V bílé nebo oranžové tu máme nejen přenosný, ale také vysloveně mobilní televizor vybavený dokonce akumulátorem! Takových na této planetě existuje jen pár a samozřejmě máme na mysli ty s příjmovým tunerem, tedy alespoň s DVB-T2. Nedodělky ale přijímač má a někdy až pozoruhodné! Třeba takové přehrávání přes Bluetooth z mobilu a v podstatě absence vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku.

Do karavanu, obytného vozu, ale klidně i do stanu nebo na chatu. Za 12.490 Kč dostanete 81 cm (32″) úhlopříčky se solidní výbavou kořeněnou aplikacemi, včetně lokálních, příjemným Wi-Fi 5 a dokonce i přehráváním obsahu s HDR (co je to).

A na televizor hodně nezvykle – v balení rovněž najdete tašku na přenášení nebo prostě jen uklizení televizoru při přejezdu jinam.

Televizory na 12 voltů? Ano, máme! A hodně nových…

Jak vidíte, jsme u tzv. chytrého televizoru zde postaveného na platformě společnosti Vestel a řekněme si také, že jde skutečně o televizor se vším všudy, tedy například s trojicí televizních tunerů a také s HbbTV. Výrobce k němu – kupodivu – dodává dva dálkové ovladače: jeden v tradiční velikosti, druhý kompaktní a zjednodušený. Vidíte je na snímcích níže, včetně detailů.

TechniVision HD32AO Mobil je vyveden trochu zvláštně bez tradičního podstavce. Takže s ním můžete buď na stěnu, nebo je třeba na zadní stranu přidělat jakousi plastovou nohu, která není naklopitelná a ve spodní části o něco málo rozšíří opěrnou plochu televizoru a udělá ho stabilnějším. Jak to tak vypadá, akumulátor se nachází právě zde a celek skutečně stabilní byl.

Alespoň za klidu…

A ještě jedna důležitá drobnost: Asi jste si všimli ceny. V balení pak nepochybně nepřehlédnete několik podložek, které je třeba nalepit na spodní stranu televizoru, protože jinak je to „tvrdé na tvrdé“. Rozumějte tvrdý plast na zřejmě opět tvrdý podklad na kterém bude přijímač spočívat. Nicméně při zaplacení 12.490 Kč je tento systém trochu zvláštní!

Nijak chytrá instalace

O sestavení TV jsme už hovořili, doplníme jen to, že zdroj je externí s malou tříkolíkovou (notebookovou) šňůrou, kolébkový síťový vypínač najdete pod přípojným místem a tohle je zapotřebí kvitovat, protože ten se tady nepochybně hodí!

Po zapnutí vidíte výběr jazyka následovaný zemí (čeština nevyvolala odpovídající odezvu), následně si mj. dáte dvě kolečka s řadou souhlasů a je tu také připojení k internetu, které bylo standardně vypnuto. Je zajímavé, že po jeho povolení se objevil dotaz „skutečně – bude zvýšená spotřeba?“. Nikomu už ale zjevně nevadí, že síťový pohotovostní režim u kterého samotný výrobce udává čtyřnásobný nárůst spotřeby (v základu asi 0,5 W) byl po instalaci povolen!

Technisat HD32AO s kolébkovým vypínačem a bez instalovaných základových gum. Foto: autor

Při pokusu o připojení k Wi-Fi přes tlačítko WPS bylo vidět, že chybí jasné oznámení, že jste připojeni, výrobce se rovněž – ve výběru tuneru – nevěnuje digitálnímu pozemnímu příjmu, takže ladí i analogový, což pochopitelně trvá podstatně déle (ladění zde bylo skutečně důkladné!).

České reálie tu nejsou příliš zohledněny s jedinou výjimkou – nastaví se čeština v menu.

