Hodně levná novinka za doprodejovou cenu 4.499 Kč patří k loňské kolekci. Je určena pro ty, kteří chtějí malý „chytrý“ televizor třeba do dětského pokoje nebo pracovny.

Na test máme, ve spolupráci s místním zastoupením, ještě domluveny přijímače Strong SRT40FD5553 a SRT55UD7553, což jsou novinky pro rok 2023 stejně, jako Strong SRT 24HE4023. Ten ale navíc, vedle 230 V, zvládá i napájení 12V, takže je určen třeba do lodi nebo karavanu.

Nyní testovaný Strong SRT 32HD5553 pracuje s Android TV 11, příjmem hybridního televizního vysílání HbbTV ve vrcholovém standardu 2.0 a najdete tu také, i přes malou velikost, přehrávání obsahu s HDR10.

Televizory Strong 2023/24 Sázka na Android TV, někdy i Dolby Atmos

Potěší plné pohledové úhly (178°), dvojice HDMI (na webu byla uvedena trojice) a audio-video výstup typu jack na sluchátka. Naopak počítejte s tím, že Wi-Fi 4 pracuje pouze na 2,4 GHz, vcelku nedůležité je pak – při dané úhlopříčce 81 cm – rozlišení pouze HD Ready, tedy v tomto případě 1366 x 768 bodů. V této souvislosti asi také nepřekvapí, že je televizor zařazen do základní energetické třídy G, nicméně to, že je spotřeba stejná u obsahu s HDR i bez něj, rozhodně za pozornost stojí!

Známá instalace

Instalace o. s. Android TV (plus fungující aplikace) byla na Televizním webu popsána už mnohokrát (podívejte se například na test televizoru Strong SRT 43UD7553), takže tady uděláme malý experiment zaměřený na ty, kteří se jí nechtějí příliš zabývat a tudíž rezignují na tržiště aplikací, přihlašováním k němu, atd. Prostě chtějí televizor využívat tak, jak dorazí, protože typicky nemají k dispozici žádné placené aplikace. Ostatně v souvislosti s přechodem od Android TV ke Google TV bude zajímavé i ověřit, zda televizor vůbec takto funguje, protože o modelech s Google TV to vždy neplatí; více nedávný test TCL 65C835. Zkrátka jak nejste přihlášeni, jste zcela bez televizoru!

Dotaz při instalaci na spotřebu energie v klidovém režimu. Zapnutí nějaké jiné volby vede k výrazně zvýšené spotřebě, což například v posledním bodě představuje asi čtyřnásobný nárůst v pohotovosti. Foto: autor

Takže pojďme na to, ale ještě před tím se podívejme na pár drobností:

  • Párování u hlavního ovladače není třeba, pracuje pouze přes infra, přístup k hlasovému asistentu nemá; můžete ale sáhnout po kompaktním ovladači, který ho nabízí (nezkoušeno).
  • Přihlašování ke Google Store/Play můžete v klidu přeskočit, televizor normálně naladíte i bez něj a bude funkční. Dokonce ho i aktualizujete.
  • Po naladění se objevila domácí obrazovka Android TV, vstup do živého vysílání byl na třetí ikoně, takže pořád v rámci současné „normy“.
  • Třídění naladěných stanic (ty pozemní se ukládají od čísla 800) dává několik možností z nichž asi nejčastější bude prosté přesunutí kanálu na jinou pozici. I když jich šlo vybrat více, přesun fungoval pouze při výběru jednoho kanálu. Stanici také můžete snadno vymazat, což se dnes hodí i u DVB-T2.

Po instalaci nabídnutá aktualizace zahrnovala stažení zhruba giga bajtu dat, což je v současnosti obvyklé. Zajímavé bylo, že se skutečně stáhla a televizor nabídl restartování a její zavedení. Přihlášení ke Googlu tedy nebylo zapotřebí ani v tomto případě.

Televizor nabídne tlačítko pro vstup do nastavení Googlu, ale někdy zamíří do vodorovného menu výrobce. Chová se tak spíše kontextově. Foto: autor

Dva dálkové ovladače, obvyklá nastavení plus jedno vlastní

Nastavení je obvyklé, tj. svislé menu bez kolování v pravé části obrazovky. A někdy také hodně dlouhé a zcela nelogicky postavené nabídky. Zkrátka běžný systém Android TV u kterého někdy dosti dlouho trvá, než se dostanete k obvyklým volbám televizoru. Naštěstí za některých situací tlačítko ozubeného kolečka kupodivu nevyvolávalo nastavení Googlu, nýbrž firemní nastavení v podobě vodorovného menu na spodní části obrazovky. Zde najdete, vedle vstupu do všech nastavení, tj. do Googlu, také úpravu obrazu a zvuku, na prvním místě jsou ovšem nepochopitelně vstupy/výstupy.

Celkově vzato se tlačítko ozubeného kolečka spíše než jako menu nastavení chová jako menu kontextové. Vstup do běžného nastavení, které by za všech okolností nabízelo to samé, což by za nás bylo správnější, tu není.

V ceně dostanete dva dálkové ovladače, pro každého jiný, resp. pro každý styl práce jiný. Jejich fotky najdete ve fotogalerii, takže velkého popisu netřeba. Mínusem je nepochybně absence namapování vstupu do živého TV vysílání na tlačítko televizorku na dálkovém ovladači, které má sloužit právě k tomu. K našemu překvapení ale na něm bylo EPG, jehož vyhrazené tlačítko na ovladačích chybí.

