I tento měsíc přinášíme žebříček deseti nejoblíbenějších snímků (filmy plus tzv. televizní pořady, tedy seriály, zábavné pořady a další), který je vytvářen podle zájmu českých uživatelů mezinárodní programové služby JustWatch, ale nezahrnuje české streamovací služby jako je Voyo nebo iVysílání ČT.

Z čela filmového žebříčku vypadl snímek „Avatar: The Way of Water“, který ale klesl jen na druhé místo. Výsledek navíc může být zkreslen, protože byl zřejmě k dispozici jen na Apple iTunes a Google Play a teprve 7. 6. 2023 přichází do videotéky klasického typu v tomto případě na Disney+. První pozici zaujal „Air: Zrození legendy“, třetí je pak „Ant-Man a Wasp: Quantumania“.

Akční komedie natočená podle japonské knihy Maria Beetle od Kōtarō Isaka, Bullet Train, se propadla na sedmé a sci-fi komedie „Všechno, všude, najednou“ na čtvrté místo. Z žebříčku vypadlo například novinkové americko-britské drama Tetris.

Co frčí na JustWatch? Zejména The Last of Us a komedie Všechno, všude, najednou

U televizních pořadů, obecně vzato, je oproti minulosti skoro všechno jinak. Zmizel parádní Mandalorian, komedie Beef u nás překládaná jako „Ve při“ a mj. také první řada katastrofického The Last of Us.

V TOP 10 zůstalo drama Boj o moc, které se stále drží na druhém místě, na třetím je „Cesta ven“, což je americký hororový seriál z roku 2022. Má jít o jakousi tvrdší variaci na seriál „Pod kopulí“, který byl vytvořen podle předlohy Stephena Kinga. Na vrcholu se ocitla katastrofická novinka z „toxické budoucnosti“ jménem Silo.

JustWatch je mezinárodní průvodce světem streamování a služba si klade za cíl pomoci svým uživatelům najít pořady právě pro ně. Součástí měření je asi dvacítka nejrůznějších placených video služeb typu VoD, dále služby volně dostupné a také některé IPTV (internetové televize, resp. kombinované s videotékami). Z českých jde zřejmě jen o O2 TV.

JustWatch podle vlastních údajů využívá více než 20 milionům uživatelů měsíčně v 95zemích světa. V České republice pak má, podle prohlášení pro digirevue.cz, 80.000 až 100.000 uživatelů měsíčně.