Třídění kanálů najdete na tlačítku OK/Enter vyvolávajícím seznam naladěných stanic. Ty můžete smazat i přesunout, pouze v druhém případě je nutné pamatovat si číslo pozice na které chcete stanici mít. Klasický přesun šipkovými tlačítky na příslušné místo možný nebyl. Kontrola firmwaru byla provedena a šlo o aktuální verzi, takže tady si nepomůžeme.

Menu nastavení dovoluje kolování, ovládání někdy trochu komplikovala nutnost vyjet do horní části menu pro vodorovný posun na další nabídku. Foto: autor

Slušné ovládání, jen ho dotáhnout

O náročnějším třídění naladěných kanálů a nemožnosti vybrat pro ladění pouze digitální pozemní stanice jsme se už zmínili. Jedním z těch větších problémů, na které je třeba si zvyknout, je to, že ze spuštěné aplikace nemůžete vyvolat domovskou obrazovku dokud ji neukončíte (u všech, které jsme zkoušeli). Pokud se o to pokusíte, je vám trochu zvláštně nabídnuto textové menu s nastavením zejména obrazu a zvuku. Tady je nutno uvést, že systém ovládání nemá žádné kontextové menu a jsou chvíle, kdy citelně chybí. A nemá také tlačítko přímého vyvolání menu nastavení, jako takového. A i to někdy hodně chybí!

Na druhé straně v domovské nabídce jde kolovat stejně, jako v nastavení, tedy skoro vždy, což mnohé potěší. Jen je někdy zapotřebí vyjet zcela nahoru a poprat se s přechodem na další nabídku. Ty jsou umístěny horizontálně, ne vždy se ale na ně dostanete šipkou vlevo/vpravo, resp. Zpět. Tady má platforma ještě nějakou cestu před sebou stejně, jako v celkovém ujednocení ovládacího stylu.

Detail s televizorem skutečně dodávaných dálkových ovladačů. Liší se ten vlevo, a to v části aplikací, tedy nad barevnými tlačítky. Foto: autor

V ceně dostanete jednak plný dálkový ovladač, s možností přidělat víčko baterií pojistným šroubkem (skvěle!), a jednak ovladač kompaktní s omezenými funkcemi zaměřený zejména na aplikace a prosté sledování televizního vysílání (není tu např. tlačítko EPG). Je na vás, který si vyberete, resp. budete používat.

Snímky reálně dodaných ovladačů vidíte v detailu výše, drtivá většina tlačítek sedí s těmi vyobrazenými v původní fotogalerii v úvodu. Změnila se pouze – u plného ovladače – část s aplikacemi, kde namísto dvou původně oznámených řad jsou nyní tři. Vynikající je to, že stále zachovává možnost si jedno tlačítko naprogramovat! Systém sice funguje trochu jinak než je zvykem, ale to nevadí. Dlouhé podržení totiž tlačítko rovnou nastaví, tzn. že záleží na aplikaci, nebo na kanálu, ve kterém se právě nacházíte (obvykle se to dělá jejich výběrem ze seznamu).

Najedete tak například na stanici Nova, déle podržíte tlačítko a objeví se zpráva, že je volba uložena. Totéž platí například i o vybrané aplikaci IPTV/VoD.

Jak vidíte, styl domovské nabídky, nebo chcete-li nabídky na tlačítku domečku, je jiný než je dnes zvykem (na snímku jsou ikony už uzpůsobeny). Pro autora je ale určitě příjemnější než nesmysl à la Netflix a je také přímočařeji ovladatelný. Navíc neztrácíte kontakt s aktuálním pořadem. Foto: autor

Domovskou nabídku platformy Vestel vidíte na snímku a má jiný styl, než jaký je v současnosti v kurzu u většiny masových značek. Nám po chvíli zvyku přišel příjemnější a operativnější, nemluvě o tom, že se v nabídkách dá kolovat jak v horizontálním, tak ve vertikálním směru, což má autor rád. A k tomu všemu stále vidíte aktuální stanici z tuneru s čímž dnes řada jiných výrobců bojuje nebo to opomíjí.

