České Radiokomunikacím a společnosti Progress Digital roste v éteru další konkurent v oblasti multiregionálního terestrického televizního vysílání. Společnost Fiera touch má oprávnění vysílat již z 16 lokalit.

Do sedmi krajů se již rozšířila původně vysočinská Regionální síť 11, mateřský multiplex regionální televize i-Vysočina.cz, jež je spojená se stejnojmenným internetovým portálem. Provozovatel sítě, společnost Fiera touch, už před časem zahájila expanzi televizních vysílačů do dalších regionů a její sesterská firma pHmedia Czech Republic na přelomu roku oznámila záměr spustit první „vodárenskou“ televizní stanici na českém trhu, iVodárenství TV. Začátkem letošního dubna pak její další sesterská společnost Regio content požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o udělení licence pro další televizní stanici TV R, která se má zaměřit na regionální zpravodajství a publicistiku. To vše s jasným přesahem i mimo region Vysočiny.

Ačkoli vodárenská televize iVodárenství TV dosud neoznámila start, byť ho plánovala nejpozději na Světový den vody 22. března, operátor Regionální sítě 11 ji už uvádí v pravidelné informaci o využití datového toku kmitočtového spektra pro Český telekomunikační úřad (ČTÚ) jako spuštěnou. „V současné době jsou v Regionální síti 11 šířeny tři televizní kanály: TV i-Vysočina.cz, TV KLADNo.1, TV iVodárenství a stávající využití datového toku je 20 MB. V následujícím roce dojde k navýšení s ohledem na plánovanou distribuci dalších kanálů,“ uvádí v dokumentu Pavel Hájek, jednatel Fiera touch a zároveň majitel portálů a televizí i-Vysočina.cz a iVodárenství.cz.

Teoretické pokrytí Regionální sítě 11 po spuštění všech vysílačů, bez nejnověji přiděleného kmitočtu pro Tábor (Zdroj: ČTÚ)

Malý operátor drží krok s většími hráči

Třetí zmíněnou televizní stanici, KLADNo.1 TV, provozuje pelhřimovská společnost This work vlastněná Naďou Valentovou. V Regionální síti 11 vysílá výhradně z kladenského vysílače. Síť však má aktuálně zprovozněných 10 vysílačů a k dalším šesti už má individuální oprávnění pro využívání kmitočtů. Nejčerstvější povolení od ČTÚ se týká Tábora a jde již o druhou lokalitu v Jihočeském kraji po Českých Budějovicích. Operátor má také kmitočty pro televizní vysílání v Plzni, Teplicích, Zlíně a Praze. Nedávno zprovoznil vysílač ve středočeském Berouně. Celkem osm vysílačů provozuje na Vysočině: v Jihlavě, Třebíči, Žďáru nad Sázavou, Novém Městě na Moravě, Humpolci, Havlíčkově Brodu, Pelhřimově a Velkém Meziříčí.

Počtem přidělených kmitočtů už Regionální síť 11 předstihla dříve velmi populární Regionální síť 7, již provozuje společnost Progress Digital, sesterská společnost Digital Broadcasting, která před druhou televizní digitalizací šířila v terestrice vybrané programy České televize v HD rozlišení (po přechodu na nový standard DVB-T2 přešla ČT u všech svých programů ve vlastním veřejnoprávním multiplexu na Full HD rozlišení). Regionální síť 7 momentálně disponuje 14 individuálními oprávněními pro využívání kmitočtů a šíří jediný program Televize přes anténu, který si provozuje sám operátor jako promo kanál o výhodách pozemního příjmu televizního vysílání ve standardu DVB-T2. I se systémovou rezervou tento program zabere datový tok 2,3 Mbit/s, zatímco volná kapacita sítě je už přes rok 15,8 Mbit/s.

Vodárenská TV míří do DVB-T Patří majiteli regionální i-Vysočina TV

Snaha nahradit Regionálnítelevizi.cz?

Regionální síť 11 se tak počtem vysílacích lokalit blíží spíše Regionální síti 8, kterou provozují České Radiokomunikace a jež z celkem 18 vysílačů šíří programy hudebních kanálů Óčko Expres a Óčko Black a také křesťanské televize Noe+, což je druhý program dosavadní TV Noe. Regionální síť 8 se soustředí především na pokrytí krajských měst a má výhodu v sesterské Regionální síti 12, která pokrývá Prahu ze žižkovského vysílače a šíří stejné programy jako Regionální síť 8. Oba multiplexy tak fungují jako de facto jedna síť, i když mají odlišné provozovatele (CRA a Czech Digital Group, což je ale společnost stoprocentně vlastněná CRA, která kdysi jako samostatná pod původními majiteli provozovala celoplošný multiplex 3 ve standardu DVB-T).

Čeho se můžeme dočkat od Regionální sítě 11? Po spuštění všech přidělených lokalit to bude zajímavá alternativa pro menší tematické televizní stanice. Do jisté míry může konkurovat regionalizovatelnému celoplošnému multiplexu 24, v němž původně vysílala i-Vysočina.cz. Kombinací Regionální sítě 11 s Regionální sítí 7 nebo 8 si ale mohou menší televizní hráči sáhnout na téměř celoplošné pokrytí (minimálně tedy s dosahem do téměř všech velkých měst v České republice). Zajímavá může být i strategie s novým programem TV R, o jehož licenci majitel Regionální sítě 11 požádal krátce poté, co nový většinový vlastník Regionálnítelevize.cz, vydavatelství A11, tuto zavedenou stanici zaměřenou na regionální zpravodajství přejmenovat na A11 a vytvořil z ní plnoformátový kanál. Že by snaha obsadit nově vzniklou díru na trhu? Nechme se překvapit.

Plzeň se dočká osmého TV multiplexu Regionální síť 11 bude vysílat ze Sytné

Úvodní foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz