Čtvrtou fázi Marvel ukončil již v listopadu minulého roku druhým filmem o Black Pantherovi, Black Panther: Wakanda Forever. Zatímco filmově je pátá fáze již v plném proudu (vidět jsme již mohli Ant-Man and the Wasp: Quantumania a Guardians of the Galaxy Vol. 3), seriály na sebe zatím nechávaly čekat. Po poslední nepříliš oblíbené televizní sérii, kterou byla She-Hulk, se ostatně není čemu divit. Fanoušci měli možnost si od přehršel pořadů oddychnout a zavzpomínat na ty dobré, jako byla WandaVision nebo Loki. A nejen na ty v páté fázi navážeme. Na co se tedy diváci můžou těšit?

Secret Invasion / Tajná invaze

Již 21. 6. otevře pátou seriálovou fázi Secret Invasion v hlavní roli se Samuelem L. Jacksonem. Tato šesti epizodová minisérie se zaměřují na bývalého ředitele organizace S.H.I.E.L.D., Nicka Furyho. Ten se vrací ze své dlouhé mise ve vesmírů s cílem zabránit invazi Skrullů, kteří ohrožují osud našeho světa. Společně se svými spojenci Marií Hillovou (hraje Cobie Smulders), G’iah (Emilia Clarke), Talosem (Ben Mendelsohn) a Everettem K. Rossem (Martion Freeman) se vrhají vstříc nebezpečí, aby zabránili naprosté zkáze. Vzhledem k hvězdnému obsazení a skvělému traileru můžeme jen doufat, že tento projekt Marvelu bude úctyhodným otevřením další seriálové fáze.

Loki / 2. série

Oblíbený seriál, jehož první série si vysloužila 80 % na ČSFD, se dočká druhé série. Navážeme tedy na události první řady, kde se nám dostává pohled na variantu Lokiho z roku 2012, který je po krádeži Tesseractu a teleportování se přiveden do TVA (Time Variance Authority). Tedy organizace, která existuje mimo prostor a čas, aby hlídala a udržovala tok času. Zde má Loki na výběr. Buďto se smíří se svou vlastní smrtí v průběhu Infinity War a tato jeho časový varianta bude vymazána z existence, nebo pomůže TVA odhalit a odvrátit ještě větší hrozbu. Nic ale samozřejmě není tak, jak se zdá, a tak první série končí naprostým chaosem. Jak se z něj Loki dostane zjistíme již 6. října tohoto roku.

Echo

V tomto roce se dočkáme také spin-offu seriálu Hawkey. Děj se zaměřuje na jednu z hlavních postav Mayu Lopez, která se po bitvě s Hawkeyem vrací do svého rodného města. Zde se konečně musí vyrovnat se svou minulostí a ztrátou svého otce. Pravděpodobně šestidílná série, která bude o tom, jak se Maya pokouší znovu se spojit se svou rodinou a komunitou, dorazí na Disney+ 29. listopadu.

Ironheart

Tím jsme pro tento rok skončili, Marvel má nicméně připravených ještě několik seriálů i na příští rok. Jedním z nich je Ironheart v čele s Dominique Thorne, která si zopakuje roli Riri Williams / Ironheart. Dominique jsme mohli vidět již v listopadu minulého roku ve snímku Black Panther: Wakanda Forever, kde si zahrála brilantní studentku MIT, která vytvořila high-tech metalový oblek podobný tomu od Iron Mana. Na příběh o budoucí člence Young Avengers si budeme muset počkat do příštího roku (přesný termín není znám).

Agatha: Coven of Chaos

Také s hlavní postavou tohoto seriálu jsme se již setkali. Agatha byla hlavní zápornou postavou ve WandaVision, prvním seriálu čtvrté fáze. Jedná se o velmi mocnou čarodějku, která byla podobně jako ostatní postavy obyvatelkou Westview. Seriál nepochybně odhalí, jak se Agatha dostane z mocného kouzla, ve kterém je teď uvězněná, a diváci se tak budou moci těšit na její honbu za mocí. Vzhledem k názvu se na obrazovkách v příštím roce pravděpodobně představí také velké množství dalších čarodějek z Marvel Comics.

Daredevil: Born Again

V připravovaném seriálu si zopakují své hlavní role herci z původního seriálu Daredevil (2015-2018). Naplno tak opět ožijí postavy, jako je Matt Murdock/Daredevil (hraje Charlie Cox), Punisher (Jon Bernthal) nebo Wilson Fisk/Kingpin (Vincent D’Onofrio). Ačkoliv jsme dotyčné za ty roky mohli vidět v mnoha crossoverech, je zřejmé, že jejich příběh není zdaleka u konce a zaslouží si vlastní pokračování. Na to, jak Daredevil neustále padá k zemi vinou Fiskových silných pěstí se podíváme již na jaře příštího roku.

Pátá fáze bude tak v seriálech rozvíjet především osudy vedlejších postav, které byly už nějakým způsobem představeny v dřívějších snímcích. S frekvencí přibližně tři seriály za rok se tak máme stále na co těšit. Zároveň snad bude s tímto množstvím zajištěna také dostatečná kvalita pořadů. Nezbývá než si vše ověřit na vlastní oči, až seriály vyjdou.