Na první lištu („Moje TV“) si můžete přidat i vaše oblíbené televizní kanály nebo nějakou zkratku k nastavení. Vše se sice umístí na konec vodorovné lišty, ale ikony můžete manuálně přesunout tam, kde je chcete mít, což ostatně platilo i o aplikacích. A tady narazíte na problém typu: „kde je dotyčná volba?“ S platformou Vestel autor nepracuje tak často, aby si to pamatoval, takže hledat a hledat.

Na příslušnou položku jsme narazili v části „TV“, kde je ikona s názvem „Upravit hlavní stránku“. Ta následně jde umístit rovnou do hlavní části, což znamená na „Moje TV“.

Uspořádání nabídek do přijatelnější podoby sice chvíli trvá, ale podle nás se vyplatí, protože televizor stává ovladatelnějším. Nicméně přes zmiňovanou úpravu šla změnit pouze lišta „Moje TV“.

EPG je jednoduché, bez obrazového náhledu i zvuku. Přejetí na nový kanál nezpůsobí odezvu v tuneru. Foto: autor

Základní EPG, většinou pohodlné HbbTV

Programová nabídka je bez obrazu a zvuku, kanálů je v jednom náhledu k dispozici celá řada, což je dáno tím, že se k vybranému pořadu ukazuje jen řádek, dva a další informace vypíšete přes OK/Enter. Pokud chcete přejít na další den, je třeba vystoupat zcela nahoru do vodorovného menu, zpravidla se sem opět dalo dostat přes tlačítko Back/Zpět.

Po EPG se můžete volně pohybovat, přepnutí na vybranou stanici zajistí nabídka na OK/Enter stejně, jako spuštění upozornění na pořad. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil, což je speciálně v tomto případě (vzhledem k jeho určení) značná škoda.

„Červené tlačítko“ HbbTV bylo zkoušeno na kanálech České televize, FTV Prima a Novy jednak náhodně, jednak delším přehráním části pořadu nebo pořadu celého. ČT, včetně změny kvality či posunu po aktuálně vysílaném pořadu, bylo naprosto v pořádku. Prima to poslední nedovoluje (?), nicméně HbbTV jelo, byť jsou funkce v případě přehrávání aktuálního pořadu se zpožděním hodně omezené.

Na Nově se HbbTV chovalo zvláštně. Chvíli běželo, jindy stávkovalo. U pořadů nešel spustit buď náhled nebo nešlo přepnout na celou obrazovku a do toho všeho se pletl marketing Novy. Našinec tak musel bedlivě sledovat, co má mačkat a ještě jsme naráželi na potíže s modrým tlačítkem, jehož aplikace se někdy spouštěla i po zmáčknutí červeného. Tady to nejspíše nebude o televizoru.

Pokud jde o zabudovanou verzi HbbTV, půjde zřejmě o dvojku, což se dnes týká drtivého počtu televizorů. Potvrzeno to ale nemáme a výrobce to neuvádí ani na stránce produktu.

Knihovna aplikací platformy Vestel ve které můžete i vyhledávat. Pohled z Česka ukazuje slušnou nabídku, chybí zejména Disney+, HBO teď řeší jiné věci. Dříve tu byl i Skylink Live TV, nyní ho zřejmě nahrazuje Canal+, což pochopitelně není totéž. Foto: autor

Řada aplikací, včetně domácích

V našem přehledu aplikací pro „chytré“ televizory z kolekcí 2023/24, platformu společnosti Vestel nenajdete, oficiální informace se tehdy nepodařilo získat. Snímky z ní (a informace o provozu) můžete vidět u testu televizoru Finlux 32FFMG5760 taktéž pracujícím s 12V, kde jsou také krátce zmíněny zkušenosti s lokálními či dobře lokalizovanými aplikacemi. A zaměřili jsme se sem i v případě tohoto Technisatu fungujícího na obdobné platformě.