Mezi dalšími kolem kurzorového kříže vidíme už zmiňované nastavení, Back/Zpět, Exit a domovské tlačítko Home pro vstup do celkové nabídky televizoru. Vodorovné lišty a ikony je možné editovat, tedy mazat a přesouvat, resp. většinu z nich. Například ikonu pro vyvolání živého vysílání, což je zde skoro jediná cesta jak se do něj dostat, je možné přesunout na první pozici, ikonu Netflixu (1. pozice) lze také zcela vymazat. À propos sousloví „jediná cesta“ až tak neplatí. Druhou je totiž jít přes podivné tlačítko pro vstupy a výstupy, ale nečekejte obvyklou, dobře známou ikonu. Možná kvůli tomu je toto tlačítko nezvykle umístěno mezi hlasitost a postupné přepínání kanálů. A když jsme u toho, výhrady by někdo mohl mít k barevným tlačítkům, která jsou přesunuta zcela na spodní okraj hlavního ovladače (o něm je stále řeč).

Jednoduché, nicméně funkční EPG s obrazem a zvukem (tedy pokud zapomeneme na velmi malé znaky). Ten se kupodivu při vstup a odchodu nepřerušoval. Foto: autor

Základní EPG, HbbTV někdy trochu pomalejší

Jak bylo řečeno, klasické tlačítko vyvolání EPG/Guide chybí, ale funkci najde hned u kurzorového kříže na „televizorku“, což je pochopitelně zvláštní. Po programové nabídce se nemůžete volně pohybovat, přejetí na novou stanici způsobí zároveň změnu v tuneru. Podrobnější popisku vidíte nad výpisem pořadů, upozornit na některý z nich ale nejde.

Tato funkce tu zcela chybí.

HbbTV bylo spuštěno hned po instalaci a také se, například na kanálech České televize, i nabídlo. Včetně aktuálního modrého tlačítka pro vstup do hokejové části. Příjemné bylo, že se u HbbTV ČT příliš nenačekáte, jakmile ale přepnete na Novu, hned prodlevu pocítíte. Třeba při prostém spuštění základní aplikace.

Jinak bylo vše v pořádku, tj. navázání u ČT po změně kvality a přechod do pořadu na Nově po vnitřní reklamě.

A ještě drobnost – v jedné diskusi jsme narazili na to, že televizor nemá teletext. Omyl! Můžeme potvrdit, že to není pravdivá informace o čemž ostatně svědčí i příslušná tlačítka na hlavním DO, což můžete vidět ve fotogalerie v úvodu článku..

Které IPTV a VOD přehraje váš televizor? Velký přehled aplikací pro Smart TV 2023

V základu nemáte žádnou domácí či dobře lokalizovanou aplikaci, Youtube ale pochopitelně nechybí a bylo i funkční. To, co z českého prostředí vyžadujete, si zkrátka musíte zajistit sami, oficiální seznam najdete na odkazu výše, podrobnější údaje pak v našich testech přijímačů s Android TV.

Zrcadlení obrazovky z mobilu obstarává pouze Google Chromecast se všemi výhodami i nevýhodami, což zejména znamená mít po ruce kompatibilní aplikaci. My jsme vyzkoušeli zejména zrcadlení přes aplikaci Prima+, resp. protože tu obecné zrcadlení není, odeslání konkrétního pořadu na kompatibilní televizor v tomto případě na tento Strong.

Výstup na reprosystém s Bluetooth jsme vyzkoušeli se Sencor Sirius SSS 6400N (test zde) a pracoval zcela bez problémů, včetně jeho párování s přijímačem. Tady stačí jít do menu Googlu a odklepnout párování na nalezeném zařízení, které pochopitelně musí být v příslušném režimu.

Přes tlačítko Info se na třetí stlačení dostanete až sem…

Jaký je? Jednoduchý, ale v pohodě funkční

Příjemných je zde několik věcí. Televizor je pochopitelně pomalejší, ale není to nic extrémního nebo něco, co by soudný našinec za tuto cenu a s tímto o. s. neočekával. EPG nabíhá rozumně svižně a bez zvukového výpadku (překvapivě!), pokud televizor vypnete v TV tuneru, po zapnutí je schopen se do něj vrátit a výhodou je samozřejmě i to, že Strong je vůbec schopen pracovat bez přihlášení ke Google Store/Play. Tedy dnes je to výhodou! Ještě před nedávnem to totiž bylo nepředstavitelné. Ale to bylo i to, že televizor po instalaci neskončí v živém vysílání…

Nezmínili jsme multimédia, ale ty nemá smysl u Android TV řešit, protože snad vždy něco k přehrání najdete; s výjimkou externích titulků ze serveru. Co se týče obsahu s HDR vyzkoušen nebyl. Interní přehrávač nezvládl ani jeden z oficiálních testovacích souborů.

Televizor Strong SRT 32HD5553 obrazem i zvukem odpovídá základní třídě, což v této kategorii není nic, co bychom měli vytýkat a co by překvapilo. Systém Android TV je certifikovaný Googlem, takže typicky aplikační kompatibilita by měla být v pořádku, ostatně vyzkoušeli jsme ji, u spolupracujících aplikací plus Youtube, už mnohokrát. Tady asi obavu mít nemusíte. Zaručit se ovšem nelze za problematickou O2 TV, která někdy chodí a jindy nikoli i když – oficiálně vzato – by měla být pro televizory a multimediální přehrávače s o. s. Android TV k dispozici. Tady je to na vás a rozumném nákupu někde, kde přístroj můžete vrátit. Ostatní aplikace se nejspíše budou chovat stejně, jako třeba u televizoru Strong SRT 43UD7553 taktéž z roku 2022.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, stabilní chod, dva dálkové ovladače v ceně, Android TV a nikoli Google TV (!), příjem TV a HbbTV fungují i bez jakéhokoli přihlášení, svižné EPG, byť…
  • PROTI: …bez upozornění na pořad, někomu může vadit „pouze“ HD Ready (je zbytečné nad tím tady uvažovat)