Novinka z modelové kolekce 2023/24 pracuje s Android TV (všichni dotčení masoví výrobci jsou už prakticky jen na Google TV), má kovové nožičky a dva ovladače v ceně. Je určena nenáročným zákazníkům, což se projevuje na obrazu i výbavě.

Novinka z řady D755 je, resp. zanedlouho přijde na náš trh ve třech úhlopříčkách: 109 cm (test už je zde), dále 127cm (Strong SRT50UD7553 – 8.999 Kč) a 140 cm v podobě právě zkoušeného Strong SRT55UD7553 (9.899 Kč). Jak vidíte, televizor je velmi levný (nejbližší 2023 zatím od asi 12.000 Kč), ale už pracuje s HbbTV nejnovější verze 2.0 („červené tlačítko“) a kupodivu tu najdete i základní HDR10 pro přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem; tohle by někteří z nás možná ani nečekali (autor je příjemně překvapen). Na druhou stranu počítejte pouze s Wi-Fi 4 na frekvenci 2,4 GHz a díky tomu je zřejmé, že do zarušeného prostředí činžovních a panelákových instalací to asi nebude to pravé; raději TV připojte kabelem nebo přes nějaký meshový systém Wi-Fi, jako třeba ten, který má doma autor.

Televizor využívá Android TV 11 a úhlopříčku 140 cm (55″) doprovází rozlišení Ultra HD (4K), pohledové úhly jsou maximální a vůbec parametry obrazovky jsou docela slušné. Audio systém původně oznámený jako „až Dolby Atmos“, je v skutečnosti Dolby Audio, resp. Dolby Digital Plus a dává výkon 2x 10 wattů.

Žádné překvapení ale ani zde! Spíše očekávaná změna.

Funguje i bez přihlášení, klasicky matoucí třídění kanálů

Sestavení televizoru je jednoduché. Kovové nožičky, orientace je naznačena, potřebují dva šrouby, takže to zabere jen chvíli. Podobně rychleji by to šlo i při zprovozňování Strongu, kdyby se u Googlu trochu přemýšlelo. I když například vyberete češtinu, Česko si musíte najít sami, apod. Nicméně dobrou zprávou pro případné uživatele je to, že se nemusíte zabývat připojením ke knihovně aplikací Googlu. Televizor se naladí i tak (nově jsou s tím někdy problémy a TV nám zcela přestávají fungovat) a navíc ho můžete běžně používat, a to včetně už do televizoru zavedených aplikací Youtube a Youtube Music.

V klidu a poměrně rychle (berte to s přimhouřením obou očí) si tak zprovozníte přijímač a napojení na tržiště aplikací se můžete věnovat později, až budete mít čas. Čas si budete muset najít ostatně i k vyladění TV, protože základní obrazová nastavení nejsou právě povedená. Připojení k aplikační knihovně zase oceníte u přehrávání multimédií.

Třídění kanálů je u Android TV, potažmo Google TV, často matoucí. V tomto případě lehce vymažete i více kanálů ze seznamu, což se dnes hodí i na DVB-T2, ale volba pro jejich přesunutí je ve skutečnosti jakousi podivnou záměnou. Rozumějte – někdy se skutečně dvě vybrané stanice prohodily, jindy se pouze jedna z nich přesunula na pozici blíže té druhé. Nejlepší tak bylo, „přesouvat/posouvat“ hezky pomalu po jednom kanálu a mít trpělivost. Bohužel od Googlu čekat nějaké vylepšení v tomto případě nelze a bylo by to spíše překvapením.

V ceně dostanete dvě dálky, což je vynikající. Jedna pracuje i přes Bluetooth (ta kompaktní a co do tlačítek jednodušší), druhá pouze přes infra. Zkrátka – je to na vás! Foto: autor

Ovládání vlastní i od Googlu, seznam stanic na OK/Enter

Jak vidíte na snímku výše, v ceně dostanete dva dálkové ovladače i když u nás využijete spíše ten klasický. Nepáruje se, protože nejede přes Bluetooth (dozvíte se to při pozorném čtení obrazovky) a nabízí plnou výbavu, včetně barevných tlačítek. Nepříjemné je u něj umístění Exit, které by zasloužilo prohodit s „domečkem“ vyvolávajícím domovskou nabídku. Jak také vidíte z fotografie, důraz je na ovladačích kladen na placené aplikace, které vytlačily jiná, pro řadu z nás potřebnější tlačítka.