Voyo šlo příjemně rychle spárovat s aplikací v mobilu, kde nabídne i případné vymazání zařízení, to pokud jich máte více, než je povoleno. Za provozu pracovalo bez viditelných potíží, včetně například navázání po skoku vpřed či vzad nebo na předchozí pořady.

K dispozici dále je, vedle obligátního Youtube v několika variantách (i Kids a Music), také nový Canal+ i když s poněkud zvláštní ikonou. U Technisatu rovněž najdete internetovou Lepší.TV, která jela, jak je jejím zvykem, bez potíží, pouze přihlašování přes zápis jména a hesla je už poněkud obstarožní.

Canal+ má naopak přihlašování moderní, takže stačí v aplikaci na mobilu sejmout kód QR a jste automaticky přihlášeni. Následné namátkové projetí plus přehrání jednoho seriálového dílu potíže neodhalilo stejně, jako navázání na přehrávání předchozích pořadů.

Bez potíží fungovalo také Youtube, pokud nepočítáme neustálé otravování s přihlášením. Aplikace dokonce ani neměla snahu přepínat si pohotovostní režim na síťový, o čemž je dobré se občas přesvědčit v menu.

Skylink Live TV, který byl v minulosti k dispozici na Finluxu a dalších zařízeních s platformou Vestelu jsme zde nenašli, a to ani v tržišti aplikací.

Zrcadlení obrazovky z mobilu zajišťuje obecný systém Wi-Fi Miracast a bylo zkoušeno s několika aplikacemi, které Vestelu chybí. Například s HBO Max a Disney+. Využili jsme k tomu jednak nejnovější Samsung Galaxy A54 5G (Android 13) a také výborný a levný TCL 30+ s Androidem 12.

Ten tentokráte pracoval dosti proměnlivě, ale nebylo to o mobilu, nýbrž o aplikacích i když i zde pro TV platilo to, co je řečeno níže. Obrazová kvalita se blížila kvalitě zdroje, avšak obraz nešel roztáhnout na celou obrazovku a z některých aplikací (HBO Max i Disney+) se na televizoru vůbec neukazoval a šel pouze zvuk. Jiné, jako například SkyShowtime, pracovaly bez problémů.

V případě A54 u něhož zrcadlení zajišťuje aplikace Smart View se opět přes všechnu snahu nepodařilo na televizoru docílit plného obrazu i když byla příslušná volba na mobilu (viz fotogalerie) povolena. Obrazová kvalita z HBO Max se nicméně blížila kvalitě zdroje, Disney+ nepracoval, resp. fungoval ale neukazoval se obraz a jel pouze zvuk. Potíž navíc může nastat i s tím, jak má zrcadlení udělán televizor. Jakmile jsme totiž na mobilu dali pauzu, Technisat si spustil odpočet a po třech minutách se od zrcadlení sám odpojil a následně se i vypnul. Takto špatně to má naštěstí udělán málokterý přijímač a pochopitelně by bylo lepší, kdyby si jednoduše spustil šetřič obrazovky. V tomto případě je zapotřebí, třeba i při prostém příchozím telefonátu, znovu navazovat spojení.

Šetřič obrazovky ostatně Technisat moc neřeší a vidět nikde nebyl, a to ani při pause na pořadu. Maximálně se televizor vypínal, což není právě chytré. To se ale týká i problému s vypnutím obrazu a ponecháním pouze zvuku o němž se zmiňujeme dále.

Domovské menu s informací o akumulátoru. Stav jeho vybíjení (nabíjení) se ukazuje průběžně. Foto: autor

U Bluetooth narazíte na zajímavé věci. Bluetooth Audio by tu zřejmě mělo být obousměrné, ale pokud se na televizor napojíte z mobilu (opět jsme využili dvou různých verzí o. s. Android), muzika se z něj začne přehrávat, avšak obraz – například z tuneru – stále běží. I zde televizor zbytečně spotřebovával energii místo aby uživateli nabídl vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku. Nebo aby si pustil šetřič obrazovky či jednoduše předchozí video vstup vypnul. Zajímavé je, že se TechniVision HD32AO Mobil, resp. použitá platforma Vestel, takto choval ve spojení s oběma mobily.

