K historické dohodě o neexkluzivním prodeji obsahu od streamovací služby HBO Max konkurenčnímu Netflixu se schyluje ve Spojených státech. Ve hře je zatím seriál Nesvá (Insecure), který HBO Max nasadil v pěti řadách v letech 2016 až 2021.

Za seriálem Nesvá stojí Issa Rae, která je jeho tvůrkyní, scénáristkou i hlavní protagonistkou.
Hlavními hrdinkami jsou nejlepší kamarádky Issa (Rae) a Molly (Yvonne Orjiová), které se snaží prorážet úskalími profesního i osobního života v Los Angeles, kde coby dvě černošské ženy popírající veškeré stereotypy musejí čelit nejrůznějším výzvám. Dohoda o prodeji seriálu ještě nebyla definitivně uzavřena, informoval server Deadline, který o jednání HBO Max s Netflixem napsal jako první. Bylo by to vůbec poprvé, co by HBO Max prodal nějaký svůj obsah Netflixu, i když v minulosti už konkurenčním streamovacím službám v USA nějaký obsah dodával. Například v roce 2014 šlo o seriály Sopranovi, Deadwood, Six Feed Under a The Wire pro Amazon Prime Video.

HBO Max překvapivě prodává obsah konkurenci Sky Showtime a Warner Bros. Discovery oznámily významnou akvizici

HBO už rozprodalo evropské seriály konkurenci

Dobře známá je spolupráce HBO Max se službami SkyShowtime a Canal+ v Evropě. Například SkyShowtime nakoupil od HBO Max premiérové seriály, které se měly původně objevit na HBO Max, ale premiérově je nyní jako svůj Original uvádí právě SkyShowtime. Minulý týden se takto na SkyShowtime objevil polský seriál Warszawianka, premiéru na této službě bude mít i původní česko-slovenský seriál HBO Vítěz či švédsko-finský seriál ID. Dohoda z letošního ledna se týká exkluzivních práv pro 21 pořadů pro celý evropský trh, včetně 168 dílů originálních seriálů HBO. Spolupráce s Netflixem na americkém trhu má být neexkluzivní a má se týkat výhradně USA. To znamená, že seriál Nesvá bude moci zůstat i po zveřejnění na Netflixu i na službě MAX, což bude nástupce HBO Max. Mimo USA zůstává tento seriál výhradně v knihovně HBO Max.

Manažeři HBO Max byli původně proti jakékoli dohodě s Netflixem, nakonec ale zvítězila ekonomická úvaha nad držením exkluzivity obsahu, konstatuje server Broadbandtvnews.com. V Evropě souvisel prodej exkluzivních práv k již hotovým seriálům se stažením veškeré vlastní produkce HBO z regionu střední a východní Evropy. Jde o přímý důsledek fúze majitele HBO, společnosti Warner Bros, se společností Discovery. Generální ředitel spojené korporace David Zaslav vyjádřil ochotu vzdát se určité exkluzivity obsahu, pokud to zvýší výnosy HBO Max. Služba poté krátce po premiéře stáhla z nabídky fantasy drama Michaela Crichtona Westworld, aby se mohlo exkluzivně objevit na konkurenčních službách Roku a Tubi.

Proč ČT prodává pořady na Voyo? Důsledek nezvýšení poplatku, tvrdí televize

Stejně postupuje i Česká televize a její iVysílání.cz

Podobně jako HBO postupuje na českém trhu veřejnoprávní streamovací služba iVysílání.cz. Ta také nejprve jednala s Netflixem odprodeji některých práv a dokonce o koprodukční spolupráci, kdy by Netflix vstoupil již do výroby některých titulů. Nakonec ale Netflix nebyl schopen předložit žádnou konkrétní nabídku a Česká televize jako provozovatel iVysílání.cz oslovila se stejnou nabídkou nejsilnější domácí placenou streamovací službu Voyo. Konkrétní dohoda ještě nebyla uzavřena, ale informace o jednání pronikly na veřejnost a výrazně zkomplikovaly život generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi. Chystaná spolupráce ČT s Novou na připravovaných titulech, k nimž by poté Voyo získalo exkluzivní práva pro placené streamování, výrazně zasáhla do konkurzu na generálního ředitele ČT, v němž Dvořák nakonec svoji funkci neobhájil a porazil ho Jan Souček, ředitel brněnského studia ČT.

Mimo tuto koprodukční spolupráci ČT běžně prodává svoje seriály placeným streamovacím službám jako je Netflix, prima+ či Voyo. Na Voyo se dokonce před časem objevila samostatná rubrika „Znáte z České televize“, v níž se neexkluzivně objevují nejpopulárnější seriály a minisérie ČT. Stejné tituly jsou ale zároveň zdarma k přehrání na iVysílání.cz. To u titulů, které ČT prodává Netflixu, není možné tyt samé seriály po dobu platnosti licence pro Netflix přehrát zdarma na iVysílání.cz. Kavčí hory tyto spolupráce odůvodňují snahou hledat další zdroje financí v době, kdy politici nechtějí zvýšit televizní poplatek, jehož výše se neměnila od roku 2008.

Úvodní foto: HBO Max