Seznam naladěných stanic vyvoláte OK/Enter, seznam aplikací, které máte k dispozici přes domeček (domovská nabídka), nebo rovnou přes speciální tlačítko umístěné mezi hlasitostí a postupnou volbou kanálů. Dále můžete aplikaci najít na jednom ze čtyř tlačítek přímé volby (tohle bývají tzv. placené pozice) a kupodivu jsou i v Home na ikoně AI Pont.

Pod tlačítkem seznamu instalovaných aplikací na „dospělém“ ovladač pak ještě vidíte jakousi podivnost označující vstupy/výstupy, které jsou u Android TV hodně protěžované. Ztlumení hlasitosti pak najdete zcela vpravo nahoře a kdo ho nekompromisně vyžaduje, měl by si fotografii DO dobře prohlédnout.

Firemní menu ve spodní části obrazovky. Kolovat se v něm nedá, na jeho konci naleznete přístup do všech nastavení (menu Googlu). Foto: autor

Plnohodnotný dálkový ovladač má celkově vzato slušné uspořádání, je vidět, že barevná tlačítka byla potlačena a odsunuta na okraj. Na první pohled tu také nevidíte EPG/Guide, ale je tu. Najdete ho na tlačítku televizorku, které by ovšem správně mělo vyvolávat vstup do živého TV vysílání. U Strongu nikoli a tenhle šlendrián vidíme stále častěji.

Menu nastavení je tu jednak od Googlu vyvolatelné tradičně přes domovskou nabídku (opět podivně seřazené a bez kolování), a jednak vlastní od výrobce TV, resp. platformy. Je umístěno hned u OK a ozubené kolečko v tuneru vyvolá výše viditelnou vodorovnou nabídku s rychlejším přístupem zejména k obrazovým a zvukovým úpravám. Třeba v EPG se pak chová kontextově a ukáže pouze obraz a zvuk.

Jak také vidíte z připojeného snímku, v menu Strongu je poměrně dobře přístupné Napájení přes které vypnete obraz a ponecháte pouze zvuk. Bohužel na prvním místě menu je nesmyslná volba vstupů a výstupů, která má samostatné tlačítko vysloveně po ruce a tohle na promyšlenost a ergonomii příliš neukazuje. Jsme ale u velmi levného stroje, takže pochopitelně odpuštěno.

Velmi jednoduché EPG má obraz na pozadí, zvuk pracuje a dokonce se ani nepřerušoval. Foto: autor

Základní EPG, HbbTV 2.0 bez problémů

Programová nabídka je velmi prostá, přechod na nový kanál zapříčiní přechod i v tuneru. K pořadu sice můžete vyvolat podrobnější popisku a listovat v ní, upozornit na něj už ale nelze.

Přechod na další den je velmi snadný a zajistíte ho přes barevná tlačítka, která jsou ovšem na dálkovém ovladači hůře dostupná (zcela na spodu). Asi největší výhodou EPG je však to, že nabíhá velmi rychle a že se zvuk při vstupu a odchodu nepřerušoval, což vadí spoustě majitelů TV. Tohle navíc v praxi zvládá málokdo!

„Červené tlačítko“ nemusíte nijak povolovat a bylo k dispozici hned po instalaci televizoru. Na kanálech ČT i Novy pracovalo bez viditelných potíží, pouze základní aplikace Novy nabíhala znatelně pomaleji. Není to nic, co bychom u takto levného stroje nečekali a i když nižší rychlost vidíte tu a tam i jinde, rozhodně to nebylo nic, čím byste se měli zabývat. V tomto ohledu televizor spíše příjemně překvapil.

Aplikací je v základu minimum. To, co vidíte, je většinou doinstalované (od ikony TV Manager níže). Do APP vstoupíte buď z domovské nabídky, nebo tlačítkem z dálkového ovladače a jde to i z TV tuneru (na snímku). Je tu ale i možnost něco málo vyvolat přes ikonu AI Pont, ale kdo ví, co to vlastně je. Foto: autor

Spousta aplikací a vysoká kompatibilita, zrcadlení pouze přes Chromecast

Aplikace musíte skoro všechny dohrát, v základu dostanete zejména obligátní Youtube a Youtube Music (více na snímku výše) a také jednoduchý multimediální přehrávač a třeba i naopak šikovný prográmek TV Manager pro čistění vnitřního prostoru. To samozřejmě není nic proti ničemu, instalace aplikací jde naštěstí svižně a nemusíte tedy, jako u některých přijímačů a multimediálních přehrávačů (MMC), čekat na dohrání a instalaci jedné aplikace a pak teprve jít na další. Dokonce si můžete udělat „instalaci do zásoby“ a pak sledovat živé televizní vysílání.

Pokud chcete vědět, jaké vlastně aplikace IPTV a VoD máte i pro tento televizor s Android TV k dispozici, podívejte se na odkaz níže…

A konkrétní video služby?

V případě Disney+ šlo evidentně o novou aplikaci, takže ji stačilo pustit v TV a v mobilu a pak na něm odklepnout povolení k párování. Jednoduché to budete mít i u Voya u kterého stačí v mobilu cvaknout krátký kód a také u Skylink Live TV, resp. prima+, které to mají uděláno ještě trochu jinak, ale také dosti pohodlně (kód QR jednoduše sejmete přímo v dané aplikaci v mobilu).

Které IPTV a VOD přehraje váš televizor? Velký přehled aplikací pro Smart TV 2023

U dalších placených aplikací budete mít zprovoznění horší, resp. časově náročnější, protože musíte zapisovat jméno a heslo nebo řešit nějaký zpravidla málo funkční proces přes jakousi webovou stránku. Jde třeba o Lepší.TV (fungovala, potíže jen s ukončením, což je u Android TV obvyklé), SkyShowtime či HBO Max.

Ještě jinak to má uděláno SledovaniTV, ale ani s poslední inovací se jí to zcela nepodařilo. Nejpohodlnější je tak zde starý způsob přes zadání zobrazeného párovacího kódu v prohlížeči v počítači. Novinka spočívající ve vyfocení kódu QR (musíte to mít ve foťáku povolené) funkční nebyla a měla hned několik úskalí. To poslední spočívalo v tom, že i když jsme byly v aplikaci v mobilu ke SledovaniTV přihlášení, adresa z kódu QR po nás chtěla přihlášení nové. Streamovací služba by se měla poučit třeba u primy+ nebo Disney+. Aplikace však byla po úvodních peripetiích plně funkční. Nebo tak alespoň při krátkém testu působila.

Vyzkoušeli jsme rovněž bezplatné iVysílání České televize a Seznam, který je rovněž zdarma. Opět krátké zkoušení a opět v podstatě nic. U ČT jen v jednu chvíli nešel vypnout režim kvality Auto, ale to nemusí mít souvislost.

Zmínit je v tomto okamžiku ještě zapotřebí Primu+, která pravidelně vypadávala, resp. se odmítala spustit po pause v pořadu a naběhnutí šetřiče obrazovky Android TV. Na šetřič si dejte pozor i jinde, protože ho Android TV má hodně nespolehlivý a problémový, takže to ani nemusí být aplikací. Například pokud jsme spustili EPG nebo přednastavené obrazové režimy, visela nabídka na obrazovce klidně patnáct minut bez toho, aniž by se šetřič aktivoval.

Zrcadlení obrazovky z mobilu je tu pouze přes Google Chromecast, což znamená najít kompatibilní aplikaci. Vyzkoušeli jsme dva telefony s různými verzemi o. s. Samsung S20 FE 5G (Android 12) a TCL Plex s Android 10. Sony Xperia XZ (F8331) s Android 6.0 jsme už byli nuceni vyřadit, velmi nízká verze o. s. už způsobovala velmi častou nekompatibilitu, což je ovšem také zpráva.

A jak dopadl Samsung a TCL, resp. aplikace Canal+ a další? Výborně a zrcadlení jelo bezproblémově a ve slušné kvalitě. Samsung někdy jen obraz trochu ořezal, ale tohle není televizorem, nýbrž tím, jak to má v poslední době uděláno. Na samotném telefonu pak záleží zda dovolí svou obrazovku při zrcadlení vypnout, či nikoli.