Když jsme navíc audio vysílání na televizor ukončili, pořadu z tuneru opět naběhl zvuk.

Opačný směr jsme vyzkoušeli s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test), ale vůbec se ho nepodařilo napojit, resp. se nikde u televizoru nepodařilo najít volbu pro spuštění vyhledávání Bluetooth zařízení, resp. párování s externím bezdrátovým audio systémem.

Správce multimédií má pouze ikonový náhled (dlouhé názvy rotují), ale jde vypsat všechna kompatibilní multimédia najednou. Formátové možnosti jsou ovšem standardní, resp. lehce podprůměrné, takže bez DivX i XviD, navíc se nepřehraje ani FLAC a problémy mělo i základní WAV. Foto: autor

Vcelku standardní multimédia, HDR nevyzkoušeno

Zabudovaný multimediální přehrávač spolupracoval i se serverem na domácí síti, obecně vzato si však s příliš formáty nerozuměl. V podstatě přehrál pouze čistý MPEG-4 (koncovka MP4) v HD Ready i Full HD a také záznam typu TS. Nepočítejte tedy v tomto případě ani s XviD, ani s DivX. Externí titulky také k dispozici nebyly, u těch interních však šla velmi dobře nastavit například jejich velikost, a to v dostatečném, rozsahu.

V případě média na USB bylo navíc přehráno XviD (ne vždy), interní titulky šly upravit stejně, ale externím, které z USB pracovaly, nešlo s výjimkou časování, nastavit nic.

Televizor si ani v jednom případě nepamatoval pozici na které skončil, naštěstí je tu alespoň skok na čas.

U fotografií se přehrálo JPG a BMP, u muziky v podstatě jen MP3. WAV se nedal poslouchat (přeskakoval), FLAC televizor neuměl vůbec.

Přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR zkoušeno sice bylo, testovací soubory ve 4K však televizor nepřehrál. Tady jsme ale u HD Ready, takže mu to nevyčítáme.

Tlačítko Info hned u kurzorového kříže nabídne na první zmáčknutí malou levou část s kanálem, na druhé pak další informace o pořadu (od „Nyní…). Foto: autor

Jaký je? Dobrý, ale pár funkcí chce dodělat

K základnímu designu máme dvě připomínky: pokud dozadu přisadíte pevnou plastovou nohu, televizor nepřiděláte na stěnu. Pokud ho budete používat takto, uvidíte asi sami, že stabilita je sice vynikající, ale pro jízdu rozhodně není dostatečná. V karavanu, apod. bude nutné televizor vzít a uklidit do obalu, který dostanete v ceně, nebo ho prostě napevno přidělat na stěnu, což vždy nejde. Pokud by chtěl být výrobce důsledný, měl dodat nějaký rychloupínací držák, „zacvakávací“ nohu či speciální držák na stěnu. Vzhledem k ceně televizoru bychom v tomto ohledu čekali víc!

To bychom ale čekali i u vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku, což je zde podle nás zásadní! Volba tu sice je, ale je tak zastrčená, že vás spíše znechutí, než aby vám operativně pomohla udělat z TV vysílání zvukovou kulisu. Tohle by rozhodně chtělo změnit nejen kvůli určení televizoru, ale i kvůli Bluetooth, které je tu implementováno vysloveně špatně. To že se vypnutí obrazovky nenabídne ani zde a v podkresu jede např. aktuální TV kanál, je jednoduše nonsens.

Někdo by také mohl namítnout, že vzhledem k ceně by obrazovka měla mít rozlišení Full HD, ale při této úhlopříčce je to jedno. Za nás bychom skutečně přivítali něco jiného!

