Až v srpnu vyhlásí Český telekomunikační úřad (ČTÚ) výběrové řízení na provozovatele dvou celoplošných a 27 regionálních sítí pro zemské digitální rozhlasové vysílání ve standardu DAB+. Zájemci se budou moci hlásit od září a samotná aukce kmitočtů začne v říjnu.

Harmonogram soutěže zveřejnil ČTÚ po středečním workshopu s provozovateli rozhlasových vysílačů a zástupci provozovatelů rozhlasového vysílání, na kterém vypořádal připomínky k návrhu podmínek výběrového řízení zveřejněnému letos v dubnu. O termínech informovala mluvčí ČTÚ Tereza Meravá, kterou citoval zpravodajský server Novinky.cz. Vyvolávací ceny pro jednotlivé dražené sítě DAB+ zůstávají na úrovni, jak je navrhl ČTÚ. V každém multiplexu může podle telekomunikačního úřadu vysílat až 16 rozhlasových stanic. Zájem o účast v tendru předběžně vyjádřilo pět společností, které již DAB+ sítě provozují nebo se k tomu v nejbližší době chystají.

ČTÚ svolává další workshop k DAB+ 28. června vypořádá připomínky k aukci

Mezi zájemci jsou České Radiokomunikace, které provozují vlastní síť CRA DAB+ v Praze, Ostravě a Plzni a technicky zajišťují provoz dosud jediné celoplošné digitální rozhlasové sítě ČRo DAB+ pro Český rozhlas. Zájem projevila také společnost Teleko digital, která šíří DAB+ hned v několika regionech České republiky, dále RTI cz, která digitální rozhlasové vysílání šíří v Praze, západních a jižních Čechách, společnost Joe Media, která pokrývá signálem DAB+ Prahu a část středních Čech a společnost Progress Digital, která nedávno získala oprávnění šířit DAB+ v Brně a na Vysočině.

V rámci veřejné konzultace ČTÚ na návrh Českých Radiokomunikací zvýšil kauci pro účast v první vlně aukce z původních 130 tisíc korun na 500 tisíc korun. Pro druhou fázi aukce bude poplatek 130 tisíc korun a pro třetí 75 tisíc korun. Na návrh RTI cz pak telekomunikační úřad zjemnil požadavek na rychlost výstavby regionálních sítí DAB+. Do čtyř let tak operátoři nebudou muset pokrýt signálem 80 procent území, pro které získají kmitočtové příděly, ale 70 procent. RTI cz požadovalo snížení na 60 procent.

Nové podmínky aukce kmitočtů pro DAB+ ČTÚ vyhlásil opakovanou konzultaci

Štítky