Bluetooth je tu pouze jednosměrné, tj. z televizoru na externí audio zařízení. Tady jsme, jako obvykle sáhli po výtečném odolném reproduktoru Sencor Sirius SSS 6400N (test) a opět bez problémů uspěli. Svižné bylo i párování s televizorem, audio výstup je směrován pouze na jedno zařízení, což je dnes nejčastější.

Multimédia nemá u Android TV smysl zkoušet, dohratelných aplikací je tu více než dost. Vyzkoušeli jsme i HDR10, ale ještě před tím narazili na potíž s flash pamětí. Po zasunutí Kingston DataTraveler Max pro USB (NTFS, test) se ukázalo hlášení, že je flash paměť poškozena. Kontrola v počítači s Windows 10 nic neodhalila, jinde paměť také pracovala, například v referenčním televizoru Hisense 55U7HQ.

Využita tedy byla skvělá „eko“ flash Goodram Eco Friendly 32 GB USB 3.0 (FAT32, test), aby se následně ukázalo, že problém byl v souborovém systému NTFS a zkoušeny nakonec byly celkem tři flash paměti různých kapacit. Nicméně Strong nepodporoval ani exFAT, takže na velké soubory tu můžete zapomenout. A formátovat pouze na FAT32!

A obsah s HDR10 přes Goodram Eco Friendly? Takový, jaký bychom asi očekávali. Efekt, například detail na zatmavené scéně, byl sice slušně viditelný, nikoli ovšem tak výrazně, jak bychom si ho představovali. Vnímání obsahu s HDR je sice individuální, ale…

Na druhou stranu je pravdou, že Strong obsah podával podobně jako drtivá většina televizorů, které nám prošli rukama bez ohledu na cenu.

Přehrávaní HDR10 televizor nijak neoznamuje, přednastavené obrazové režimy se ovšem v tomto okamžiku kompletně předělali na verze typu „Standardní (HDR10)“.

Info na třetí zmáčknutí tlačítka ukáže toto. Jak vidíte, mohl by tu být o něco „tučnější“ font. Foto: autor

Jaký je? Levný, někdy ale překvapí

Předně tím, že televizor není tak pomalý, jak bychom čekali i když někdy to pochopitelně bylo znát (spuštění aplikace, zobrazení seznamu kanálů…). U EPG to však vidět nebylo, což je zajímavé.

Za nás je zásadním problémem přijímače špatné základní nastavení obrazových režimů, zejména v módu Standardní a Úspora energie; mimochodem režimů je sedm! Jelikož většina majitelů si přijímač obrazově nikdy neseřídí, a tady jsou možnosti bohaté, budou mít obraz spíše vyšisovaný a přepálený a také příliš jasný. Například „Standardní“ má v základu nastaveno podsvícení na 100 %, což je poněkud obskurní. Pokud i do takovéhoto režimu pustíte špičkovou ukázku uvidíte, že se trochu srovná, ale na běžném vysílání, aplikacích IPTV/VoD nás to vysloveně udeřilo do očí. A vidět to bylo i u HD kanálů České televize, na Primě či Nově, které v pozemním příjmu šíří pouze SD.

Tady se nedá dělat nic jiného, než si k televizoru sednout, vyvolat obrazová nastavení a vyhrát si. Zkrátka pár desítek minut televizoru věnovat u dobrého vína, piva z malého pivovaru (max. Bernard… : ) či nějaké slušné whisky. Neříkáme, že se stane zázrak, ale obraz nejspíše lepší bude (u nás byl).

I tohle je daň za významně levnější přijímač s o. s. Android TV.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, vysoká aplikační kompatibilita, pro někoho i to, že v ceně jsou dvě DO, vlastní menu Strongu (použité platformy), výborné kovové nožky podstavce s kvalitní gumou (včetně zpracování), EPG bez přerušení zvuku, ale…
  • PROTI: …jen základní (mj. bez upozornění na pořad), naprosto nutná úprava obrazu (některé režimy špatně nastavené), obvyklé problémy se šetřičem obrazovky Googlu a tříděním kanálů, neumí ani NTFS ani exFAT