Oproti před nedávnem testovanému Strong SRT 55UD7553 ve 4K jsme tady u podstatně menší úhlopříčky 102 cm, nižší ceny 5.799 Kč a hlavně výrazně nižšího rozlišení (Full HD). To ovšem nebrání tomu, aby tu nebylo alespoň základní HDR10. Zabudované Wi-Fi 4 je pak pouze na 2,4 GHz, což sem ale sedí podstatně více, než k modelu s Ultra HD, kde je také.

Levný přijímač s Android TV 11 je pochopitelně plně plastový, zpracování, včetně dvou nožiček, však bylo velmi dobré a za pozornost stojí i výrazné gumy na spodní straně, takže obavy o nábytek mít opravdu nemusíte.

Řada D555 momentálně představuje, vedle této úhlopříčky, i velikost 32″, tedy 81 cm. K dispozici je HbbTV 2.0, což představuje velkou naději na zvládnutí budoucích aplikací, a je tu také velmi slušná výbava v podobě trojice (!) HDMI a dvojice USB. Napájecí šňůra je napevno, rozhraní jsou rozdělena na levý bok a ta jdoucí směrem dolů. Televizor je bez tlačítka úplného vypnutí, které se nehodí Googlu do krámu, protože by nepracovalo probouzení s režimy po síti, tzv. WoL – Wake on the LAN.

Tolik úvodem a pojďme na to. Tam kde jsou věci společné, se budeme odkazovat na test vyššího modelu Strong SRT 55UD7553, který má – jak to tak vypadá – obdobný i když zjevně ne zcela stejný základ.

Televizor Strong SRT 55UD7553 Základní výbava, vysoká kompatibilita, nízká cena

Instalace taková i maková, zmatené třídění kanálů

Spojení LCD obrazovky a nožiček zajišťují vruty, pravá a levá strana jsou kupodivu správně označeny. Zprovoznění už je horší a výběr češtiny ponechá zemi na Albánii, špatná je také interpretace Googlu na dotaz „Vybraná umístění: Česká republika“ a vaše odpověď může znít: „Ano“ nebo „Zadní“.

V tomto okamžiku by našinec řekl, že se to firma po všech těch letech konečně mohla naučit… Faktem ale zůstává, že lokalizace Androidu v televizorech a multimediálních přehrávačích není dotažena dodnes a žádný pokrok tu nevidíme.

Označení televizoru bylo, stejně jako u 4K modelu, nastaveno na podivné „AI Pont“ (třeba jde o jméno platformy…) a následovalo asi deset bodů prohlídky „vašeho zařízení“ a milion potvrzování souhlasů ve stylu „nestrkejte kočku do mikrovlnné trouby“.

Na druhou stranu, že by Google konečně poskytl ladění tuneru na pozadí a také nějaké to normální třídění kanálů, toho se zjevně nedočkáme ani letos. Nicméně na závěr instalace je tu jeden velmi správný dotaz týkající se režimu spotřeby energie v pohotovosti. Nastavení se ve většině případů vyplatí mít na „úsporný“, alespoň před tím, než si obrazové a další funkce přizpůsobíte, což je tady nutné.

Celoplastové nožičky a výrazná guma na konci. Foto: autor

I u tohoto televizoru se instalace nechá urychlit vypuštěním tržiště aplikací, což jsme opět ověřili (televizor pracuje i bez něj), a zadáním přístupu někdy později, nebo vůbec ne. I tento Strong je třeba pochválit za možnost provozovat přijímač bez něj, a to včetně aplikací Youtube a Youtube Music.

Bohužel řazení naladěných stanic bylo horší než u rozměrnějšího modelu. Tam se alespoň dalo na jakési přesunutí kanálu částečně spolehnout. Tady si volba dělala pomalu co chtěla.

Opět nešlo o přesunutí, nýbrž o záměnu. Někdy se však zaměnila zcela jiná stanice než ony dvě vybrané. Jinak můžete kanály i vymazat, přeskočit či například přejmenovat.

I tento televizor si po skončení instalace stáhl obří aktualizaci o velikosti asi gigabajt spočívající, podle výpisu na obrazovce, zejména v bezpečnostních záplatách.