Technisat TechniVision HD32AO Mobil obrazově potěší a i když v dané velikosti neřešíme nějaké vyspělé resamplování a podobně, na slabě vysílaných stanicích, nebo videích, byla snaha podat obraz co nejlépe vidět. Obrazové režimy jsou většinou slušně rozloženy (nejlepší byl „Přirozený“) a hlavně si je můžete upravit podle svého, což se nepochybně hodí. Ani zvuk nebyl špatný a při přehrávání ze serveru nebo z USB to bylo slyšet i když tady by se vyšší formátová kompatibilita hodila a typicky FLAC dnes přehraje kdekdo. Znát ale bylo, že pokud máte kvalitnější nahrávku, dostanete často kvalitnější audio výstup. Ta ovlivňuje, společně se zabudovaným zesilovačem, i rozsah hlasitosti, výkon se tu bohužel neudává v RMS a je otázkou, zda nejspíše hudebních 12 wattů bude dostatečných. Za nás, subjektivně vzato, by to mohlo i pro vyšší hladinu hluku, jakou máte typicky v jedoucím voze, klapnout. Tohle je ale na posouzení v konkrétní instalaci a z „domácího“ testování to poznat nejde.

A provoz tak říkajíc „na baterky“?

Udávána je doba provozu až 4 hodiny a tady zjevně půjde o některý z eko režimů, které jsou tu hned dva. My jsme testovali po instalaci zavedený režim Normální, jako obrazový režim jsme zvolili Přirozený a jelo se běžné vysílání z antény i IPTV/VoD přes Wi-Fi.

Čas udávaný výrobcem se sice nepodařilo potvrdit, ale chování bylo vynikající! Jednoduše šlo vytáhnout síťové napájení, televizor se sám přepojil na akumulátor a plynule pokračoval v přehrávání. Nepoklesl ani jas, obrazová i zvuková nastavení zůstala zachována a nic se – visuálně a poslechově vzato – nezměnilo. Televizor byl z akumulátoru provozován do doby, dokud se samovolně nevypnul, což trvalo asi 2 hod. 15 min.

Co se týče následného dobití za provozu, to bylo poněkud specifické a záleželo na režimu. Ten byl opět kombinovaný, tedy prostý příjem z tuneru společně s přehráváním IPTV/VoD plus ještě multimédia z rozhraní USB. V tomto okamžiku se někdy dokonce stalo, že stupeň nabití akumulátoru viditelný v menu v části „Nastavení“, „Baterie“, lehce poklesl, jindy významně vyskočil a jindy zase reagoval rychlostí závodního šneka odpovídající reakcím současné vlády. Jednou bylo na ukazateli vidět, že při vstupu zobrazil dobití 4 %, po chvíli se ale údaj změnil na 41 %. Celkový čas za který se – za provozu TV – akumulátor naplnil – byl asi pět hodin. Jak vidíte, televizor bylo v podstatě možné provozovat a zároveň nechat dobíjet. I toto bylo ovšem zkoušeno za domácích podmínek a nikoli někde v obytném autě. Proto k tomu prosím přistupujte takto.

Hodnocení

  • PRO: velmi dobrý obraz, výborná práce na akumulátor, domovská obrazovka s náhledem aktuálního pořadu (zvuk se při vstupu nepřerušuje a nabíhá rychle), síťový vypínač (!), pojistka víčka s bateriemi u plného ovladače, možnost nastavit jedno tlačítko DO (velké), spolehlivě pracující platforma (vlastnosti je však nutno dotáhnout), lze upravit hlavní lištu domovské obrazovky, včetně všech (!) aplikací, ale…
  • PROTI: …příslušná volba byla hodně schovaná, zbytečně náročné vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku (zapomeňte na něj), nefunkční šetřič obrazovky, podivně udělané přehrávání audia z mobilu přes Bluetooth (a energeticky zbytečně náročné!)