíme (doufejme, že… „ještě nevíme“) jaký je použit audio systém a zejména jak jsou udělány boční reprosoustavy, resp. co přesně je tam využito, ale návrh je určitě pozoruhodný a celkově vzato to vypadá na zatraceně skvělý televizor! Počkejme si ale na prodejní verzí a rádi se k ní vrátíme.

Hodnocení – nehodnoceno (předprodukce)

  • PRO: –
  • PROTI: –