Detail obou dálkových ovladačů. Jak vidíte, tlačítka kolem kurzorového kříže nejsou rozložena stejně. Zřejmě se počítá s tím, že se bude využívat jen jeden z nich. Foto: autor

Základní EPG, řada aplikací, funkční HbbTV

Ovládání jakoby z oka vypadlo Strong SRT 55UD7553 (test) se všemi klady i zápory (bez kolování, ergonomicky chybně navržená menu, 2x DO, OK vyvolávající stanice, atd.), takže pojďme rovnou k programové nabídce, která je sice obdobná, ale…

Ani zde se funkce nedočkala odpovídajícího tlačítka, takže se do EPG vstupuje přes „televizorek“, který má ale dělat něco jiného (vyvolat živé TV vysílání).

Programová nabídka je sice bez přerušení zvuku při odchodu a vstupu do EPG, ale pro někoho může být zklamáním, že je pouze základní a nenajdete tu zejména upozornění na pořad. Připravte se rovněž na to, že posun na jiný kanál zároveň znamená automatickou změnu v tuneru. Občas se také stávalo, že se pořady nestáhly na pozadí, ale bylo zapotřebí na kanál (multiplex) vstoupit. To jsme u vyššího modelu nepozorovali.

EPG se ovládá barevnými tlačítky (změna dne je snadná) a vyvoláte přes ně i podrobnější popisek. Na snímku vidíte i filtr pořadů. Foto: autor

HbbTV bylo spuštěno hned po instalaci a na kanálech České televize fungovalo bez potíží, navazovalo po změně obrazové kvality a například pracovala i zvláštně navržená lišta ČT24. Prověřili jsme ho ještě u Českého rozhlasu a u Novy a i když v posledním případě někdy fungovalo pomaleji, použitelné určitě bylo.

Na Primě jsme přes „červené tlačítko“ vyzkoušeli funkci „přehrát od začátku“ týkající se aktuálně vysílaného pořadu. Pracovala, a jak je zvykem u FTV Prima i s úvodní reklamou. Nicméně oproti ČT byla udělána o poznání hůře, protože se po pořadu, který přehráváte se zpožděním, nelze pohybovat. Jediné co v tomto okamžiku šlo, byl skok na živé TV vysílání, což fungovalo.

Domovská nabídka (Home) na tlačítku domečku – základní uspořádání (a aplikace) hned po instalaci přijímače. Foto: autor

Seznam oficiálně udávaných aplikací IPTV/VoD pro televizory roku 2023/24 najdete v samostatném článku. Tady se podíváme na několik vybraných ke kterým máme přístup a také na některé, které jsou zdarma. O dalších využitelných video službách najdete informace například v testu Strong SRT 55UD7553, který taktéž pochází z letošní kolekce (stejná verze o. s.). U tohoto televizoru jsme se však více zaměřili na ty aplikace, kolem kterých jsme se u SRT 55UD7553 jen tak říkajíc mihli.

V tomto konkrétním případě jsme důkladněji vyzkoušeli ČT iVysílání, HBO Max, Seznam a Youtube Music, a také přehrávání multimedií s použitím staženého VLC Playeru a domácího multimediálního serveru Synology DiskStation DS414j. Žádné potíže se neobjevily, nebo byly jen minimální a aplikace pracovaly tak, jak měly. A dokonce byly na Google Store relativně snadno k nalezení.

Youtube a Youtube Music navíc neměly snahu měnit si druh pohotovostního režimu (ten síťový byl při instalaci vypnut), což odhalil následný pohled (pohledy) do menu nastavení a části „Síť a internet“. A když jsme u toho, jsou tu tři režimy: probuzení po Wi-Fi, kabelu a přes Chromecast. Manuálně ovlivníte všechny a je dobré si to z času na čas zkontrolovat.

Pokud tedy nestojíte o výrazně zvýšenou spotřebu.

Co se týče VLC Playeru s klasickou neschopností přehrát ze serveru externí titulky, ten excelentně navazoval na rozkoukaný pořad, a to i po spuštění šetřiče obrazovky Androidu a odchodu z pořadu do správce souborů. Šetřič se zde – kupodivu – choval lépe než u většího modelu. Sice nebyl schopen spustit se třeba v EPG v živém TV vysílání, ale například v domovské obrazovce pracoval, a to včetně okamžiku, kdy jsme zde zobrazili menu nastavení.

Chování šetřiče obrazovky tak bylo, v porovnání s rozměrnějším Strong SRT 55UD7553, o něco lepší, ale doporučujeme občasnou kontrolu, protože se nám na této verzi firmwaru tu a tam vypínal.

Menu výrobce TV s částí v níž vypnete obraz a ponecháte jen zvuk. První jeho položkou jsou bohužel vstupy a výstupy, takže je nabídka zbytečně dále… Foto: autor

Zrcadlení přes Chromecast, jednosměrné Bluetooth

Zrcadlení obrazovky z mobilu není obecné přes Wi-Fi Miracast, nýbrž pouze – s kompatibilní aplikací – přes Google Chromecast, což je obecná politika Googlu. Bylo zkoušeno se dvěma telefony: Samsung S20 FE 5G (Android 12) a pro kontrast také s TCL Plex (Android 10). Přibrán byl tentokráte ještě levný, ale dobrý TCL 30+ (Android 12, test).

Všechny mobily bez problémů a svižně uspěly, Samsung dokonce produkoval neořezaný obraz, kvalita se blížila kvalitě zdroje. Připomínáme jen, že zařízení musíte mít vždy napojené na stejný směrovač Wi-Fi a že jsou často schopna vysílat přes Chromecast na televizor i v okamžiku jejich odstavení, potažmo úplného vypnutí. To jsme tentokráte ověřovali s TCL 30+.

Bluetooth bylo zkoušeno s reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a párování bylo rychlé; stačilo v menu televizoru najít „Dálkové ovládání a příslušenství“. Televizor v tomto okamžiku dovoluje výstup pouze na jedno audio zařízení, takže buď TV nebo externí reprosystém.

Tlačítko Info i zde pracuje ve třech fázích: nejprve ukáže informace v pravém horním rohu, pak zbytek pruhu směrem doleva a na třetí stlačení zbytek. Foto: autor

Jaký je? Pomalejší, ale funkční

Předně je třeba říci, že běh tohoto televizoru je oproti zmiňovanému 4K modelu Strong SRT 55UD7553 znatelně pomalejší a někdy musíte na dokončení operace vyčkat i dvě sekundy, možná nepatrně déle. Na druhou stranu stojí – i když je ve Full HD – polovinu (5.799 Kč) a cena tak podle nás odpovídá výkonu. Tohle je zkrátka něco, čemu se nelze divit stejně, jako jednoduchému, veskrze základnímu obrazu, který si můžete o něco vylepšit díky bohatým možnostem seřízení.

A ještě k rychlosti operací: prodlevu vidíte jak u aplikací, tak například přímo při spouštění nějakého pořadu. Cítit je ale také například při přepínání kanálů, vyvolávání domovské nabídky, přechodu do seznamu všech instalovaných aplikací, atd. Tragické to ale určitě nebylo i když prodlevy jsou, jak bylo naznačeno, někdy jasně viditelné. Zajímavé je v této souvislosti stále velmi vysoká rychlost EPG u něhož se zvuk nepřerušoval ani při odchodu ani při vstupu.

A HDR, které tu je i přes rozlišení Full HD a máme ho potvrzeno z místního zastoupení? To bohužel nejsme schopni ověřit, protože nemáme žádnou oficiální ukázku v tomto rozlišení a za externí zdroje pochopitelně ruku do ohně nedáme.

Televizor Strong SRT 40FD5553 představuje velmi levný „chytrý“ přijímač (další podobný stál v době testu o nějakou třetinu více) a touto optikou je nutné ho poměřovat i když obrazově byl na svou cenu lepší, než bychom čekali a seřízení tu nebylo až tak nutné, jako u vyššího modelu. Podle nás tak novinka za dané peníze nabízí hodně a pokud vám nevadí Android, je to už v současné době, při uvádění na trh, dobrá koupě. Samozřejmě s uvedenými výhradami, které si ale musí každý zvážit sám.

Hodnocení

  • PRO: stabilní Android TV, HDR10, vysoká aplikační kompatibilita, v ceně jsou dvě DO, vlastní menu Strongu (využité platformy), nožky podstavce s kvalitní gumou, EPG bez přerušení zvuku, ale…
  • PROTI: …jen základní (mj. bez upozornění na pořad), problémy s tříděním stanic